Seimo narius sukrėtė pažintis su pavargėliais iš Indijos

Purvini vyrai iš Indijos sėdėjo linguojančioje lietuviškoje pievoje prie Vindžiūnų kaimo ir išpūtę akis žiūrėjo į keistas žmogystas, kurios žingsniavo jų link. Nelaimėliai net neįtarė, kad artėja svarbūs Lietuvos teisėsaugos vadai, Seimo nariai ir net ministras.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jun 20, 2014, 10:33 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:31 PM

„Jūs turbūt labai didelis viršininkas?“, - įsmeigęs akis į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Artūrą Paulauską paklausė vienas iš septynių vyrų, sėdinčių toje pievoje. Jis kalbėjo rusiškai, tačiau ryškus akcentas išdavė – gruzinas. Uždavęs klausimą vyriškis pabandė išsitraukti cigaretę iš Lietuvos parduotuvėse nematyto pakelio, tačiau rankos buvo supančiotos antrankiais.

„Aš nesu didelis viršininkas“, - nežiūrėdamas į keistąjį pašnekovą rusiškai atsakė politikas A.Paulauskas. Jis žiūrėjo į Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) kinologus, kurie kvietė pastiprinimą, ir atrodė kiek sutrikęs. Politiko padėjėja stovėjo taip, lyg slėptųsi už nugaros.

Tą saulėtą ir vėjuotą penktadienio popietę mes stovėjome kažkokioje laukymėje šalia Vilniaus rajono Vindžiūnų kaimo. Debesų šešėliai lakstė po sultingai žalią pievą, o prie mūsų kojų sėdėjo keturi pabėgėliai iš Indijos ir trys gruzinai. Maždaug prieš valandą šita svetimšalių grupė neteisėtai kirto Lietuvos ir Baltarusijos sieną, tačiau pateko į labai neįprastą situaciją.

Nelaimėliai sėdėjo žolėse, o aplink spietėsi svarbūs Lietuvos žmonės: VSAT vadas Vainius Butinas, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas, vidaus reikalų ministras Dailius Barakauskas, Seimo nariai A.Paulauaskas ir Arvydas Anušauskas. Atvykėliams iš kairės stovėjo pasieniečių visureigis, iš dešinėse – prabangūs politikų automobiliai, virš galvos sukosi pareigūnų sraigtasparnis, o į akis šaudė fotoaparatų blykstės.

Padėtis tapo dar keistesnė, kai po kelių minučių atvyko pasieniečių pastiprinimas. Iš galingų visureigių iššoko Specialiosios paskirties užkardos vyrai, ginkluoti vokiškais pistoletais-kulkosvaidžiais MP5 su holografiniais taikikliais, dėvintys šarvines liemenes ir kevlarinius šalmus.

Pareigūnai skubiai pakėlė svetimšalius, sulenkė juos taip, kad negalėtų pasipriešinti, ir nusivedė į visureigius. Po kelių akimirkų pavargę nelegalai ir pasieniečiai dingo.

Kas įvyko? Tai, kad svarbūs Lietuvos pareigūnai ir politikai atsidūrė vienoje pievoje su nelegaliai sieną kirtusiais svetimšaliais – įdomus atsitiktinumas.

Indai - ne legendos dalis

Ant kalvos Vindžiūnų kaimo ribose, prie pasieniečių stebėjimo bokšto, nuo vėjo linguoja didelė kariška palapinė. Aplink ją – raumeningi pasieniečių visureigiai, o viduje – monitoriai ir vaizdo stebėjimo įranga. VSAT pareigūnai, policininkai, kariai ir politikai ekranuose įdėmiai stebi sudėtingą kontrabandininkų sulaikymo operaciją, kuri vyksta už kelių kilometrų esančiame Kiemėnų kaime, visai šalia griovio, žyminčio sieną su Baltarusija.

Vaizdą į palapinėje esančius monitorius perduoda pareigūnų sraigtasparnis „Eurocopter“, kuris suka ratus virš apleistos sodybos. Danguje pakibusi akis seka Specialiosios paskirties užkardos pasieniečius, besiartinančius prie medinio pastato. Gauta informacijos, kad čia užsibarikadavo keli kontrabandininkai, bandė pasprukti nuo pareigūnų.

Kariškoje palapinėje sumontuoti garsiakalbiai sutraška ir pasigirsta garsinės granatos sprogimas - Specialiosios paskirties užkardos vyrai šturmavo apleistą pastatą, suguldė kontrabandininkus ir juos sulaikė.

Taip pasieniečių taktinės pratybos „Užtvaras 2014“ buvo baigtos.

Per jas pareigūnai parodė, kaip veikia nauja teritorijos stebėjimo technologija, sumontuota Baltarusijos pasienyje - „Emids“ kilnojami davikliai, kurie fiksuoja žmonių judesius tarp valstybės sieną žyminčių ženklų, ir praneša apie tai pasieniečiams. Taip pat vadinamosios MMS kameros, kurios filmuoja judančius objektus.

Pagal pratybų scenarijų, pareigūnai gavo daviklių pasiųstą signalą apie sienos pažeidimą prie Kiemėnų kaimo. Tuo pat metu MMS kameros toje teritorijoje užfiksuoja du kontrabandininkų automobilius. Kol pasieniečiai persekiojo nusikaltėlius, buvo gautas dar vienas pranešimas apie sienos pažeidimą Barvoniškių kaimo.

Siužetas buvo sukurtas taip, kad kuo realiau atkartotų pasieniečių kasdienybę. „Deja, tokie dalykai vyksta kasdien. Bent kartą per savaitę turime pakelti sraigtasparnį“, - po pratybų kalbėjo VSAT vadas V.Butinas.

Tačiau Vindžiūnų kaimo laukuose tupėję indai ir gruzinai nebuvo pratybų dalis.

Pievoje susitiko atsitiktinai

Tą penktadienio popietę į pratybas vykę VSAT kinologai gavo pranešimą, kad buvo sulaikyti du gruzinai, nelegaliai kirtę sieną. Nelegalus sučiupusiems pasieniečiams skubiai reikėjo šunų pagalbos – buvo manoma, kad nelegalai toje teritorijoje išmėtė savo asmens dokumentus, todėl reikėjo apuostinėti teritoriją.

Kinologai skubiai apgręžė savo visureigį ir nuvažiavo į įvykio vietą.

Teritoriją, kur buvo sulaikyti du gruzinai, apuostinėjo apmokyti šunys Taiga, Arka ir Akella. Dokumentų jie nerado, tačiau staiga užčiuopė dar vieno žmogaus pėdsakus. Šunys pradėjo tempti pareigūnus tolyn ir po kelių akimirkų buvo sulaikyti dar penki svetimšaliai.

Nelegalūs migrantai iš Indijos ir Gruzijos sieną kirto būtent toje vietoje, kur vyko didelės pasieniečių pratybos ir buvo išbandoma nauja technologija. Nelaimėliai net neįtarė, kad iš Baltarusijos į Lietuvą žengė tokiu momentu, kai pasienyje dirbo daugybė teisėsaugos pareigūnų.

Pavargėlius sulaikę pasieniečiai Vindžiūnų kaimo teritorijoje laukė Specialiosios paskirties užkardos vyrų, kurie turėjo išgabenti nelegalus. Tačiau kaip tik tuo metu pro šalį važiavo pratybas stebėję pasieniečių vadai, svarbūs teisėsaugos pareigūnai, kariškiai, politikai ir žurnalistais. Toje pievoje pamatę sujudimą, jie išlipo pažiūrėti kas vyksta.

„Nereikėjo taip daryti, galėjote į mūsų šalį atvažiuoti legaliai“, - sučiuptuosius svetimšalius rusiškai pamokė Seimo narys A.Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.