Nuteistą Kretingos politiką bandė dangstyti rajono valdžia

Nuosprendis politikams nepatiko

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jun 12, 2014, 11:47 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:39 PM

Tokį sprendimą praėjusį trečiadienį susirinkusi rajono tarybos Etikos komisija priėmė pro sukąstus dantis, nes komisijos nariai ilgai negalėjo suvokti, kad trečią kadenciją taryboje dirbantis neteks tarybos nario mandato.

Nuosprendis politikams nepatiko

Rajono tarybos Ekonominės plėtros ir ūkio komitetui vadovaujantis 57 metų A.Šoblinskas savo politinę karjerą priverstas nutraukti po to, kai Klaipėdos apygardos teismas paskelbė neskundžiamą nuosprendį.

Išnagrinėjusi privataus kaltinimo baudžiamąją bylą teisėjų kolegija panaikino politiką išteisinusį Kretingos rajono apylinkės teismo nuosprendį ir A.Šoblinską pripažino kaltu už tai, kad jis beveik prieš dvejus metus sumušdamas žmogų sukėlė jam fizinį skausmą ir padarė nežymų sužalojimą.

Už tai Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki vienerių metų. Tačiau pirmą kartą teisiamam kretingiškiui teismas skyrė laisvės apribojimą ir pusmetį nuo vidurnakčio iki 5 valandos ryto jį įpareigojo būti namuose.

Be to, nukentėjusiąjam A.Balsevičiui iš politiko priteistas 1000 litų neturtinės žalos atlyginimui ir 4 tūkst. litų advokato paslaugoms apmokėti.

Įstatymai numato, kad įsiteisėjusiu apkaltinamuoju baudžiamosios bylos nuosprendžiu nuteistas savivaldos tarybos narys iš karto netenka tarybos nario mandato.

Tačiau net ir šis faktas atlaidžiai nusiteikusiai komisijai ilgai buvo nesuvokiamas. Politiko kolegos bevelijo patenkinti A.Šoblinsko prašymą atidėti komisijos išvadą, nes jis parašęs kasacinį skundą.

Tik savivaldybės juristės ir rajono mero Juozo Mažeikos spiriami komisijos nariai pripažino, kad abejoti įsiteisėjusiu nuosprendžiu jie neturi teisės.

Meras suabejojo gauta kopija?

Balsavimas dėl to, ar pranešti VRK apie rajono politiko teistumą iš viso buvo juokingas.

Iš tiesų, Etikos komisija turėjo svarstyti posėdyje dalyvavusio mero J.Mažeikos elgesį, už tai, kad šis dar balandžio pabaigoje sužinojęs apie įsiteisėjusį nuosprendį neinformavo VRK.

Jei tuomet rajono vadovas tai būtų padaręs, komisija nebeturėtų ko svarstyti, nes A.Šoblinskas dar gegužę būtų atsisveikinęs su tarybos nario mandatu, o praėjusiame tarybos posėdyje jo vietą turėjo užimti kitas politikas.

J.Mažeika teigė, kad apie A.Šoblinsko teistumą sužinojęs tik tada, kai nuo politiko nukentėjusiojo pensininko duktė Jūratė Košienė merui įteikė įsiteisėjusį nuosprendį ir paprašė rajono politiko elgesį įvertinti taryboje.

Tačiau šis moters prašymas savivaldybėje užregistruotas dar balandžio 28 dieną.

„Taip, tą dieną man buvo įteikta nuosprendžio kopija. Tačiau ji nebuvo patvirtinta teismo“, – aiškino rajono meras, taip ir neradęs laiko apie politiko teistumą užklausti Klaipėdos apygardos teismo.

Apie politiko teistumą nežinojo

Nors rajono politikas buvo nuteistas dar balandžio 10 dieną, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas apie tai nieko nebuvo girdėjęs.

„Jei yra įsiteisėjęs baudžiamosios bylos nuosprendis, savivaldos tarybos narys mandato netenka iš karto po to, kai komisija gauna nuosprendį“, – sakė Z.Vaigauskas.

Jis teigė, kad apie politikų teistumą VRK sužino užklausdama VRM Informatikos ir ryšių departamento.

„Paskutinį kartą šią informaciją nuteistųjų registre tikrinome prieš porą mėnesių. Tačiau apie įsiteisėjusiu nuosprendžiu nuteistus savivaldos tarybų narius komisiją turėtų infomuoti pačios savivaldybės“, – aiškino Z.Vaigauskas.

Meras Vilniui pranešti nedrįso

Tačiau Kretingos rajono valdžia apie nusikaltimą padariusį politiką VRK informuoti neskubėjo.

„A.Šoblinskas yra parašęs kasacinį skundą, todėl svarstėme, ar nevertėtų palaukti, kol teismai tars galutinį žodį“, – aiškino meras.

Atkreipus dėmesį, kad apeliacinės instancijos nuosprendis jau yra įsiteisėjęs, rajono vadovas pasitaisė, kad VRK apie tai bus pranešta bet kuriuo atveju.

Tada kodėl rajono valdžiai prireikė tarybos Etikos komisijos posėdžio, kuris rengiamas po nuosprendžio praėjus dviems mėnesiams?

Juo labiau, kad privataus kaltinimo baudžiamosiose bylose apeliacinė instancija yra galutinė ir tokiu atveju nuosprendžiai kasacine tvarka nebėra skundžiami.

Pensininką sumušė laukuose

A.Šoblinskui tarybos nario mandatą kainavęs konfliktas įvyko beveik prieš dvejus metus.

Žinomą kaimo turizmo sodybą „Vienkiemis“ turintis verslininkas A.Šoblinskas Tintelių kaimo laukuose esančiu žvyrkeliu, kuris ribojasi su A.Balsevičiaus sklypu, važinėja į žvyro karjerą.

Liepos 26 dieną politikas šiuo keliu važiuodamas krovinine mašina posūkyje užkliudė ir nuvertė sklypo riboženklį.

Grįždamas atgal verslininkas pamatė, kad A.Balsevičius riboženklį ketina pastatyti į vietą. Tuomet iš mašinos išlipęs A.Šoblinskas nieko nesakęs spyrė pensininkui į sprandą ir pakritusį žmogų pradėjo mušti rankų plaštakomis.

Teismas nustatė, kad širdies negalavimų turinčiam neįgaliam pensininkui per sprandą ir į krūtinę buvo suduota per 30 smūgių. Po to išvoliotą ir kraujais prispjaudytą žolę A.Šoblinskas išvažinėjo mašina.

Pensininkas sugebėjo paskambinti savo dukrai J.Košienei ir paprašė iškviesti policiją ir greitąją pagalbą. Į laukus atskubėjusi duktė pamatė klūpantį ir kraujais spjaudantį tėvą.

Netrukus ji pamatė ir A.Šoblinską, kuris moteriai metė: „o kaip tu įrodysi, kad aš mušiau“.

Į teismą – vargais negalais

Įrodyti, kad turtingas ir rajone įtaką turintis politikas sumušė pensininką, iš tiesų sekėsi sunkiai.

Įvykio niekas nematė, o A.Šoblinskas teisėsaugai aiškino, kad pensininkas susižalojo pats parkritęs ant statomo riboženklio.

Kretingos rajono policija ikiteisminį tyrimą pradėti atsisakė. Vėliau tai padaryti policiją įpareigojo prokuratūra, tačiau netrukus patys prokurorai tyrimą nutraukė.

Atnaujinti tyrimo A.Balsevičiui nepavyko ir Kretingos rajono apylinkės teisme, kuris vėliau atsisakė priimti prašymą dėl bylo pradėjimo privataus kaltinimo tvarka.

Tai Kretingos teisėjus įpareigojo padaryti aukštesnis teismas. Tačiau ir po to apylinkės teismas neįžvelgė politiko kaltės.

Politiko sumuštu, pažemintu, bylinėjimosi metu baugintu ir sveikatą dar labiau susigadinusiu pensininku patikėjo tik Klaipėdos apygardos teismas. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.