Reitingų fronte iki šiol jaučiamas praėjusių rinkimų dūmų kvapas

Netikėtumų nestokoję rinkimai atėjo ir praėjo, o vaizdas naujausiame tautos simpatijų ir antipatijų veidrodyje – be kokių nors dramatiškų pokyčių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-21 09:37, atnaujinta 2018-02-12 15:22

Tie politikai ir partijos, kurios rinkimuose pasirodė itin gerai, sustiprino savo pozicijas ant reitingų kopėčių, o tie, kurie klydo ar pralaimėjo, sulaukė ir baudos taškų, rašo „Lietuvos rytas“.

Tai galima pamatyti pažvelgus į balandį, prieš gegužę vykusius Europos Parlamento ir prezidento rinkimus, ir į šio mėnesio viduryje atliktas „Vilmorus“ apklausas apie simpatijas Seimo rinkimų atveju ir pačius šių rinkimų rezultatus.

Atrodo, šie skaičiai patvirtina, kad dalis rinkėjų į Seimo ir Europos Parlamento rinkimus žiūri skirtingai, o į rinkimus apskritai ateinantys ir balsuojantys žmonės nebūtinai mąsto ir elgiasi taip pat, kaip tie, kurie dalyvauja visuomenės nuomonės apklausose.

EP rinkimų laimėtojų ir apskritai pagrindinės ir labiausiai tautos numylėtos partijos karūną iš anksto matavęsi socialdemokratai lyg ir turėjo pagrindo pūstis – balandį už juos Seimo rinkimuose buvo pasiryžę balsuoti 23 proc. rinkėjų ir net per 31 proc. iš tų, kurie jau turėjo aiškią nuomonę.

Artimiausius konkurentus – o tai buvo net ne konservatoriai, bet „tvarkiečiai“ – kairieji lenkė dvigubai, rašo „Lietuvos rytas“.

Per rinkimus kairieji surinko tik šiek tiek per 17 proc. ir liko antrojoje vietoje, į priekį per plauką praleidę konservatorius. Ant kulnų kairiesiems užlipo liberalai su daugiau nei 16 proc., nors balandį apklausos jiems žadėjo vos 4 proc. „Tvarkiečiai“ gavo 14 proc. Maždaug tiek prognozuota balandį.

O, birželį atliktos apklausos duomenimis, kairiųjų, kaip ir konservatorių bei „tvarkiečių“, rezultatai iš esmės liko tokie patys.

Rinkimų tendencijas ryškiau atspindi tik juose puikiai pasirodžiusių liberalų rezultatas, tačiau birželį jie vis tiek liko per rinkimus smarkiai nukraujavusiems „darbiečiams“ už nugaros.

Žvelgiant į palankiausiai vertinamų politikų rikiuotę pirmiausia krinta į akis tai, jog į viršūnę vėl išsiveržė prezidentė D.Grybauskaitė, nors neteko didelės dalies rėmėjų per rinkimus ir apskritai buvo priversta juose iš tiesų pakovoti ir pasijaudinti.

Jos pasirodymas rinkimuose – beveik 58 proc. balsų antrajame ture – atitinka balandžio mėnesio reitingą, o po pergalės tautos meilė nugalėtojai šoktelėjo taip smarkiai, kad prezidentė aplenkė artimiausią varžovą premjerą A.Butkevičių, nors ir jis pagerino savo rezultatus.

O tų politikų, kuriuos rinkėjai patys įvardija kaip geriausiai atstovaujančius jų interesus, rikiuotėje, kaip ir balandį, prezidentė dvigubai lenkia premjerą, o prizininkų trejetą baigia pašalintas prezidentas R.Paksas, per rinkimus dar kartą sėkmingai suvaidinęs auką ir smarkiai timptelėjęs į viršų visą savo partiją.

Nemaloni žinia R.Paksui – jam ant kulnų ėmė lipti pagrindinis konkurentas partijoje aplinkos ministras V.Mazuronis.

Savo rezultatą ryškiai pagerino ir vienas rinkimų laimėtojų liberalų lyderis E.Masiulis, o šioje rikiuotėje pirmąkart atsidūrė ir šios partijos naujokas A.Guoga, smarkiai prisidėjęs prie šios liberalų pergalės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.