Lietuva atvėre naujus jūrų vartus dideliems laivams

Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste iškilmingai atidarytas naujas Centrinis terminalas – vienas moderniausių rytinėje Baltijos pakrantėje. Nuo šiol jame galės švartuotis keleiviniai, kruiziniai ir reguliariais maršrutais plaukiojantys krovinių laivai.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jun 17, 2014, 6:20 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:26 PM

Atidarymo dieną Klaipėdos centriniame terminale (KCT), skambant pučiamųjų orkestrui, prisišvartavo 198 metrų ilgio kruizų laineris „Seabourn Legend“ su Bahamų vėliava. Jis atplukdė į uostamiestį apie 600 užsienio turistų. Moderniose terminalo prieplaukose gali išsitekti dar didesni jūrų milžinai – tokie, kurių ilgis viršija 200 metrų.

Beveik 20 hektarų ploto trinkelėmis išklotoje KCT teritorijoje iškilo 4,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas su salėmis keleiviams, bilietų kasomis, patalpomis muitinėms ir pasienio tarnyboms. Vilkikų vairuotojai ir keleiviai savo automobilius galės pasistatyti teritorijos aikštelėse – vietos čia užteks visiems. Autotransportas iš uosto galės patogiai išvažiuoti į miestą.

Naujame terminale prie 210 metrų ilgio prieplaukos vienu metu gali įstrižai stovėti trys keltai, keleiviniai arba prekybos laivai. KCT – naujieji ir pagrindiniai Lietuvos jūrų vartai į pasaulį.

Statyti tokį terminalą koncerno Achemos grupės nuomojamoje Jūrų uosto teritorijoje sumanyta prieš dešimtmetį, tačiau darbai dėl įvairiausių kliūčių strigo. Statybos pajudėjo prieš trejus metus. Valstybei strategiškai svarbus objektas kainavo apie 220 mln. litų.

„Mūsų terminalo pajėgumai leidžia per metus iškrauti apie 5 mln. tonų ro-ro keltais atplukdytų krovinių, priimti ir aptarnauti apie pusę milijono kruiziniais ir keleiviniais laivais į Klaipėdą atvykusių keleivių“, -- pažymėjo KCT generalinis direktorius Benediktas Petrauskas.

Dabar pagrindinis KVJU direkcijos strategų ir KCT specialistų uždavinys – prisivilioti į terminalą laivų, ypač tokių, kurie plaukiotų reguliariomis linijomis. Užmezgus dalykiškus ryšius su Vokietijos kompanijomis jau rengiamasi atidaryti naują laivybos liniją Travemiundė-Klaipėda.

KVJU direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus šio objekto statybos pabaigtuves vertina kaip visai Lietuvai reikšmingą įvykį: „Nuo šiol galėsime didžiuotis moderniausių Baltijos šalyse keleivių ir krovinių terminalu. Tikimės, kad jis padidins Klaipėdos uosto konkurencingumą“.

Į terminalo atidarymo iškilmes atvykęs premjeras Algirdas Butkevičius pasveikino jo statytojus,valdytojus ir KVJU direkcijos darbuotojus, su įmonių vadovais perkirpo šventinę juostelę.

„Į KCT krantines investuota nemažai valstybės biudžeto lėšų. Dabar uostininkams reikia dirbti taip, kad investicijos kuo greičiau sugrįžtų, kurtų pridėtinę vertę“, – kalbėjo premjeras.

Smagios iškilmių dalyvių nuotaikos nesugadino net pabaigoje staiga prapliupęs lietus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.