L. Graužinienė ministrus ragina pasekti V. Mazuronio pavyzdžiu

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigiamai įvertino aplinkos ministro Valentino Mazuronio žingsnį atleidžiant Aplinkos ministerijai pavaldžių institucijų vadovus ir kitiems ministrams siūlo pasekti šiuo pavyzdžiu.

Seimo pirmininkė L.Graužinienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkė L.Graužinienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-06-20 09:44, atnaujinta 2018-02-12 16:15

„Aš sveikinu V.Mazuronį. Visada žavėjausi juo kaip politiku, ir visada jis turi nuomonę, ir šiuo klausimu, aš manau, kad ministras parodė labai gerą pavyzdį“, – penktadienį interviu „Laisvajai bangai“ sakė L.Graužinienė.

Pasak Seimo vadovės, įstatymai leidžia tiems patiems vadovams, tarnautojams dar kartą kandidatuoti ir dalyvauti valstybės tarnybos konkurse.

„Tai, jeigu jie pasirodys, kad jų žinios yra geriausios, kad jie iš naujo gali užimti tas pozicijas, tai jie jas ir užims. Bet yra visa sistema, negali nė vienas valstybės tarnautojas, vadovas uzurpuoti savo darbo vietos, nes įstatymai numato, kad būtų galimybė ir kitiems žmonės įsilieti į tą pačią sistemą“, – kalbėjo Darbo partijos vadovė.

L.Graužinienė paragino ir kitus ministrus pasielgti vadovaujantis V.Mazuronio pavyzdžiu ir „sujudinti savo užsibuvusius valdininkus“.

„Nes ir jiems patiems, jeigu jie ir laimės, šiek tiek turbūt pažvelgs jau kitaip į savo darbą – nevertinu, ar jie gerai ar blogai dirbo – bet žmogui visada reikalingas postūmis“, – teigė L.Graužinienė.

Ragino nebauginti visuomenės

L.Graužinienė neigiamai įvertino teisėsaugos institucijų veiksmus ne tik slapta pasiklausant žurnalistus, bet ir visuomenės įbauginimą dėl nuolatinio sekimo.

„Aš iš viso manau, kad per daug yra klausomasi Lietuvos žmonių, per daug keliama emocinė, psichologinė įtampa žmonėms. Net ir tų, kurių neklauso, visi galvoja, kad klauso. Tai reiškia, kad yra sudaryta tokia opinija tam tikros nepagrįstos baimės. Ir tai yra nesveika visuomenei, nes visuomenė negali gyventi baimėje ir, kai visuomenė mato, kad net ir žurnalistai, atlikdami savo darbą, kurį išskirtinai kai kur gina įstatymai, patenka į tą patį ratą, kaip ir jie, tikrai nebelieka tos srities“, – kalbėjo parlamento vadovė.

L.Graužinienės įsitikinimu, specialistai turi peržiūrėti įstatymus, o įstatyminė bazė taisytina.

„Mes turime gyventi laisvoje demokratinėje valstybėje, o ne baimės kaustomoje visuomenėje“, – pabrėžė politikė.

Kalbėdama apie teismo sankcijas klausytis pokalbių, L.Graužinienė sakė, kad jos turi būti taikomos tik tada, kai jų būtinai reikia.

„Vis dėlto teisėjai atsakingiau turėtų vertinti – esu įvairių atvejų girdėjusi, kad kartais ir labai lengva ranka tos sankcijos klausytis (pokalbių – ELTA) yra išduodamos. Tai šito neturėtų būti“, – sakė Seimo Pirmininkė.

Trečiadienį paaiškėjo, kad, atliekant ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo ir valstybės paslaptį sudarančios informacijos apie galimas informacines atakas prieš Lietuvos vadovus atskleidimo, buvo pasiklausoma 17 naujienų agentūros BNS darbuotojų. Paaiškėjo, kad buvo klausomasi ir dar 4 Prezidentūros darbuotojų. Premjeras Algirdas Butkevičius neigiamai įvertino tai, kad buvo slapta klausomasi žurnalistų pokalbių, ir dėl tokių teisėsaugos veiksmų siūlo kreiptis į teismą.

Mokytojams gerų žinių neturi

Pedagogų algos negali būti didinamos, neatsižvelgiant į kitų sričių darbuotojų atlyginimus, mano Seimo Pirmininkė „darbietė“ L.Graužinienė.

Ji sakė, kad šiais metais didinti mokytojų atlyginimus galimybių nėra, viršplaninės valstybės biudžeto pajamos bus nukreiptos į sumažintų pensijų kompensavimą.

„Kas liečia švietimo darbuotojų atlyginimą – aš esu įsitikinusi, kad turi būti paruoštas ilgalaikis švietimo planas ir kiek konkrečiais metais kokios yra galimybės kelti atlyginimus, atsižvelgiant ir į kitų sričių darbuotojų atlyginimus. Negali išaugti vienos grupės labai stipriai, o kiti būti palikti nepakelti“, – kalbėjo Seimo vadovė.

L. Graužinienė pakartojo esanti už sisteminį peržiūrėjimą, nors pripažino, kad šis procesas turėtų vykti greičiau. Pedagogų algų klausimą politikė žadėjo aptarti su jos partijos deleguotu švietimo ir mokslo ministru Dainiumi Pavalkiu.

Trečiadienį prie Vyriausybės šalies pedagogai surengė mitingą, į kurį jų susirinko per 1000. Mokytojai reikalavo didinti švietimo finansavimą, paruošti ilgalaikę mokytojų atlyginimų kėlimo programą, garantuoti saugias sąlygas švietimo įstaigose. Jei tai bus nepadaryta, mokytojai rudenį grasina streikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.