Lietuvos kariai Rukloje treniruojasi greta Danijos tankų

Vienu metu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykstančios pratybos „Kardo kirtis“ jau įsibėgo. Rukloje besitreniruojantys Lietuvos kariai jau turėjo pasitreniruoti kartu su Danijos kariuomenės tankais „Leopard 2 A5“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2014, 11:17 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:47 PM

Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, trečiadienį vienai iš LDK Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono kuopų teko veikti Danijos divizijos 2-osios brigados bataliono kovinės grupės sudėtyje. Kariai patyrė nemažai įspūdžių treniruodamiesi šalia galingų ir modernių kovos tankų „Leopard 2 A5“.

Tuo tarpu iš Latvijos Adažių poligono pranešama, kad Lietuvos kariai išbandė bepilotį žvalgybos orlaivį. Tai karių „akys danguje“, dar prieš mūšį nurodančios, kur išsidėstę priešiškos pajėgos – žvalgybinę informaciją lietuvių kariams teikia sąjungininkų iš JAV turima nepilotuojama žvalgybinė sistema.

Poilsiui daug laiko kariai neturėjo. Vos ulonai grįžo iš pirmojo savo mūšio, kuopos vado rankose netruko atsirasti įsakymas su nauja užduotimi.

Mokomosios vietos instruktorius mjr. Aurimas Kuprys, Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro vertinimo skyriaus viršininkas, vėliau paaiškins puolimo su prasiveržimu per kliūtis subtilybes, bet aišku viena – pagrindinėje mūšio ašyje judės ulonai.

„Mes judam pirmi, „Stryker“ užtikrina šoninę ir galinę saugą, vėliau pasijungs ir parems iš už užnugario“, – apibendrina savo sumanymą kuopos vadas kpt. Arnoldas Žilys.

Kariai vėl pajudėjo susiremti su tariamu priešu.

Krašto apsaugos ministerija praneša, kad nuo ketvirtadienio iki pirmadienio Lietuvoje lankysis Jungtinių Amerikos Valstijų Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadas generolas majoras Wesley Craigas. JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai taip pat dalyvauja pratybose „Kardo kirtis“. Gen. mjr. W. Craigas planuoja juos aplankyti.

Vizito metu JAV aukšto rango karininkas taip pat susitiks su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku, Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Arvydu Pociumi, Sausumos pajėgų vadu generolu majoru Almantu Leika ir Jungtinio štabo viršininku brigados generolu Vilmantu Tamošaičiu.

Sekmadienį karinę techniką galės apžiūrėti visi norintys

Sausumos pajėgos visus besidominčius šiomis pratybomis birželio 15 dieną (sekmadienį) 11-15 val. kviečia atvykti į Ruklą (Karaliaus Mindaugo g. 3), kur bus sudaryta galimybė apžiūrėti ir susipažinti su pratybose „Kardo kirtis 2014“ Lietuvoje dalyvaujančių šalių karine technika ir ginkluote. 

Danų kariai pademonstruos per 60 tonų sveriantį, vienu pajėgiausių savo klasėje laikomą vokiečių gamybos kovos tanką „Leopard 2 A5“, G4 modifikacijos šarvuotąjį transporterį M113, galingą pėstininkų kovos mašiną CV9035, šarvuotus transportavimo, remonto ir evakuacijos sunkvežimius.

Amerikiečiai visuomenei pristatys savo atsigabentą, įvairiose tarptautinėse operacijose pasiteisinusį, ratinį šarvuotį „Stryker“. Lenkijos karių ekspozicijoje bus galima išvysti didelio pravažumo karinį visureigį HMMWV ir žvalgybinį keturatį motociklą. Lietuvos kariai visuomenei pademonstruos šarvuotąjį transporterį M113 A1 ir švedų gamybos vikšrinį transporterį BV206.

Be viso to, visų minėtų šalių kariai renginio svečiams pademonstruos ir savo naudojamą ekipuotę bei lengvąją ginkluotę.

Ginkluotės ir karinės technikos paroda šalies gyventojams rengiama bendradarbiaujant su Ruklos miestelio seniūnija ir atsižvelgiant į visuomenės susidomėjimą.

JAV Sausumos pajėgų Europoje rengiamose kasmetinėse pratybose „Kardo kirtis 2014“ birželio 9-20 dienomis vienu metu visose Baltijos šalyse vyksta brigados lygmens štabų mokymai ir lauko taktikos pratybos Latvijoje bei Lietuvoje. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą bei pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Pratybose dalyvauja rekordinis karių skaičius – daugiau nei 4,5 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruojasi Estijoje, apie 2 tūkst. – Latvijoje, apie 2,3 tūkst. – Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.