Laikraščiui „The Guardian“ - Lietuvos ambasadorės kritika

Lietuvos ambasadorė kreipėsi į

A.Skaisgirytės Liauškienės laiško ištraukos skelbiamos laikraščio interneto svetainėje.<br>V.Valentinavičiaus nuotr. iš archyvo
A.Skaisgirytės Liauškienės laiško ištraukos skelbiamos laikraščio interneto svetainėje.<br>V.Valentinavičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 16, 2014, 11:39 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:59 PM

„Naujaisiais Rytais“ pavadinta rubrika laikraščio interneto svetainėje pradėta birželio 9 dieną. „The Guardian“ teigimu, ji apima „15 valstybių, kurios pakilo iš Sovietų Sąjungos pelenų“.

Lietuvos ambasadorė Londone Asta Skaisgirytė Liauškienė laiške britų laikraščiui sukritikavo tokią rubriką.

„Pirmiausia, paantraštė „Posovietinio pasaulio viduje“ pristatoma skaitytojams su buvusios Sovietų Sąjungos, kuriai tada priklausė Lietuva, didžiuliu žemėlapiu. Antra, ir svarbiausia, yra tai, kad jūsų idėja pristato buvusią sovietų erdvę kaip iš dalies vienodą regioną šiandien. Tai klaidinga ir neteisinga Lietuvos valstybės atžvilgiu“, - rašoma diplomatės laiške.

„Grynais faktų terminais esate teisūs - Lietuva buvo Sovietų Sąjungos dalis... Vis dėlto puikiai žinote, kad Lietuvos žmonės nenusprendė jungtis prie SSRS. Sovietai brutaliai okupavo mano šalį 1940 ir 1944 metais“, - teigė Lietuvos ambasadorė.

„Lietuva nužengė ilgą kelią nuo tamsių komunistinio valdymo dienų. Lietuva yra gyva pilietinė visuomenė, kuri yra tvirtai įsipareigojusi Vakarų vertybėms. Komunistinė era yra mūsų istorijos praeities skyrius ir daugiau nebeatspindi realybės“, - teigė ji.

Ambasadorės laiško ištraukos skelbiamos laikraščio interneto svetainėje.

„The Guardian“ darbuotoja Judith Soal, kuri atsakinga už užsienio skiltis, teigė, kad rubrikoje yra analitinis rašinys, atskleidžiantis, kad Baltijos šalys neprisijungė prie Sovietų Sąjungos savo noru.

„Mes supratome, kad tai gali būti jautru ir diskutavome apie keblumus įtraukiant Baltijos šalis, tačiau to nepadarymas būtų buvęs retrospektyvus istorijos perrašymas“, - teigė laikraščio redaktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.