Vidurvasario šventėje - šokiai ir skandinaviškas maistas

Šiaurės ir Baltijos šalių diplomatai ketvirtadienio vakarą rinkosi Vilniaus universiteto Botanikos sode paminėti vasaros saulėgrįžos. Rasos šventės dainos ir šokiai suvienijo lietuvius ir skandinavus. Svečiai ragavo tradicinio šalių maisto ir gėrimų. Tarp ambasadų atstovų sukosi ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Renginio akimirkos.<br>D.Umbraso nuotr.
Renginio akimirkos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jun 19, 2014, 9:13 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:25 PM

Šventės dalyviai tarpusavyje dalinosi nacionaliniais receptais ir kalbėjo apie nusisekusį praėjusį „Nordic Midsuumer“ renginį. „Dar rytą oras buvo tragiškas, o dabar – tiesiog nuostabus“, - šilta popiete džiaugėsi Švedijos stendo atstovė.

Domėjosi tradiciniu maistu

Lietuvos virtuvės stalo atstovai užsienio šalių diplomatus vaišino agurkais ir medumi bei sulietuviškėjusio parmezano sūrio gabaliukais.

Į renginį šalies prezidentė buvo atlydėta gausios akordeonistų palydos. Prie šiaudinės arkos vartų D.Grybauskaitė simboliškai nusiplovė rankas. Po to šalies vadovė apžiūrėjo šalių stendus. „Gerai atrodo vyrai – tai kažką pjausto, ruošia...“, - peilius mėsai galandančius Švedijos stendo atstovus gyrė ji.

Prie Latvijos stendo stabtelėjusi prezidentė teiravosi, ar gali pasivaišinti saldainiais. „Karvutę“, žinokit, nuo vaikystės atsimenu...“, - mėgstamus karamelinius saldainius gyrė prezidentė. Norvegijos paviljone D.Grybauskaitė domėjosi norvegišku šakočio variantu, pagamintu iš riešutų.

Puošėsi ir šoko

Šventės dalyvės buvo kviečiamos galvą pasidabinti žolių pynėmis. „Merginos, gražiai pinate“, - gyrė vainikus gaminančias merginas D.Grybauskaitė, tačiau jais pasidabinti visgi nedrįso.

Loreta Sungailienė susirinkusiuosius pakvietė rato pašokti aplink kupolę. Į šokius įsijungti nepabūdo ir šalies vadovė, smagiai sukusis su užsienio folkloro ansamblių dalyviais. Vėliau D.Grybauskaitė noriai fotografavosi su vainikus jai dovanojusiais vaikais ir užsienio diplomatais.

Šventė ypatinga daugeliui

Vasaros saulėgrįžos metu Saulė pasiekia aukščiausią padėtį zenite. Tai - ilgiausios dienos ir trumpiausios nakties laikas. Šiaurės pusrutulyje vidurvasaris būna birželio 20-23 dienomis. Rasos šventė Šiaurės šalyse – viena smagiausių metų švenčių, prie laužo liepsnų minima šokiais, dainomis ir burtais.

Vidurvasario šventė „Nordic-Baltic Midsummer“ organizuojama jau antrą kartą. Praeitų metų renginyje Lietuva bei Šiaurės šalys Rasos ir Vidurvasario šventę irgi minėjo Kairėnų botanikos sode.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.