Virš Gaižiūnų poligono pratybose ratus suka JAV sraigtasparniai

Į pratybas „Kardo kirtis 2014“ Gaižiūnų poligone greta Ruklos įsitraukė ir JAV kovinės aviacijos sraigtasparniai „Black Hawk“.

Į pratybas „Kardo kirtis“ įsijungė JAV sraigtasparniai „Black Hawk“.<br>P.Babilo nuotr.
Į pratybas „Kardo kirtis“ įsijungė JAV sraigtasparniai „Black Hawk“.<br>P.Babilo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2014, 11:23 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:06 PM

Kaip pranešė Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos, į Ruklą iš filmų gerai pažįstami kariniai sraigtasparniai „Black Hawk“ (Sikrosky UH-60) atskrido dar penktadienį. Jais iš Estijos į pratybas „Kardo kirtis 2014" (ang. Saber Strike) buvo atvykę JAV karinių oro pajėgų Europoje 12-osios kovinės aviacijos brigados kariai.

Pirmadienį Gaižiūnų poligone vyko ir intensyvios gynybos bei puolimo operacijos, pradėta ruoštis antradieniui - pratybų "Kardo kirtis 2014" svečių dienai.

Antradienio pasirodymams ruošėsi ir JAV kariuomenės sraigtasparniai „Black Hawk“. Jie bus jungtinės sąjungininkų puolimo operacijos dalis.

Birželio 9-20 d. vienu metu Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vyksta kasmetinės JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės organizuojamos pratybos „Kardo kirtis“. Šių pratybų metu Lietuvoje sutelkti didžiausi po įstojimo į NATO sąjungininkų pajėgumai.

Pagrindiniai pratybų tikslai yra stiprinti daugiašalį bendradarbiavimą, keistis turima patirtimi su sąjungininkais, treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą bei pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas bei treniruotis vykdyti priimančios šalies paramą bei tobulinti procedūras sąjungininkų atvykimui į Lietuvą.

Pratybose dalyvauja rekordinis karių skaičius – daugiau nei 4,5 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių – Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos.

Pratybose naudojama daugybė iki šiol Lietuvoje nematytos karinės technikos, įskaitant ir Danijos kariuomenės tankus „Leopard 2 A5“.

Danų karys sveikinasi lietuviškai

Beje, daugiausiai karių (apie tūkstantį) į pratybas Lietuvoje atvyko būtent iš Danijos. Kai kurie jų jau net sveikinasi lietuviškai.

„Labas, - lietuviškai tik išlipęs iš automobilio LDE Jonušo Radvilos mokomojo pulko teritorijoje pasisveikino Danijos kariuomenės vyr. srž. Henrikas Molleris Andersenas. - Aš Lietuvoje antrąjį kartą, pirmąjį kartą buvau prieš 20 metų, kai startavo Baltijos bataliono projektas ir mes, Danijos kariai, buvome vieni pirmųjų Lietuvos karių instruktorių. Prisimenu Baltijos bataliono karininką Marių Kazlauską ir tuometinį jūsų prezidentą Algirdą Brazauską, abu įspūdingo stoto. Lietuva per tuos dvidešimt metų išgražėjo, miestai, kuriuos pravažiavome atrodo labai gražiai, fasadai ryškūs ir spalvoti, o žmonės – laimingesni.“

Žvelgdamas į Mokomojo pulko teritoriją, kur išrikiuoti šimtai Danijos kariuomenės kovinės technikos vienetų H.M. Andersenas, kuklinosi, - Danijos kariuomenė nėra labai didelė, bet dabar, į Lietuvą, atvyko nemaža jos dalis: „Malonu čia vėl apsilankyti.“

Pratybose Lietuvoje kartu treniruojasi apie 2,3 tūkst. karių iš septynių NATO šalių – Lietuvos, Estijos, JAV, Latvijos, Lenkijos ir Suomijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.