Geriausi pasaulio tankai Rukloje demonstruoja savo galimybes

Ramiai stovėjęs tankas suriaumoja ir į šalis barstydamas šlapią po lietaus smėlį šoka atbulas. „Tankistai nėra akli. Tanko gale įtaisytos kameros, tad kariai turi galimybę matyti, kas vyksta už jų. Bet judant visko gali nutikti, tad fotografuojant ir filmuojant tankus, geriau stovėti jų šone arba iš priekio, nes kitaip tas vienintelis fotografo kadras gali būti ir paskutinis“, - sako Danijos kariuomenės majoras Kimas Vibe Michelsenas, kartu su lrytas.lt žurnalistu maždaug pusantros valandos Gaižiūnų poligono miškuose bandęs surasti ir pasivyti pratybose „Kardo kirtis“ dalyvaujančius vienais geriausių pasaulio tankų laikomus „Leopard 2“.

Rukloje besitreniruojantys Danijos kariuomenės „Leopard 2 A5“ yra pirmieji tankai Lietuvoje, naudojami pratybose po sovietų kariuomenės išvedimo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Rukloje besitreniruojantys Danijos kariuomenės „Leopard 2 A5“ yra pirmieji tankai Lietuvoje, naudojami pratybose po sovietų kariuomenės išvedimo.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

2014-06-14 14:00, atnaujinta 2018-02-12 20:55

Į didžiausias po įstojimo į NATO Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykstančias tarptautines pratybas „Kardo kirtis“ (ang. Saber Strike) Danijos kariškiai (jų pratybose dalyvauja apie tūkstantį) atsigabeno keturis tankus „Leopard 2 A5“. Iš viso Danijos kariuomenė turi 57 tokius tankus.

Danai tankus „Leopard 2“ pirko iš Vokietijos. 2000 metais su vokiečiais buvo pasirašyta 980 mln. Danijos kronų (apie 454 mln. litų) sutartis, pagal kurią Danijos „Leopard 2 A4“ buvo modernizuoti į A5 versiją. Pirmą modernizuotą „Leopard 2 A5“ (būtent tokį, kokie šiuo metu ir dalyvauja pratybose Rukloje) Danija gavo 2002 m. rugsėji. Tikimasi, kad šie tankai danams tarnaus bent iki 2025 m.

Tankai pratybose Lietuvoje naudojami pirmą kartą

„Šio tanko įgulą sudaro keturi žmonės: tanko vadas, taikytojas, amunicijos užtaisytojas ir vairuotojas-mechanikas“, - sako majoras K.V. Michelsenas.

Pratybose imituojami koviniai veiksmai. Bokštelis su grėsmingu pabūklo vamzdžiui pasisuka į vieną pusę, vėliau juda į kitą. Staiga pajuda atbulas, virš bokštelio pasirodo įgulos nario šalmas. Netrukus jis vėl dingsta mašinos viduje.

Tankai šiek tiek pamanevruoja ir sustingsta piktai urgzdami. Jų įgulos variklių neišjungia, kad bet kurią akimirką galėtų atsitraukti. Į patį kovos įkarštį jie nelenda. Daugiau kaip penkis milijonus dolerių kainuojanti kovos mašina atakuojančius pėstininkus ugnimi remia iš užnugario.

Sukalena kulkosvaidis, virš tanko pokšteli dūmų užtaisas, imituojantis šūvį. Tada pokšteli antras ir garsiai riaumodamas leopardas atsitraukia bei greitai važiuoja į kitą poziciją.

Po sovietų kariuomenės išvedimo tai yra pirmas kartas, kai Lietuvos žeme vėl žlegsi tankai. Tik šį kartą tai yra sąjungininkų, o ne okupacinės kariuomenės technika.

Birželio 9-20 dienomis vienu metu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykstančiose pratybose „Kardo kirtis“ (ang. Saber Strike) dalyvauja rekordinis kariškų skaičius – daugiau nei 4,5 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių – Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos.

Lietuvoje vyksiančiose pratybose yra sutelkti didžiausi po įstojimo į NATO sąjungininkų pajėgumai. Kartu su lietuviais mūsų šalyje iš viso treniruojasi apie 2,3 tūkst. karių iš septynių NATO šalių. Su savimi užsienio kariai atsigabeno ir savo kovos techniką.

Daugiausiai karių iš užsienio į Lietuvą atvyko iš Danijos. Į mūsų šalį atvyko apie 1 tūkst. kariškių iš Danijos divizijos aukštos parengties bataliono kovinės grupės.

Įspūdinga galia ir įranga

Tankas „Leopard 2“ sukurtas ankstyvaisiais septyniasdešimtaisiais Vokietijos kariuomenei. Pirmą šios modifikacijos kovos mašiną vokiečių kariškiai gavo 1979 m. Palaipsniui „Leopard 2“ pakeitė „Leopard 1“ ir tapo pagrindiniu Vokietijos kariuomenės kovos tanku.

Vokiečių gamybos „Leopard 2“ šiuo metu laikomi vienais geriausių tankų pasaulyje. Juos naudoja mažiausiai penkiolikos valstybių kariškiai, dar kelios valstybės juos planuoja įsigyti.

Pirmą kartą kovinių veiksmų zonoje „Leopard 2“ pasirodė Kosove. Čia juos atsigabeno vokiečiai. Vėliau Danijos ir Kanados armijos juos naudojo Afganistane.

Į Lietuvą atgabenti tankai sveria po 62,5 tonos. Vikšrinės karo mašinos varomos V12 formos 47,6 litro darbo tūrio varikliais su dviem turbinomis. 1500 AG motoras varomas dyzelinu, bet tinka ir benzinas.

„Leopard 2A5” gali įsibėgėti iki 72 km/val, o važiuodamas atbulas pasiekti iki 31 km/val greitį. Žinant šiuos skaičius, Danijos kariuomenės majoro perspėjimas, fotografuojant nestovėti tankui iš galo, neatrodo panašus į perdėtas atsargumo priemones.

Įspūdingos ir šios kovos mašinos degalų normos, šimtui kilometrų suvartojamas degalų kiekis nepalieka abejingų. Važiuojant asfaltu jam pakanka 340 litrų 100 km, o bekelėje tankas vartoja net 530 l/100 km.

Tankas ginkluotas 120 mm lygiavamzdžiu pabūklu, dviem 7,62 mm kulkosvaidžiais, čia įrengtos modernios apsaugos priemonės, jis aprūpintas šiuolaikine taikymosi įranga, lazerinėmis technologijomis, termovizoriais, naktinio matymo prietaisais, palydovine navigacija ir pan.

Sekmadienį karinę techniką galės apžiūrėti visi norintys

Dar iki prasidedant pratyboms tankai „Leopard“ dažnai buvo painiojami su Danijos kariuomenės atsigabentomis vikšrinėmis šarvuotomis pėstininkų kovos mašinomis CV 9035. Net ir žiniasklaidoje kartais šarvuotos pėstininkų kovos mašinos fotografijos būdavo pateikiamos tarsi tanko. Nors iš tiesų abu aparatai gana smarkiai skiriasi. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos sekmadienį sudarė sąlygas visiems norintiems akivaizdžiai išvysti šiuos skirtumus.

Visus besidominčius pratybomis „Kardo kirtis 2014“ sekmadienį kariuomenė pakvietė atvykti į Ruklą (Karaliaus Mindaugo g. 3), kur buvo sudaryta galimybė apžiūrėti ir susipažinti su pratybose „Kardo kirtis 2014“ Lietuvoje dalyvaujančių šalių karine technika ir ginkluote. 

Danų kariai pademonstravo per 60 tonų sveriantį, vienu pajėgiausių savo klasėje laikomą vokiečių gamybos kovos tanką „Leopard 2 A5“, G4 modifikacijos šarvuotąjį transporterį M113, galingą pėstininkų kovos mašiną CV9035, šarvuotus transportavimo, remonto ir evakuacijos sunkvežimius.

Amerikiečiai visuomenei pristatė savo atsigabentą, įvairiose tarptautinėse operacijose pasiteisinusį, ratinį šarvuotį „Stryker“. Lenkijos karių ekspozicijoje buvo galima išvysti didelio pravažumo karinį visureigį HMMWV ir žvalgybinį keturatį motociklą. Lietuvos kariai visuomenei pademonstravo šarvuotąjį transporterį M113 A1 ir švedų gamybos vikšrinį transporterį BV206.

Be viso to, visų minėtų šalių kariai renginio svečiams pademonstravo ir savo naudojamą ekipuotę bei lengvąją ginkluotę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.