Socialdemokratai rinkimuose rinkėjus vilios moterimis

Po dar vieno silpno pasirodymo didžiuosiuose miestuose, Socialdemokratų partija sukruto ieškoti lyderių, kurie vestų jų sąrašus ir laimėtų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje per kitais metais vyksiančius savivaldybių rinkimus. Tačiau, atrodo, kad dabartinis pasirinkimas didelių pergalių nežada.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 11, 2014, 8:45 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:50 PM

Jau paskelbta, kad Kaune socialdemokratus į rinkimus ves Seimo narė Orinta Leiputė, Klaipėdoje ketvirtadienį turi būti patvirtinta miesto tarybos narės Lilijos Petraitienės kandidatūra. Šios politikės yra partijos senbuvės, tačiau dideliu populiarumu pasigirti negali.

Tuo tarpu Vilniuje būsimo rinkimų sąrašo lyderio kairieji dar nerado. Todėl dar išlieka intriga, ar socialdemokratai bent jau didžiausiame mieste rinkėjams pasiūlys naują veidą.

Žmonių parama - maža

Valdančiosios Socialdemokratų partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius po Europos Parlamento rinkimų dar kartą atkreipė dėmesį į menką rinkėjų paramą socialdemokratams didmiesčiuose. A.Butkevičius nurodė ieškoti išeičių, kad LSDP netaptų tik kaimų ir mažų miestų partija.

Provincijoje per praėjusius rinkimus kairieji surinko daugiau kaip 20 proc. balsų. Tuo tarpu Kaune – 15, Vilniuje – 12, Klaipėdoje – 11 proc. balsų. Dar silpniau LSDP didmiesčiuose pasirodo per savivaldos rinkimus. 2011 m. Kaune jie surinko 11,5 proc., Klaipėdoje 9 proc., o Vilniuje – 7 proc. balsų.

Po praėjusių rinkimų socialdemokratus didžiuosiuose miestuose persekiojo nesėkmės.

Vilniuje partijos skyriaus lyderis ir vicemeras Romas Adomavičius įsipainiojo į korupcijos skandalą ir buvo nušalintas nuo pareigų.

Kaune įvykus skilimui iš partijos pasitraukė 3 iš 6 išrinktų tarybos narių, tarp jų populiariausias miesto socialdemokratas Gintautas Labanauskas. Tuo tarpu buvęs vicemeras Kęstutis Krikščiūnas pateko į korupcijos skandalą. Jį pakeitęs socialdemokratas Vasilijus Popovas įkliuvo girtas darbe.

Tiesa, Kaune socialdemokratai pozicijas kiek sustiprino perbėgėlių iš Liberalų ir centro sąjungos sąskaita. Socialdemokratu tapo buvęs meras Arvydas Garbaravičius.

Klaipėdoje į tarybą buvo išrinkti tik 3 socialdemokratai. Vienas – vicemeras Vytautas Čepas greitai perbėgo pas liberalus. Sąrašo vedlys Rimantas Cibauskas į partiją neįstojo ir gali būti, kad kitais metais rinkimuose nedalyvaus.

Stebuklų nežada

Ar O.Leiputė Kaune ir L.Petraitienė Klaipėdoje bus LSDP kandidatės į miesto merus, jei Seimas šiemet įteisins tiesioginius merų rinkimus, dar neaišku. Bent jau kol kas jos pasiruošusios vadovauti populiariausios šalies partijos kandidatų sąrašams.

Portalo lrytas.lt kalbintos politikės pripažino, kad norėtų pagerinti praėjusių rinkimų rezultatus, tačiau atsižvelgiant į aplinkybes didelių stebuklų nesitiki.

„Klaipėdoje visur įsitvirtinę liberalai. Čia yra jų voratinklis, daug kas atstovauja jų partijai, todėl pasiekti gerų rezultatų labai greitai sunku“, - pripažino L.Petraitienė. Ji mano, kad socialdemokratams sunkiai sekasi Klaipėdoje, nes centrinė partijos valdžia neturi geros strategijos, kaip dirbti didmiesčiuose.

Socialdemokratai abiejuose miestuose žada gerokai atnaujinti kandidatų sąrašus, tačiau, atrodo, kad labai gerai žinomų naujų veidų daug juose nebus. Dauguma naujokų bus „nugrūsti“ į antrąjį arba trečiąjį sąrašo dešimtuką, nes lyderių pozicijos atiteks senbuviams.

Kaune LSDP gretose kandidatuos A.Garbaravičius, o Klaipėdoje uosto vadovas Arvydas Vaitkus.

„Sunku pasakyti, kokia bus situacija Lietuvoje. Mes visada laimėdavome 6-7 vietas. Norėtume 10, tačiau žiūrėsime, koks bus sąrašas, kaip seksis pristatyti rinkimų programą. Yra ir nelabai gerų dalykų buvusių per šią kadenciją, todėl, matyt, turėsime ir priekaištų“, - apie būsimus rinkimus kalbėjo Kauno socialdemokratų lyderė.

Vilnius – nežinioje

Po prasto pasirodymo Vilniuje per Europos Parlamento rinkimus iš partijos skyriaus vadovo pareigų atsistatydino dabartinis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Naujo lyderio skyriaus susirinkime socialdemokratai išsirinkti nesugebėjo, nes į susirinkimą atvyko per mažai žmonių. Gali būti, kad naujas vadas bus išrinktas tik rudens pradžioje, kai iki savivaldybių rinkimų bus likę tik keli mėnesiai.

Politologai pastebi, kad Vilniuje socialdemokratai turi tokią pačią lyderių problemą kaip Kaune ar Klaipėdoje. Nors Seime dirba nemažai žinomų socialdemokratų vilniečių, jų darbas sostinės taryboje nevilioja.

Todėl pastaruoju metu sužiurta į praėjusių metų rudenį socialdemokrate tapusią Vilniaus mero žmoną Agnę Zuokienę, kuri politikoje yra tikrai ne naujokė.

Pati A.Zuokienė portalui lrytas.lt nesutiko atskleisti, ar ji ryžtųsi dalyvauti savivaldybių rinkimuose ir paprašė palaukti rudens. Tada esą viskas ir paaiškės. 

Trūksta aiškių lyderių

Vilniaus universiteto dėstytojas politologas Mažvydas Jastramskis pastebi, kad anksčiau daugelis didžiųjų partijų savo miestų skyriams per savivaldos rinkimus suteikdavo labai daug savarankiškumo. Todėl jei skyrius būdavo silpnas, partija tame mieste daug balsų negaudavo, nors nacionaliniu lygmeniu ji yra populiari.

Tačiau pastaruoju metu konservatoriai ir liberalai susigriebė ieškodami lyderių didiesiems miestams, o socialdemokratai, pasak M.Jastarmskio, pavėlavo, todėl labai gerų rezultatų per artėjančius rinkimus tikėtis sunku.

Esą socialdemokratų situaciją komplikuoja tai, kad partija sunkiai priima naujoves, jaunimui sunku išstumti užsisėdėjusius senbuvius.

„Klaipėdoje nemanau, kad jie gali greitai ką nors pakeisti. Ten labai sunku, nes liberalų stiprios pozicijos, o tautinės mažumos balsuoja už rusų partijas. O Kaune man keista, kad jie nesurenka daugiau balsų, nes konservatoriai tikrai nėra ta partija, kuri mieste surenka absoliučią dalį balsų. Ten yra daug rinkėjų, kurie balsuoja už kitas, marginalines partijas. Kaune yra didelis potencialas balsams ne už konservatorius. Ten yra nemažai skurdesnių rajonų. Akivaizdu, kad partijai trūksta kadrų“, - kalbėjo politologas.

Pasigenda naujų idėjų

Kauno technologijų universiteto dėstytojas politologas Algis Krupavičius mano, kad socialdemokratams Kaune trūksta ne tik lyderių, bet ir idėjų.

„Nors jų skyrius mieste yra nemažas, bet jie nėra patrauklūs, sugeba susiskaldyti, išsivaikščioti. Nėra aiškaus lyderio, kuris gali kilstelėti partijos autoritetą, nėra idėjų, ką reikia daryti Kauno mieste. Jie atsidūrė konservatorių ir liberalų šešėlyje“, - pastebėjo politologas.

Jis mano, kad K.Krikščiūnas turėjo geras perspektyvas Kaune, tačiau įklimpimas į korupcijos skandalą jam pakenkė.

Ryškia socialdemokrate yra kaunietė Birutė Vėsaitė, tačiau jos veikla po darbo Ūkio ministerijoje vertinama prieštaringai.

Politologas neatmeta galimybės, kad partijai gali padėti A.Garbaravičius, nes tuo metu, kai šis atstovavo liberalcentristams, jis rengdavo neblogas rinkimų kampanijas. Tiesa, neaišku, kaip rinkėjai įvertins jo perbėgimo pas socialdemokratus faktą.

"Socialdemokratams reikia pradėti nuo pradžių, ieškoti naujų, jaunų žmonių. Reikia generalinio atsinaujinimo. Pažiūrėkite, Kauno rajono socialdemokratai turi stiprų lyderį ir jie laimi rinkimus", - kalbėjo politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.