Seimas žengė žingsnį link tiesioginių merų rinkimų įteisinimo

Seimas antradienį apsvarstė

Po svarstymo už pataisas balsavo 69 Seimo nariai, vienas buvo prieš, 16 parlamentarų susilaikė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Po svarstymo už pataisas balsavo 69 Seimo nariai, vienas buvo prieš, 16 parlamentarų susilaikė.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-06-17 13:21, atnaujinta 2018-02-12 18:54

Po svarstymo už pataisas balsavo 69 Seimo nariai, vienas buvo prieš, 16 parlamentarų susilaikė. Dar liko vienas balsavimas dėl pataisų priėmimo.

Valdantieji žada, jog tiesioginiai merų rinkimai bus įteisinti jau artimiausiems, kitų metų vasario pabaigoje arba kovo pradžioje vyksiantiems savivaldybių tarybų rinkimams.

Socialdemokratų inicijuotos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos įteisintų tiesioginius merų rinkimus nekeičiant Konstitucijos. Šiuo metu savivaldybių tarybos renkamos pagal proporcinę sistemą, o merą renka savivaldybės tarybos nariai.

Savivaldybės tarybos nariai būtų renkami daugiamandatėje, o meras - vienmandatėje apygardoje. Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas siūlė savivaldybę skaidyti į daugiau smulkesnių daugiamandačių apygardų, tačiau Seimas tokią idėją atmetė.

Taip pat pritarta siūlymui keisti pradinį pataisų variantą merą rinkti vienu turu paprasta dauguma. Svarstant 69 Seimo nariams balsavus už, vienam - prieš, 7 susilaikius pritarta konservatoriaus Jurgio Razmos pasiūlymui dėl dviejų turų.

Meras vienmandatėje apygardoje tokiu atveju būtų renkamas analogiškai kaip Seimo narys - pirmajame ture būtų išrenkamas, jei už jį balsuotų daugiau kaip pusė rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.

Jei pirmą kartą balsuojant nei vienas iš kandidatų į merus nesurinktų daugumos, po dviejų savaičių būtų rengiamas antras turas, kuriuose rungtųsi du pirmajame ture daugiausiai balsų surinkę kandidatai. Per pakartotinį balsavimą išrinktu būtų laikomas kandidatas į merus, surinkęs daugiau balsų.

Iki šiol tiesioginius merų rinkimus Seime mėginta įteisinti keičiant Konstitucijos 119 straipsnį, tačiau niekada nepavykdavo surinkti tam reikiamo balsų skaičiaus. Daugiausia nesutarimų tarp politikų dėl tiesioginių merų rinkimų kilo išsiskyrus požiūriams į tiesiogiai renkamo mero vaidmenį savivaldybės valdymo struktūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.