Oficialiai paskelbta apie pratybų „Kardo kirtis“ pabaigą

Penktadienį baigėsi vienu metu trijose Baltijos šalyse vykusios tarptautinės pratybos „Kardo kirtis 2014”. Dvi savaites trukusiose pratybose dalyvavo daugiau nei 4,5 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių.

Adažių poligone Latvijoje oficialiai paskelbta apie pratybų „Kardo kirtis“ pabaigą.<br>Vrš. L.Ambroževičiūtės nuotr.
Adažių poligone Latvijoje oficialiai paskelbta apie pratybų „Kardo kirtis“ pabaigą.<br>Vrš. L.Ambroževičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-20 14:24, atnaujinta 2018-02-12 15:52

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, pratybomis buvo siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas. Šias pratybas Baltijos šalyse jau ketvirtą kartą organizavo JAV sausumos pajėgos Europoje (angl. US Army Europe, USAREUR) ir Baltijos šalių ginkluotosios pajėgos.

„Šios pratybos buvo puiki galimybė stiprinti tiek Baltijos šalių, tiek daugiašalį karinį bendradarbiavimą. Jomis pagerinome NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas,“ – sakė pratyboms Lietuvoje vadovavęs Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

Šių metų pratybose „Kardo kirtis 2014“ vienu metu visose Baltijos šalyse vyko brigados lygmens štabų mokymai, o Latvijoje ir Lietuvoje – ir lauko taktinės pratybos.

Per štabų mokymus kompiuterinių taktikos treniruoklių pagalba, nuotoliniu būdu, visose Baltijos šalyse kariai treniravosi valdyti karines operacijas ir pagal nustatytas procedūras reaguoti į besikeičiančią situaciją, pagal iš anksto išgalvotą scenarijų, orientuotą į gynybos, puolimo ir kontratakos operacijas.

Lauko taktikos pratybose Lietuvoje, kurios vyko birželio 10-18 d. Gaižiūnų poligone, kartu vykdyti gynybines, puolimo ir kontratakos operacijas treniravosi apie 900 karių iš Danijos divizijos 2 brigados bataliono kovinės grupės, apie 900 karių iš Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų, apie 200 karių iš Lietuvoje dislokuotos JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados kuopos ir iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos, taip pat apie 50 karių žvalgybos būrys iš Lenkijos Sausumos pajėgų.

Pratybose Lietuvoje kartu treniravosi apie 2,3 tūkst. karių iš septynių NATO šalių – Lietuvos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Latvijos, Lenkijos ir Suomijos.

Daugiausiai karių Lietuvoje sulaukėme iš Danijos – apie 900 karių, kurie į pratybas jau atsigabeno įspūdingą Danijos divizijos karinės technikos arsenalą: tankus „Leopard 2 A5“, pėstininkų kovos mašinas CV 9035, naujos modifikacijos šarvuočius M113, pėstininkų kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“ ir kt.

„Dėkojame jums už šiose pratybose suteiktą priimančios šalies paramą, taip pat už galimybę treniruotis kartu su Lietuvos kariuomenės Sausumų pajėgų kariais. Mes didžiuojamės, kad galėjome veikti kartu,“ – per pratybų Lietuvoje uždarymo ceremoniją sakė Danijos divizijos 2-osios brigados vadas brigados generolas Jensas Garly.

Latvijoje Adažių poligone vykusiose lauko taktinėse pratybose apie 2 tūkst. karių birželio 10–13 d. buvo treniruojami veikti įvairiose mokomosiose vietose, tokiose kaip persikėlimas per vandens kliūtis, taktinis judėjimo į kontaktą, suplanuota ir staigi gynyba, stabdymo ir puolimo veiksmai. Birželio 16–19 d. šiuos veiksmus kariai įtvirtino veikdami pagal išanksto išgalvotą pratybų scenarijų.

Latvijoje vykusiose pratybose dalyvavo ir apie 240 Lietuvos karių, kurie veikė vieno iš dviejų tarptautinių batalionų sudėtyje. Tai – kuopa karių iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono, Kovinės inžinerijos būrys iš Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono bei Taktinė oro atakos valdymo grupė iš Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.