Klaipėdiečiai milžiniškam kruizų laivui palinkėjo gero vėjo

Antradienį į vakarą uostamiesčio gyventojai į Kruizinių laivų terminalą traukė lyg į atlaidus, kad galėtų palydėti į kelionę didžiulį 317 metrų ilgio ir 37 metrų pločio laivą „Celebrity Eclipse“ talpinanti 3150 keleivių ir 1250 įgulos narių. Šis prašmatnus, iš tolo daugiaukštį viešbutį primenantis kruizų laineris – didžiausias kada nors Klaipėdos jūrų uoste viešėjęs laivas.

Kruizų laineris „Celebrity Eclipse“ išplaukė į jūrą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kruizų laineris „Celebrity Eclipse“ išplaukė į jūrą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jun 17, 2014, 9:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:16 PM

Terminalo krantines aplipę klaipėdiečiai smalsiai stebėjo, kaip milžiniškas laineris „Celebrity Eclipse“, atsišvartavęs nuo krantinės, lėtai slinko uosto laivakeliu Baltijos jūros link. Žmonės nuo krantinės mojo keleiviams, fotografavo dar neregėto dydžio laivą, kurio ilgis prilygta trims futbolo aikštėms, patys su šeimos nariais stengėsi įsiamžinti jo fone.

Po pusvalandžio, kai „Celebrity Eclipse“ per uosto vartus išplaukė į atvirą jūrą, lengviau atsikvėpė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) laivų eismo ir kitų priežiūros tarnybų specialistai – tokio milžino jiems dar neteko priimti. Prieš keletą metų pats didžiausias čia kada nors Klaipėdos jūrų uoste aptarnautas kruizų laineris „Constellation“ buvo šiek tiek mažesnis – 294 metrų ilgio.

„Tobulindami laivybos kanalą, gerindami laivų eismo sąlygas investavome nemažai lėšų. Dabar jau esame pasirengęs priimti ir tokius jūrų milžinus – praplatintas ir pagilintas laivakelis suteikia didesnes galimybes – į giliavandenę uosto akvatoriją gali įplaukti ir ten apsisukti ir daugiau kaip 300 metrų ilgio keleivių ir prekybos laivai“, – kalbėjo KVJU kapitonas Adomas Alekna.

„Celebrity Eclipse“ – dvidešimtasis šį sezoną Klaipėdos jūrų uoste viešėjęs kruizų laivas. Paryčiais pasirodęs terminale aukštesnis nei dvidešimties aukštų jūrų laineris visą dieną buvo iškilęs virš piliavietės bastionų ir senamiesčio namų stogų. Šiuo įspūdingo dydžio kruizų laivu gali plaukti tiek keliautojų ir jūrininkų, kiek žmonių šiuo metų gyvena Lazdijuose – apie 4400.

Išlipę į krantą turistai autobusais buvo vežami į iš anksto užsakytas ekskursijas. Laive pasilikę keleiviai irgi nenuobodžiavo – savarankiškai apžiūrėjo senamiestį, lankėsi senamiesčio kavinėse, baruose. Teatro aikštėje susispietę suvenyrų pardavėjai buvo patenkinti „Celebrity Eclipse“ vizitu – užsieniečiai šlavė nuo prekystalių gintaro karolius, seges, kitus tautodailininkų dirbinius.

Šįmet kruiziniai laivai į Klaipėdos jūrų uostą užsuks 65 kartus ir atplukdys maždaug 50 tūkst. turistų. Didžioji jų dalis bus ilgesni nei 200 metrų. Tokių skaičių iki šiol dar nebuvo užfiksuota.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.