Kas teisus dėl darželinukų maisto kokybės?

Ar gali būti, kad sveiku vaikų maistu susirūpinę tėvai gali kiek persistengti? Jau pusmetį besirutuliojanti nekokybiško maisto darželinukams istorija garma į šmeižto duobę.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jun 11, 2014, 1:03 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:55 PM

Nežinia dėl ko – iš pykčio, dėl neišprusimo ar dėl asmeninių paskatų – Lietuvos tėvų forumo (LTF) atstovai pastaruoju metu pradėjo skleisti ne visai realybę atitinkančius ar netikslius faktus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) netgi konstatavo, kad visuomenėje daug diskusijų sukėlusio Lietuvos tėvų forumo paskelbti rezultatai buvo neteisingai įvertinti, galbūt dėl pranešėjų žinių stokos. Viešai išsakyti neprofesionalūs tyrimų komentarai galėjo suklaidinti Lietuvos tėvų forumo atstovus bei visuomenę.

Įspėjo per teisininkus

Lietuvos tėvų forumo (LTF) atstovai neslepia, kad siekia panaikinti centralizuoto maisto tiekimo Vilniaus darželiams tvarką. Tačiau platinamuose jų pranešimuose pasitaiko netikslumų.

Toks susirūpinusių tėvelių neatsargumas jiems patiems gali gelti atgal – jų taikinyje esanti įmonė „Pontem“ pagrasino teismais. „Pastaruoju metu Tėvų forumas pradėjo skelbti apie neva egzistuojančius 111 darželio skundų dėl nekokybiško maisto. Tokių duomenų „Pontem“ neturi, tiek skundų nėra gavusi iš nei vieno vaikų darželio.

Todėl Tėvų forumui ir jo atstovams jau yra pateiktas „Pontem“ advokatų įspėjimas liautis skleisti šmeižikišką ir įmonės reputacijai kenkiančią informaciją. Priešingu atveju, bendrovė bus priversta ginti savo pažeistas teises teisinėmis priemonėmis“, - rašoma įmonės generalinės direktorės Audronės Tendzegolskienės atsiųstame laiške.

Svarstė šmeižto priežastis

Įmonės vadovė teigė, kad „Pontem“ stengėsi geranoriškai bendradarbiauti su LTF, ypač tada, kai organizacija vasario mėnesį viešai paskelbė apie neva „Pontem“ vaikų darželiams tiekiamą nuodingą maistą.

„Mes iškart paprašėme leisti mums susipažinti su tyrimo duomenimis, kad galėtume reaguoti, bet Lietuvos tėvų forumo atstovai delsė, nesiuntė jų mums. Šiuos tyrimus radome tik socialiniuose tinkluose“, - rašoma laiške.

A.Tendzegolskienė svarstė, ar, anot jos, tendencingai LTF porą kartų per mėnesį pakartodamas minėto tyrimo išvadas tokiu elgesiu paprasčiausiai proteguoja kitas įmones.

Praeityje – nesklandumai dėl etikos

Bendrovė „Pontem“ 2013-aisiais oficialiai pavadinimą pakeitė iš „Smulkus urmas“.

2011-aisiais pastaroji buvo pakliuvusi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nemalonę po to, kai Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktoriaus pavaduotojas Julius Skestenis tiesiogiai dalyvavo viešojo pirkimo konkurse.

Jį laimėjo jo sūnaus darbovietė – ta pati bendrovė „Smulkus urmas”. Buvo nustatyta, kad J.Skestenis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Įmonės generalinė direktorė portalui lrytas.lt teigė, kad minėtas asmuo bendrovėje „Pontem“ nebedirba.

Nekokybiško maisto būta ir seniau

VMVT sprendimu dėl patiektos nekokybiškos vištienos sostinės darželiams 2008 metais įmonei „Smulkus urmas“ buvo skirta 1000 litų bauda, laikinai uždrausta fasuoti maisto produktus ir tiekti šaldytos mėsos gaminius.

2014 metų VMVT atlikto tyrimo metu mikrobiologinė tarša, kuri keltų pavojų vaikų sveikatai, „Pontem“ sandėliuose laikomame maiste nebuvo nustatyta. Maisto priedų kiekiai taip pat atitiko leistinus rodiklius. VMVT konstatavo, kad „Pontem“, kaip maisto tiekėjo, kaltės nėra – maisto produktų parinkimas, saugojimas, tiekimas buvo vykdomas tinkamai. 

Tačiau 6 maisto produktų mėginiai neatitiko gamintojų deklaruotų kokybės rodiklių. VMVT, ištyrusi atskirus maisto produktus, nustatė, kad gamintojų pakuotėse esančių produktų sudėtis ne visiškai atitinka ant etiketės nurodytą aprašymą. 

Tikrina ir patys

Tad, po 2008 tyrimo rezultatų, 2014 metų situacija gali atrodyti kaip aplaidaus darbo požymis. Tiekėjas, nors ir negamina paties maisto, yra atsakingas už jo kokybę. Pasiteiravome įmonės vadovės, ar bendrovė atlieka perkamų produktų patikrinimą ir kaip jie toliau bendrauja su nekokybiškus produktus tiekusiomis įmonėmis.

Tarp jų šmėžuoja ir gerai žinomi, prekybos centruose parduodami vardai, tokie kaip „Piemenėlio“ pienas, ,,Pieniškos dobilo” dešrelės, rūkyta „Vienuolio“ dešra.

Įmonė patikino, kad sustabdė galimai nekokybiškų produktų tiekimą į darželius. Šie produktai buvo pakeisti analogiškais kitų gamintojų produktais.

„Vykdome griežtą gamintojų atranką. Produktus atrenkame pagal patvirtintą standartą. Kasdieninį prekių priėmimą vykdome pagal rizikos veiksnių analizės svarbių valdymo taškų (RVASVT) sistemos reikalavimus, kurie užtikrina maisto produktų saugą“, - teigiama laiške.

Atvirame maisto produktų Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigoms pirkimo konkurse laimėtojų vokai atplėšiami ateinantį antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.