Seimo dauguma išdūrė lenkus

Seimo dauguma nesilaiko pažadų Lietuvos lenkų rinkimų akcijai kuo greičiau pradėti svarstyti įstatymus dėl tautinių mažumų pavardžių rašymo asmens dokumentuose originalo kalba ir kitų tautinių mažumų teisių. Ketvirtadienį buvo suduotas smūgis lenkams – visi įstatymų projektai išbraukti iš Seimo darbotvarkės.

Seimas niekaip nepradeda svarstyti tautinių mažumų įstatymo.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Seimas niekaip nepradeda svarstyti tautinių mažumų įstatymo.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

Jun 19, 2014, 11:15 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:03 PM

Tautinių mažumų įstatymo projektas ir įstatymų projektų dėl originalios pavardžių rašybos dokumentuose pateikimas buvo numatytas ketvirtadienį, tačiau šie klausimai buvo išbraukti iš Seimo posėdžių darbotvarkės.

Už šių įstatymų išbraukimą iš Seimo posėdžių darbotvarkės balsavo ir socialdemokratai, kurie parengė įstatymo projektą dėl lenkiškų pavardžių rašymo ir žadėjo, kad visi įstatymai bus pradėti svarstyti kaip įmanoma greičiau. Vienas įstatymas buvo išbrauktas iš darbotvarkės pačių socialdemokratų prašymu.  

Pamatę tokius balsavimo rezultatus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai savo partnerius Seimo salėje išvadino apgavikais.

„Žmonės, kurie apgaudinėja, yra apgauliai“, - sakė Seimo vicepirmininkas Jaroslavas Narkevičius. 

Ketvirtadienį prie Seimo piketavo būrys žmonių, kurie protestavo prieš galimybę įteisinti gatvių pavadinimų tautinių mažumų kalbomis ir užsienietiškų pavardžių originalo kalba rašybą. 

Priimti Tautinių mažumų įstatymą, kuris leistų ir dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles tautinių mažumų gyvenamosiose teritorijose, siekia Lietuvos lenkų rinkimų akcija. LLRA lyderis Valdemaras Tomaševskis tvirtina, jog valdantieji žada paramą minimam projektui ir jis bus priimtas dar šioje pavasario sesijoje.

Tautinių mažumų įstatymo klausimą LLRA per politinės tarybos posėdį anksčiau buvo kėlusi ne kartą, partneriai vis žadėdavo paramą, tačiau projektas iki šiol nesvarstytas. Jei parlamentas ketvirtadienį jam pritartų po svarstymo, liktų dar vienas balsavimas dėl įstatymo priėmimo.

LLRA atstovo Jaroslavo Narkevičiaus inicijuotas projektas, kuriam Seime po pateikimo buvo pritarta 2010 metais, siūlo grąžinti anksčiau galiojusią Tautinių mažumų įstatymo redakciją. Projektas numato, kad tautinių mažumų kompaktiškai gyvenamose vietovėse, valstybės įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos gali būti vartojama ir tautinės mažumos kalba, taip pat, šalia lietuvių kalbos, leidžiami užrašai tautinės mažumos kalba.

Ketvirtadienį planuojama pateikti ir du alternatyvius projektus dėl vardų ir pavardžių originalios rašybos dokumentuose: valdančiųjų socialdemokratų parengtas projektas originalią pavardžių rašybą lotyniškais rašmenimis leistų pagrindiniame paso puslapyje, o grupės Seimo narių inicijuotas projektas siūlo originalią rašybą įteisinti papildomame puslapyje. Pastarojo iniciatoriai tvirtina, kad jų siūlymas – kompromisinė išeitis, nes lengviau suderinamas su lietuvių kaip valstybinės kalbos statusu ir iš to kylančiais reikalavimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją