Opozicija iš kailio neriasi dėl represijų spaudai

Parlamentarų dauguma, atrodo, pagaliau suprato, kokį pavojų žodžio laisvei kelia Seime konservatorių patyliukais prastumtos ir prezidentės palaimintos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pataisos, leidžiančios žlugdyti neįtikusius spaudos leidinius.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai”

Jun 13, 2014, 7:32 AM, atnaujinta Mar 17, 2020, 9:54 AM

Šią savaitę Seimas balsavo už tai, kad rudens sesijoje būtų svarstomos parlamentaro V.Vasiliausko pateiktos įstatymo pataisos, kuriomis numatyta panaikinti nuostatą, jog neetiškais pripažintiems leidiniams taikomas ne lengvatinis 9 proc., o 21 proc. PVM.

Kiek anksčiau Seimas po pateikimo pritarė ir šio parlamentaro pateiktoms Viešųjų pirkimų įstatymo pataisoms, kuriomis būtų neleidžiama, gal ir politikams užsakius, neetiškais paskelbtus leidinius daužyti dar vienu finansiniu vėzdu – draudimu dalyvauti viešinimo paslaugų konkursuose.

Žinoma, tai dar tik pirmieji žingsniai atšaukiant spaudai taikomas represijas. Jos jau šiandien daro didžiulę žalą, o ar jų bus atsisakyta, paaiškės tik rudenį.

Paradoksas, kad labiausiai išsaugoti spaudos apynasriu vadinamas finansines bausmes stengiasi ne valdantieji, o dabar opozicijoje atsidūrę konservatoriai.

Paprastai opozicija skatina žiniasklaidos pastangas atlikti valdžios sarginio šuns vaidmenį, o nepatenkinti spauda būna daugiausia jos kritikos sulaukiantys valdantieji, kurie silpnų demokratijos tradicijų šalyse visaip mėgina riboti laisvą žodį.

Lietuvoje – atvirkščiai. Dauguma valdžioje esančių socialdemokratų parėmė žurnalistais anksčiau dirbusių savo kolegų siūlymus atsisakyti represijų spaudai, o opozicijos suolus trinantys konservatoriai tiesiog neriasi iš kailio, reikalaudami palikti galimybę susidoroti su neįtikusiais leidiniais.

Turbūt viena tokio opozicijai nebūdingo konservatorių elgesio priežasčių yra ta, kad jie drauge su Prezidentūra ir pasiūlė teisines landas, kuriomis, prisidengus etika, cenzūruojama spauda, o politikų diktatui nepaklūstantys leidiniai žlugdomi finansiškai.

Kita vertus, ši partija turi gilias nepakantumo kitaminčiams tradicijas, o spaudos kritika dažnam konservatorių veikėjui kelia įsiūtį, kokį koridoje patiria bulius, išvydęs prieš nosį raudoną skraistę.

Be to, konservatoriai – opozicija tik Seimo daugumai ir Vyriausybei, bet juos sieja glaudus ryšys su per rinkimus remta prezidente D.Grybauskaite, kuri taip pat niekuomet nespinduliuoja palankumu žiniasklaidai.

Ko gero, konservatoriai, 2008 metų pabaigoje įvykdę visą šalies ūkį smarkiai prislėgusį ir nusmukdžiusį vadinamąjį naktinį mokesčių perversmą, iš keršto itin skaudžiai smogė spaudai – jai mokestinė našta buvo padidinta gerokai labiau nei visam kitam verslui.

Net kai finansų krizei atlėgus buvo kiek atleista spaudą dusinančių mokesčių kilpa ir jai imtas taikyti 9 proc. PVM tarifas, konservatoriai pasirūpino įsriegti į įstatymus teisę lengvai atimti šią lengvatą. Negana to, nepaklusniai spaudai galima neleisti dalyvauti viešinimo paslaugų konkursuose.

Tai padaryta klastingai, nekeičiant žurnalistų atidžiai stebimo Visuomenės informavimo įstatymo, bet numačius represines priemones, leidžiančias nuskalpuoti nežinia pagal kokius kriterijus neetiškais pripažintus leidinius.

Kažkodėl pamirštama, kad teisingumą Lietuvoje vykdo teismai, o teisė klijuoti tokią mirties nuosprendžiui prilygstančią etiketę buvo suteikta nuo valdžios malonės priklausomai Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai (ŽLEK), kurios sprendimai, kaip paaiškėjo, yra neteisėti, nes ji veikia net neturėdama savo veiklos nuostatų.

Neetiškam pripažintam leidiniui ir laimėjus teisme, vis viena jau būtų neįmanoma atitaisyti neigiamų pasekmių, nes daugiau kaip dvigubai didesnis PVM tarifas įsigalioja iš karto, o teisminis procesas trunka ilgai.

Per tą laiką leidinys gali būti netgi išstumtas iš rinkos, nes jo kaina išauga, jam sudaromos nelygios konkurencijos sąlygos.

Etikos skraiste pridengtus spąstus laisvam žodžiui paspendę konservatoriai ir netekę valdžios, bet sudarę sąjungą su prezidente D.Grybauskaite savo neapykantos spaudai garo nė kiek nenuleido.

Priešindamasis siūlymui atšaukti drakoniškas bausmes spaudai, jų lyderis A.Kubilius taip nusikalbėjo, kad profesinės etikos pažeidimais kaltinamus leidinius prilygino Lietuvoje uždarytiems Rusijos televizijos kanalams.

Tačiau iš viso absurdiška kalbėti apie kokią nors paramą spaudai mokesčių lengvatomis, nes ir jai taikomas 9 proc. PVM tarifas vis viena yra pats didžiausias ES.

Daugelis ES šalių atleidusios spaudą nuo šio mokesčio, kitose taikomas tik 2–3 proc. PVM tarifas. Mat demokratinis pasaulis, seniai supratęs laisvo žodžio svarbą visuomenei, siekia sudaryti galimybę išlikti laikraščiams.

Niekur pasaulyje nepriimta ir žiniasklaidos etikos problemas spręsti ją baudžiant didesniais mokesčiais, nes jie tampa ne visuomenės prievole bendriems interesams finansuoti, o rinką iškreipiančiu bausmės įrankiu, kuriuo turi galimybę manipuliuoti valdžia.

Matyt, jausdamas jaunos demokratijos šalių problemas, praėjusią savaitę kalbėdamas Varšuvoje JAV prezidentas B.Obama neatsitiktinai pareiškė, kad nepriklausomi teismai saugo teisingumą, o veiksminga žiniasklaida ir aktyvi pilietinė visuomenė verčia lyderius būti atsakingus, nes valdžia turi suteikti piliečiams plėtros galimybių, o ne juos spausti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.