Vis labiau įsibėgėja pratybos „Kardo kirtis 2014“

Vis didesnes apsukas įgauna Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vienu metu vykstančios tarptautinės pratybos „Kardo kirtis 2014“. Trečiadienį Rukloje dislokuoti įvairių valstybių kariai jau išvyko į susitelkimo rajonus. Tuo tarpu Latvijos Adažių poligone šūviai aidi jau nuo antradienio.

Vos tik buvo paskelbta oficiali pratybų pradžia, kariai pradėjo ruoštis „mūšiui“. Tai vaizdai iš Latvijos Adažių poligono.<br>Vrš. L.Ambroževičiūtės nuotr.
Vos tik buvo paskelbta oficiali pratybų pradžia, kariai pradėjo ruoštis „mūšiui“. Tai vaizdai iš Latvijos Adažių poligono.<br>Vrš. L.Ambroževičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2014, 12:50 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:32 PM

Kaip pranešė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, vos tik Adažių poligone Latvijoje pirmadienį suplazdeno pratybose „Kardo kirtis 2014“ dalyvaujančių šalių vėliavos ir oficialiai buvo paskelbta mokymų pradžia, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono II kuopos kariai pradėjo ruoštis mūšiui. Pirmoji užduotis - judėjimas į sąlytį su priešu.

Nors ir skamba gana painiai, tačiau tai puolimo operacijų tipas, kurios esmė paprasta -- nustatyti tikslias priešiškų pajėgų buvimo vietas, sutrikdyti „blogiukų" veiksmus arba, jei visai paprastai, surasti ir sunaikinti. Šiai užduočiai įvykdyti ulonai gavo rimtą pastiprinimą: JAV desantininkų būrys ir būrys su kovos mašinomis „Stryker“, estų prieštankinis būrys su „Sisu“ ir prieštankinėmis sistemomis „Milan“ ženkliai „užaugino lietuvių raumenis".

Vietovės analizė, manevro planavimas, ginkluotės ir technikos paruošimas – tai tik maža namų darbų dalis, kurią kariai atliks kruopščiai ir be klaidų.

„Man reikės netikėtumo ir tempo“, – jau sutemus įsakymo skelbimą pavaldiniams užbaigė ulonų kuopos vadas kapitonas Arnoldas Žilys.

Antradienio, birželio 10 d. naktis buvo trumpa. Kuopos vadui šiek tiek neramu ar tikrai visi teisingai suprato jo keliamas užduotis ir nurodymus. Ulonai, būdami lengvieji pėstininkai, įprastai treniruojasi kovoti pėsčiomis, tačiau partnerių turima technika atveria naujas galimybes. Operacijos treniruotė viską sustato į savo vietas: nepaisant skirtingų šalių turimos patirties, kariai puikiai supranta vienas kitą. Galbūt bendros vertybės ir vienas tikslas pašalina skirtingų kalbų kliūtis.

Kolonos suformavimas ilgai netrunka ir karišku makiažu pasipuošę kariai pajuda į mūšį. Pirmieji čia – žvalgai. Būtent jie nepastebimai prasibraus visai šalia „blogiukų“ ir praneš apie jų vietas susitelkimo rajone laukiančioms pagrindinėms pajėgoms. H valanda – tai laiko atskaitos taškas, kada bus duotas signalas pradėti puolimą. Juk dar vakar visų laikrodžiai buvo nustatyti tiksėti vienu ritmu, todėl lietuvių vedamas tarptautinis „mechanizmas“ veikia sklandžiai.

Per šnypščiančias radijo stotis pasigirsta sutartas kodinis žodis – laikrodžiai išmuša H valandą.

Pasibaigus mūšiui BUB II kuopos vadas kpt. Arnoldas Žilys tarė: „buvo karšta“.Tuo tarpu šarvuočių „Stryker“ būrio vadas iš JAV vyr. ltn. Justinas Dibertas prasidėjusias pratybas apibūdino kaip „jaudinančią ir vertingą patirtį“.

Estai kaip visada santūrūs. Estų prieštankinio būrio vadas vyr. ltn. Vjatseslavas Seninas paprašytas apibūdinti prasidėjusias pratybas daug nekalbėjo: „įdomi diena“.

Ketvirtadienį daugiau veiksmo jau turėtų būti ir Gaižiūnų poligone greta Ruklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?