„Priešiškų pajėgų“ būrio vadas: pėstininkui nėra lengvų dienų

Neretai karinėse pratybose galima pamatyti karius, iš visų kitų išsiskiriančius savo neįprastomis mėlynomis uniformomis ir antsiuvais su užrašu OPFOR (angl. Opposing Forces, OPFOR). Dažnas civilis, pirmą kartą pamatęs tokiu karius, teiraujasi, kokios tai šalies atstovai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2014, 6:21 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:37 PM

Kaip praneša Lietuvos kariuomenė, tai yra speciali Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kuopa, suformuota priešiškoms pajėgoms įvairiose pratybose imituoti.

Leitenantas Ignas Jackūnas – vienas iš šios kuopos karių, kurie šiuo metu Gaižiūnų poligone vykstančiose pratybose „Kardo kirtis 2014“ imituoja priešininkų pajėgas.

Kuopoje, būrio vadu tarnaujantis karininkas džiaugiasi galimybe dalyvauti tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis 2014“. Jo teigimu, priešo imitavimas šiuose mokymuose – didelis išbandymas Ulonų bataliono kariams.

Ltn. I. Jackūnas pasakoja apie pastarąjį šeštadienį jo vadovaujamo būrio vykdytą užduotį. Kariams teko pulti ir užimti nurodytą objektą, taip pat vykdyti šio pastato gynybą. Vėliau jie susidūrė su Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariais per daugiau nei valandą trukusį intensyvų mūšį „priešininkai“ patyrė nemažai „nuostolių“ – beveik dviejų trečdalių savo kuopos karių. Ltn. I. Jackūno teigimu, jie kovėsi iš paskutiniųjų.

„Atrodė, mūšiui nebus galo, kol nepasirodė pratybų stebėtojų vadas majoras Ričardas Dumbliauskas, – prisiminė ltn. I. Jackūnas. – Karininkas liepė nutraukti ugnį ir pasikvietė mūšyje dalyvavusių šalių vadus“.

Patyręs pratybų stebėtojas ir vertintojas išaiškino, kad pasiekta vadinamoji mūšio kulminacija, kai abi pusės gerai kaunasi, tačiau pritrūkus amunicijos ir netekus didelės dalies karių, nei viena iš jų neturi pranašumo kitos atžvilgiu.

Esant tokiai situacijai, mjr. R. Dumbliauskas abiejų pusių vadams patarė atsitraukti, persigrupuoti ir vėliau dar kartą pabandyti atakuoti. Abu vadai – Algirdo bataliono karių ir „priešiškų“ pajėgų – azartiškai šyptelėjo vienas kitam ir išsiskirstė. Kiekvienas iš jų pasiryžęs nugalėti...

Anot OPFOR būrio vado ltn. I. Jackūno, priešo nebuvo pranašesni skaičiumi, taktinį pranašumą jam suteikė geras išsidėstymas palankioje vietovėje.

„Nesakyčiau, kad mums buvo bloga diena, tikram pėstininkui nėra lengvų dienų. Taktikos požiūriu viskas buvo atlikta gerai, esu patenkintas mano vadovaujamam būriui prisikirtais Ulonų bataliono ir Danijos divizijos kariais“, – teigė „priešininkų“ vadas.

Paklaustas, ar kariams neatsibosta priešo veiksmų imitavimas, ltn. I. Jackūnas teigė, kad šiemet pratybos seka po pratybų, todėl nuobodžiauti nėra kada. Jau teko dalyvauti Algirdo bataliono mokymuose, Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas" pratybose „Juodoji strėlė". Palyginti su pastarosiomis, pratybos „Kardo kirtis 2014" ne tik išsiskiria savo mastu, bet ir sudėtingumu.

„Visgi mums pasisekė, nes dalyvaudami tokio lygio pratybose įgauname daugiau patirties ir stengiamės maksimaliai išnaudoti šią galimybę, nepaisydami sunkumų", - pažymėjo karininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.