Darbas Europos Komisijoje – saldi tremtis

Socialdemokratai mokosi iš konservatorių? Jeigu pasitvirtins gandai, kad socialdemokratai į Europos Komisiją deleguos sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Andriukaitį, tai bus antras kartas iš eilės, kai dirbti į Briuselį išsiunčiamas nemėgstamas politikas.

V.Andriukaitis Europos Komisijoje gali pakeisti A.Šemetą.<br>Lrytas.lt montažas
V.Andriukaitis Europos Komisijoje gali pakeisti A.Šemetą.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 12, 2014, 3:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:18 PM

Priminsime, kad prieš penkerius metus dirbti į Europos Komisiją buvo išsiųstas buvęs konservatorių finansų ministras Algirdas Šemeta, liūdnai pagarsėjęs dėl prieštaringai įvertintos „naktinės“ mokesčių reformos.

Ketvirtadienį Socialdemokratų partija paskelbs, kuris partietis Briuselyje pakeis A.Šemetą. Vis daugiau ženklų, kad tai bus V.Andriukaitis, kurio nemėgsta ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir Seimo opozicija, ir dalis pačių socialdemokratų bei jų partneriai iš Darbo partijos.

Kalbama, kad idėją V.Andriukaitį ištremti į Briuselį premjerui Algirdui Butkevičiui pametėjo pati prezidentė, kuri nesidžiaugia V.Andriukaičio veikla Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Briuselyje gali sužydėti?

„Jeigu tai tremtis, tai labai maloni“, – juokauja Vilniaus universiteto dėstytojas politologas Tomas Janeliūnas.

Jis pripažįsta, kad V.Andriukaičio ir A.Šemetos situacija šiek tiek panaši, tačiau tarp šių politikų yra ir skirtumų. A.Šemeta po „naktinės“ mokesčių reformos buvo labai neigiamai vertinamas visuomenėje. Tuo tarpu V.Andriukaitis, nors jo veikla tarp politikų vertinama prieštaringai, visuomenėje yra vienas populiariausių ministrų.

„Politinis elitas – tiek Vyriausybė, tiek prezidentė, tiek Seimas, turint mintyje Sveikatos reikalų komitetą, ne kartą reiškė priekaištus, nepasitenkinimus V.Andriukaičio inicijuojamoms reformoms. Tikrai yra pavyzdžių, kai buvo kalbama, kad V.Andriukaitis daro daug nepamatuotų sprendimų ar iniciatyvų. Taigi jo siuntimas į Briuselį gali išspręsti šią problemą, jeigu ji matoma kaip problema“, – sakė T.Janeliūnas.

Kaip V.Andriukaičiui gali sektis dirbti Europos Komisijoje, gal jis taps dar įtakingesnis ir į Lietuvą grįš visų mokyti?

T.Janeliūnas mano, kad tai priklausys nuo srities, kurią dabartinis ministras kuruotų Europos Komisijoje. Ar postas bus įtakingas, ar ne.

„Kita vertus, V.Andriukaitis, būdamas ryškesnis politikas ir nebijodamas tam tikrų ideologinių nuostatų, Europos Komisijoje, jei ji bus labiau kairuoliška, gali neblogai atrodyti. Lietuvoje gal jam neužtenka partijos palaikymo. Jeigu Komisijoje jo socialdemokratinės idėjos įgautų daugiau palaikymo, jis gali tapti dar ryškesniu politiku. Kiek tai lems jo tolesnę karjerą, tai ateities klausimas. Aš manau, kad jam Europos Komisijoje gali visai neblogai sektis“, – kalbėjo politologas.

Buvo opozicija partijoje

V.Andriukaitis yra nelabai mėgstamas pačioje Socialdemokratų partijoje, nes nebijo viešai kalbėti tai, ką galvoja. Priminsime, kad jis buvo vienas iš nedaugelio prieš rinkimus kritikavusių partijos sprendimą Zigmantą Balčytį kelti kandidatu į prezidentus ir į Europos Parlamentą.

Ministras nebijo kritikuoti ir pačios prezidentės D.Grybauskaitės. Jis buvo tarsi vidinė opozicija Socialdemokratų partijoje, kritikuodavo ją už per mažą atstovavimą socialdemokratinėms vertybėms. M.Romerio universiteto dėstytojas politologas Vytautas Dumbliauskas tokį V.Andriukaičio elgesį sieja su jo praeitimi. Ministras gimė tremtyje, buvo disidentas.

„Socialdemokratai išties turi daug lyderių, iš kurių galima pasirinkti. Gerai buvo vertinamos ir Lino Linkevičiaus, Juozo Oleko, Gedimino Kirkilo kandidatūros“, – pastebi V.Dumbliauskas.

Jis mano, kad ministras galėjo būti užsitraukęs ne tik politikų, bet ir farmacininkų bei medikų bendruomenės nemalonių, kai bandė apriboti privačių gydymo įstaigų veiklą.

„Tačiau aš girdėjau ir pozityvių atsiliepimų, nes ministro energija ir noras reformuoti padėtų Briuselyje jam nuveikti daug gerų darbų“, – sakė politologas.

Žadėjo, bet nieko nepadarė

Sveikatos apsaugos ministro veiklą kritikuojantys liberalai baiminasi, kad Briuselyje V.Andriukaitis, kaip ir Lietuvoje, gali sukelti didelį šurmulį, tačiau nieko nepasiekti.

Priminsime, kad ministras tik pradėjęs darbus žadėjo didelę sveikatos apsaugos sistemos reformą, apriboti privačių gydymo įstaigų veiklą, medikų darbą privačiose įstaigose, siųsti medikus per prievartą dirbti į provinciją, tačiau per dvejus metus nieko ypatingo nepasiekta. Nieko nepadaryta, kad ligoninėse ir poliklinikose sumažėtų eilės. Neseniai ministrui teko gėdingai atšaukti savo įsakymą, kuris apribojo mirštančių ligonių slaugos terminus.

„Jis Lietuvoje būdamas ministru turėjo labai daug neparengtų, rezonansus sukeliančių iniciatyvų, kurios supriešino medikus, pacientus, medikus nustatė prieš gydymo įstaigų vadovus ir panašiai. Jeigu tokiu pačiu stiliumi bus dirbama Europos Komisijoje, galime sulaukti ne tik nusistebėjimų ar skandalų visos Europos lygmeniu. Tai gali atsiliepti šalies reputacijai. Juk komisaras yra labai įtakingas pareigūnas, o dėl V.Andriukaičio elgesio Lietuva gali atsidurti dėmesio centre ne iš gerosios pusės“, – sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Premjeras ministrą giria

„Kalbant apie V.Andriukaitį, tai yra politikas, įgijęs didžiausią politinį kapitalą, susipažinęs su Europos Sąjungos teisine baze (...). Tai yra vienas iš politikų, nusipelniusių šių pareigų. Bet kol kas sprendimų dar tikrai nepriimta“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienio rytą sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Buvęs premjeras Andrius Kubilius taip pat prieš penkerius metus gyrė dirbti į Briuselį siųstą A.Šemetą. Tada sprendimą jį išsiųsti iš Lietuvos lėmė noras „nuleisti garą“ po naktinės mokesčių reformos.

„Aš esu tikras, kad tokio profesionalo, turinčio patirties dirbti sudėtingomis sąlygomis, patirtis bus tikrai naudinga visai Europos Sąjungai“, – 2009 m. vasarą sakė A.Kubilius.

Vis dėl to iš Lietuvos „ištremti" politikai Briuselyje neliūdi. Vien atlyginimas dirbant Europos Komisijoje siekia 72 tūkst. litų per mėnesį. Dar apie 10 tūkst. litų skiriama būstui išsinuomoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.