Naujieji specialistai žada mechatronikos revoliuciją

Jaunieji Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) mechatronikos specialistai sulaukė pripažinimo iš verslo atstovų: studentų sukurta mechatroninė klimato valdymo ir energijos sąnaudų kontrolės sistema įdiegta interneto prieglobos (angl. hosting) paslaugas siūlančioje verslo įmonėje. Nuotoliniu būdu temperatūrą, drėgmę, triukšmą ir elektros sąnaudų suvartojimą leidžianti valdyti sistema perspėja apie patalpos būsenos pasikeitimus ir taip padeda išvengti nuostolių, taip pat leidžia sutaupyti elektros energijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2014, 11:38 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:59 PM

Mechatronikos magistrantų kurta sistema į parametrų pokyčius reaguoja realiu laiku bei informuoja apie tai priežiūros darbuotojus arba pati perjungia klimato valdymo įrenginių parametrus. Ji itin svarbi didelėse serverinėse, kuriose net vieno rodiklio pokytis gali sutrikdyti 30–60 kompiuterių darbą ar juos sugadinti: pakilus temperatūrai, po 10–20 minučių jie pradeda išsijunginėti.

Išaugus procesų automatizavimo svarbai, vengiant rutininių ar žmogui pavojingų darbų, auga ir mechatronikos mokslo svarba. Dėl to VGTU steigiamos dvi naujos mechatronikos studijų programos. Jų studentai magistro laipsnio galės siekti VGTU arba jungtinėje studijų programoje, vykdomoje kartu su Vokietijos Braunšveigo technologijos universitetu.

„Studentų darbo pritaikymas versle rodo, kad mechatronikos mokslo ir technologijų srityje jau žengiame savarankiškus žingsnius. Siekdami revoliucijos, turime paruošti kūrybingus specialistus, gebančius ne tik modernizuoti senas sistemas, bet ir kurti naujas. Mechatronikos verslas šiuo metu aktyviai vystosi užsienyje, tačiau turime didelį potencialą šios srities plėtrai ir Lietuvoje“, – sakė VGTU Mechatronikos ir robotikos katedros vedėjas profesorius Vytautas Bučinskas.

Būsimieji mechatronikos specialistai gebės spręsti aktualius mechatronikos mokslo klausimus, vykdys tyrimus ir eksperimentuos. Jie nagrinės jutiklius, išmaniąsias medžiagas, integruotas gamybos sistemas, tirs jų pritaikymą. Jungtinėje studijų programoje prie specialistų ugdymo proceso prisidės ir Braunšveigo technologijos universiteto mokslininkai. Metus studentai praleis VGTU, o tarptautinės patirties įgis seniausiame Vokietijos technologiniame universitete, išugdžiusiame tris Nobelio premijos laureatus.

Mechatroniniais įrenginiais galima laikyti šaldytuvą, skalbyklę, spausdintuvą ir pan. Itin plačiai mechatronikos naujovės naudojamos medicinoje: išmaniosios sistemos stebi pacientų būklę, geba jiems sušvirkšti vaistų, pakviesti pagalbą, širdies operacijose naudojami medicininiai robotai, leidžiantys išvengti ilgai gyjančių ir skausmingų pjūvių. Mokslininkai prognozuoja, jog netrukus ir buityje naudosimės mechatroniniais bei robotikos išradimais – autonominiais dulkių siurbliais, žoliapjovėmis, langus valančiais aukštalipiais robotais. Šiuo metu užsienio mokslininkai itin daug dėmesio skiria save reguliuojančių bei gedimus nusistatančių mechatroninių mašinų tyrimams: vienas pavyzdžių – save gydantys dirbtiniai raumenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.