V. Galvonas: „Esu švarios reputacijos politikas ir žmogus“

Trečiadienį „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi į skandalą dėl galimai nuslėpto sandorio pakliuvęs finansų viceministras Vytautas Galvonas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2014, 9:12 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:02 PM

- Kodėl jūs vis dar nenusišalinęs nuo pareigų? - laidos vedėja D.Žeimytė paklausė V.Galvono.

- O kodėl turėčiau nusišalinti, jeigu aš nekaltas? Kiek suprantu, Lietuvoje galioja teisiniai įstatymai, pirmiausia turi įrodyti tavo kaltę, o ne apšmeižti.

- Ar jūs kaltas, ar ne, išsiaiškins teisėsaugos institucijos. Kalbu apie moralinę reikalo pusę. Ar jūsų manymu, viceministras, dėl kurio teisėsaugos institucijose atliekami tam tikri tyrimai, gali eiti savo pareigas?

- Kieno prašymu atliekami tie tyrimai?

- Jūsų paties.

- Jeigu eilinį Lietuvos žmogų apšmeižia, tai pirmiausia turi įrodyti jo kaltę. Yra nekaltumo prezumpcija, kiek aš suprantu. Yra du žodžiai – susikompromitavęs ir sukompromituotas. Pas mus tai tampa vienu žodžiu – susikompromitavęs.

- Teisėsaugos institucijos jūsų prašymu atlieka tyrimus, tarnybinės etikos komisija – Seimo narės Agnės Bylotaitės prašymu, Mokesčių inspekcija – teisėsaugos prašymu. Turbūt negalite teigti, kad tyrimai atliekami tik jūsų prašymu ir dėl to negalite atsistatydinti.

- Šitą klausimą turi spręsti ministras, ar aš gerai atlieku savo pareigas. Iš ministro pretenzijų nebuvo. Visi mano dalykai yra viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijoje, turto ir pajamų deklaracijoje. Aš politikoje ne pirmi metai, pakankamai gerai suvokiu, kas tai yra. Mano visi veiksmai yra teisėti.

- Jūs esat politikas su, jeigu ne juodomis, tai bent pilkomis dėmėmis. Pradedant nuo tada, kai Rolandas Paksas buvo prezidentu ir pardavinėjo pilietybes. Jūs buvote jo patarėju. Kai Konstitucinis Teismas pasisakė dėl apkaltos, vis dar buvote patarėju. Po to istorijos su Šiaurės miesteliu, banderolėmis. Paskui jus nuolat velkasi kažkokie skandalai. Tai nepakankamas motyvas pasitraukti?

- Aš laikau save švarios reputacijos politiku ir žmogumi. Nepažeidžiau įstatymo, vykdau tai, kas man pavesta. Aš privalau susitikti su žmonėmis, kurie turi vienokius ar kitokius interesus. Tai mano pareiga. Susitinku su tabako, alkoholio gamintojais, lošimo organizatoriais. Mėgstu sakyti, kad aš į politiką atėjau iš verslo ir tą pusę geriausiai žinau. Mano patirtis versle ministerijai turėtų būti aukso grynuolis. Mes kovojam su šešėliu, nelegalia prekyba.

- Grįžkime prie sandorio, dėl kurio jūs dabar turite aiškintis.

- Mane paprasčiausiai apšmeižė. Kaip Lietuvos pilietis ir viceministras kreipiausi į profesionalias teisėsaugos institucijas, kad išsiaiškintų. Tai jų darbas. Kreipiausi į LRT tarybą dėl žurnalisto (Edmundo Jakilaičio - red.) nušalinimo. Žurnalistas turi ieškoti tiesos ir ją paviešinti, bet galėjo bent jau manęs pirma paklausti, ar egzistuoja toks daiktas.

- Štai, ta sutarties kopija, kurią pateikėte prokurorams. Tai čia jūsų parašas, ar ne jūsų?

- Tegu išsiaiškina teisėsauga.

- Ar bent panašus? - Turi panašumo.

- Prokurorams pateikėte kopiją. Ar jums yra žinoma, kad Lietuvos teismo ekspertizės centro teigimu, Lietuvoje nėra buvę nė vieno atvejo, kaip būtų aiškinamasis parašų autentiškumas iš kopijų. Tai jūsų tyrimas yra niekinis ir veda į niekur.

- Palaukite, jūs, žurnalistė, žinote labai paprastus dalykus. Paimkite du baltus popieriaus lapus, sudėkit ir atšvieskit. Matosi brūkšnys.

- Jums būtų daug paprasčiau, jei prokurorams būtų pateiktas originalas.

- Jeigu jis būtų. Jūs nejuokaukite. Jeigu toks dokumentas būtų, ar Vytautas Galvonas, ar Gintaras Staniulis duotų jį kam nors atsišviesti? Dar jums klausimą užduodu, čia sutartyje parašyta, kad pinigai įteikti grynaisiais. Jeigu yra korupcija, kam dar sutartį rašytis?

- Tam, kad įteisintumėte kyšį, kurį pavadinate paskola. Žinote, kad tokie paskolos rašteliai yra labai geras būdas visiems fiktyviems dalykams?

- Man nereikia to. Aš turiu pajamų.

- Tai kas tą sutartį suklastojo? - Tegu aiškinasi prokuratūra.

- Neturite įtarimų? - Kiekvienas žmogus turi įtarimų, bet neetiška man, kaip viceministrui, kuris kuruoja kitas sritis, užsiiminėti teisėsauga.

- Jeigu sakote, kad ši sutartis yra klastotė ir kažkas su jumis nori susidoroti, kodėl į tai yra įpainiotas vienos didžiausių lažybų bendrovės vadovas Gintaras Staniulis?

- Pats didžiausias melas, kai bandoma parodyti, kad iš tavo kuravimo srities. Negi dabar sakys, kad aš ėmiau paskolą iš kažkokio Jonaičio Petraičio, kuris nieko bendro neturi? Kam šita sutartis naudinga? Galvonui – nenaudinga, Staniuliui – nenaudinga, žurnalistams – nenaudinga. Pati sau užduokit šitą klausimą.

- Kokie jūsų argumentai, kad ta sutartis nėra kyšis tam, kad jūs parengtumėte pataisas, naudingas „TOP Sport“ bendrovei?

- Įstatymus priima Seimas.

- Jūs pats sakėte, kad Lietuvoje neturi būti internetinių lažybų, to nenumato įstatymas. Ar tiesa, kad jūs pats rinkote parašus tam, kad būtų tokios pataisos?

- Seimo narių parašų aš nerinkau. Tam yra frakcija. Įstatymus priima Seimas.

- Tame įstatyme yra pataisos dėl internetinių lažybų, ką parengė ministerija?

- Kur ministerija parengė – yra, bet ministerijos įstatymas net neregistruotas Seime.

- Jūs pritarėte?

- Juk rengė specialistai. Ministras tikrai vizą uždeda. Seimo biudžeto ir finansų komitetas pavedė ministerijai parengti įstatymą, kuris 8 metus nepriimamas. Visa Europos Sąjunga turi internetinius lošimus, Lietuva vienintelė, kuri neturi.

- Sakote, kad jums kojas kiša tie verslininkai, kurie bando prastumi B1 riboto naudojimo lošimo automatus.

- Man niekas kojų nekiša. Įstatymą pateikiau Vyriausybei, ji pritarė. Aš ginu Vyriausybės poziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.