Neringos Venckienės dienos Seime - jau suskaičiuotos

Garsioji bėglė Neringa Venckienė ketvirtadienį turėtų prarasti Seimo narės mandatą. Dauguma parlamentinių partijų nusiteikusios per balsavimą pasielgti ryžtingai ir nesigailėti susikompromitavusios veikėjos. Didžiausia intriga – partijos „Tvarka ir teisingumas“ narių balsai.

Greičiausiai Seimo nariai priims sprendimą panaikinti N.Venckienės mandatą.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Greičiausiai Seimo nariai priims sprendimą panaikinti N.Venckienės mandatą.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jun 18, 2014, 3:59 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:36 PM

„Šitą klausimą mes apsvarstysime ryte prieš balsavimą, bet, kiek žinau, mūsų frakcijoje nėra tokių žmonių, kurie pasisakytų prieš apkaltą“, – portalui lrytas.lt sakė Seimą valdančių socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Politikė mano, kad visi socialdemokratai ketvirtadienį pasisakys už sprendimą atimti iš N.Venckienės mandatą.

Dešinieji - apsisprendę

Taip turėtų balsuoti ir Seimo opozicijoje dirbančios dešiniosios partijos – tiek 32 konservatorių frakcijos nariai, tik 10 liberalų.

„Mes tai deklaravome nuo pat pradžių, ir jokių klausimų dėl to niekada nekilo“, – sakė Seimo opozicijos ir Konservatorių partijos lyderis Andrius Kubilius.

Politikas tikisi, kad tarp dešiniųjų nebus tokių, kurie balsuos prieš garsiosios bėglės apkaltą. Juolab kad neseniai frakciją paliko oficialiai partijos pozicijai nuolat prieštaravęs Naglis Puteikis, kuris lyg ir palaiko N.Venckienę.

Mįslė - „tvarkiečių“ balsai

Politikos apžvalgininkai spėjo, kad susikompromitavusią politikę galėtų išgelbėti tik Darbo partijos ir „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos. Tačiau atrodo, kad šios netradicinės partijos nepalaikys garsiosios bėglės.

Darbo partijai atstovaujantys Seimo nariai šį klausimą aptarė dar praėjusią savaitę. Buvo priimtas sprendimas palaikyti apkaltą.

„Nuomonių buvo visokių, aišku, vyko diskusijos, tačiau galiausiai nusprendėme palaikyti apkaltą. Dar planuojame susitikti rytoj ryte prieš balsavimą, bet nemanau, kad kas nors keisis“, – sakė Darbo partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas Valentinas Bukauskas. Šioje frakcijoje dirba 28 politikai.

Šiek tiek kitokia padėtis susiklostė partijoje „Tvarka ir teisingumas“. Šaltiniai teigė, kad politikai nepriėjo prie bendro sprendimo, ir kiekvienas narys pats spręs, kaip balsuoti.

Vienas Seimo narys spėjo, kad dalis „Tvarkos ir teisingumo“ atstovų balsuos už N.Venckienės parlamentinės karjeros pabaigą, tačiau bus tokių, kurie pasisakys prieš arba balsuojant nedalyvaus. Pavyzdžiui, Seimo narys Petras Gražulis ne kartą viešai abejojo šios apkaltos teisingumu.

Nepaisant to, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijoje dirba dešimt politikų, tad jų balsų neužtektų tam, kad N.Venckienė išsaugotų Seimo nario mandatą.

Partijos „Drąsos kelias“ lyderė parlamente nesirodo jau nuo pernykščio balandžio. Manoma, kad ji su nepilnamečiu sūnumi yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje.

Daugelis apkaltų subliūkšta

* 2010 metais po apkaltos Seimo nario mandato neteko Arūno Valinsko „Tautos Prisikėlimo Partijos“ narys Linas Karalius, kuris keliavo po pietryčių Aziją. 

* Tuo pat metu apkalta buvo surengta ir jo bendražygiui Aleksandrui Sacharukui, tačiau pastarasis išsaugojo mandatą.

* Kėde Seimo posėdžių salėje išsaugojo ir kiti apkaltas atlaikę politikai: Vytautas Šustauskas (apkalta surengta 2004 metais), Gintautas Mikolaitis (2008 m.), Asta Baukutė (2011 m.).

* Neįprasta situacija susiklostė 1999 metais. Tada apkalta buvo surengta Audriui Butkevičiui. Nepaisant to, kad politikas jau buvo nuteistas ir sėdėjo kalėjime, tačiau padedamas kolegų išsaugojo Seimo nario mandatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.