Pratybose „Kardo kirtis“ bus sunaudota 280 tūkst. litrų kuro

Rukloje ir Gaižiūnų poligone

Baltijos valstybėse organizuojamų tradicinių pratybų „Kardo kirtis“ metu iš viso treniruosis daugiau nei 4,8 tūkst. karių.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Baltijos valstybėse organizuojamų tradicinių pratybų „Kardo kirtis“ metu iš viso treniruosis daugiau nei 4,8 tūkst. karių.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-14 20:27, atnaujinta 2018-02-12 20:40

Pasak Krašto apsaugos ministerijos pranešimo, Lietuvos kariuomenės logistai, suteikdami priimančios šalies paramą, užtikrina visų karių apgyvendinimą, maitinimą, aprūpinimą elektra, degalais, taip pat tiekia ryšio paslaugas bei rūpinasi medicinine pagalba.

Viena iš pagrindinių logistinių užduočių per pratybas Lietuvoje – mokymuose dalyvaujančios karinės technikos aprūpinimas kuru. Tankai, pėstininkų kovos mašinos, šarvuočiai, logistiniai sunkvežimiai, padaliniams vykdant užduotis poligone, suvartoja ypač daug degalų. Kuras taip pat yra naudojamas ir padalinių vadavietės aprūpinančiuose elektros generatoriuose.

„Iš viso planuojama, kad per „Kardo kirčio“ pratybas Lietuvoje bus sunaudota apie 280 tūkst. litrų kuro. Tai sudarys apie pusę pratybų „Kardo kirtis“ Lietuvoje biudžeto,“ – sakė pratybų Rukloje aprūpinimo skyriaus viršininkas kapitonas Vacys Metrikis.

Sklandžiam pratybų „Kardo kirtis“ ryšio palaikymui surinkti geriausi Lietuvos kariuomenės ryšininkai. Jie atsakingi už interneto, laidinio ir radijo ryšio tiekimą pratybose dalyvaujantiems tiek Lietuvos, tiek kitų šalių kariuomenių padaliniams. Pasak Rukloje įkurto pratybų ryšių centro viršininko majoro Viktoro Kucenkos, užsienio šalių kariams yra tiekiamos tik pratybų užduočių vykdymui reikalingos ryšio paslaugos.

„Užsieniečiai patys įsigyja Lietuvos ryšio tiekėjų telefonines korteles, patys rūpinasi asmeniniams poreikiams skirtu interneto ryšiu,“ – sakė V.Kucenka.

Per visas šias pratybas tik vadovybės, štabų ir aprūpinimo padalinių kariai yra maitinami valgyklose. Tuo tarpu kariai vykdantys užduotis Gaižiūnų poligone – aprūpinami sausu maisto daviniu. Kiekvienos dalyvaujančios šalies kariai sausus davinius į pratybas atsigabeno kartu su savimi.

Kariai pratybų metu taip pat yra aprūpinami geriamu vandeniu. Dalis vandens yra patiekiama pusės litro talpos buteliukuose, taip pat į pratybų vietas gabenamas vandentiekio vanduo, kuris skirtas prausimuisi ir kitoms reikmėms.

Per pratybas kariai vykdantys užduotis Gaižiūnų poligone ilsėtis į kareivines negrįžta. Karių poilsis organizuojamas lauko sąlygomis. Kareivinėse apgyvendinta tik pratybų vadovybė, štabų ir aprūpinimo padalinių personalas.

Visu pratybų laikotarpiu budi kvalifikuoti karo medikai, jie pasiruošę bet kada suteikti pratybų dalyviams reikiamą medicininę pagalbą.

JAV Sausumos pajėgų organizuojamos kasmetinės pratybos „Kardo kirtis“ Baltijos valstybėse vyksta jau ketvirtąjį kartą. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos bus atsakingos už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvaujantiems NATO sąjungininkams.

Birželio 9–20 dienomis vienu metu trijose Baltijos valstybėse organizuojamų tradicinių pratybų „Kardo kirtis“ metu iš viso treniruosis daugiau nei 4,8 tūkst. karių - apie 2,6 tūkst. Lietuvoje, apie 2 tūkst. Latvijoje ir keli šimtai Estijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.