V. Landsbergis įspėjo apie dar vieną Lietuvai gresiantį pavojų

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybai diskutuojant apie tiesioginius merų rinkimus, partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis įspėjo apie galimas grėsmes. Pasak konservatorių patriacho, kyla pavojus, jog kai kurie Lietuvos rajonai pasuks feodalizacijos keliu, bijoma, kad kriminalinio pasaulio atstovai užvaldys atskirus miestus bei rajonus.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-06-21 15:00, atnaujinta 2018-02-12 15:11

„Kai kurie Lietuvos regionai gali virsti kunigaikštystėmis, gresia ir kriminalinio pasaulio atstovų atėjimas į valdžią“, - kalbėdamas apie tiesioginius merų rinkimus perspėjo TS-LKD garbės pirmininkas, profesorius Vytautas Lansbergis.

Kaune vykstant TS-LKD tarybos posėdžiui, konservatorių patriarchas kalbėjo apie galimus įstatymų pataisų padarinius.

Pasuks feodalizmo keliu

„Žiūriu į Lietuvos pozicijas tarptautinėje agresyvioje aplinkoje. Ar Lietuva darosi atsparesnė, ar gali darytis silpnesnė, labiau dezintegruota ir susikivirčijusi viduje. Kur agresyvi aplinka turės daugiau galimybių kištis ir įtakoti. Todėl stiprus ir amžinas meras man tikrai neatrodo kaip idealas“, - kalbėjo V.Landsbergis.

Konservatorių patriarchas prognozavo, jog dar daugelį metų Pagėgius, Kėdainius bei Druskininkus valdys stiprūs merai.

„Galime plėsti šią sistemą, tai Lietuvos kelias į feodalizaciją. Be to, ten yra šeimos su paveldijimais. Turėsime merus kaip Vidurinėje Azijoje, Baltarusijoje ir panašiai. Man tai „nešviečia“, - sakė V.Landsbergis.

Prisiminė ir V.Šustauską, ir mafiją

Vertindamas galimas tiesioginių mero rinkimų grėsmes, V.Landsbergis minėjo marginalų, populistų bei politinio susiskaldymo pasekmes.

„Čia jau buvo kalbama apie V.Šustauską. Kaip Kaune atsitiks, jeigu dar mums kas nors padiriguos gerai, kad susiskaldytume, kad juo daugiau kandidatų centro dešinė įvairiais pavadinimais keltų ir visi po keletą procentų nugnybtų. O kiti susimes į V.Šustauską „kašę“.

Tada atrodė jumoras, sakė, jog studentai „dėl bajerio“ balsavo už V.Šustauską. O pasekmės buvo katastrofiškos. Politinės, ekonominės, investicinės. Ar Kaunas jau nusiplovė šitą – aš nežinau“, - sakė V.Landsbergis.

TS-LKD garbės pirmininkas užsiminė apie gresiantį savivaldybių maištą prieš centrinę šalies valdžią bei nusikalstamo pasaulio įtaką.

„Yra ir kriminaliteto užvaldymas, apie kurį niekas nekalba. Vietos savivaldybes – miestus, rajonus - gali užimti kriminalinis pasaulis. Taip pasaulyje įvyksta. Lietuvoje pedofilijos nėra, bet kitur pedofilija yra. Pas mus gal nėra, kad kriminalitetas užima valdžią, bet kitur pasaulyje yra. Ar to tikrai pas mus niekada negali atsitikti? O dar broliškos pagalbos ranka iš artimojo užsienio tam kriminalitetui“, - svarstė TS-LKD garbės pirmininkas.

Referendumą dėl žemės vadina visiška "durnyste"

„Sugaišome daugybę laiko „maldamiesi“ po kažin kokius saugiklius. Tuo pačiu patvirtindami melagingą tezę: mums gresia, kad ateis baisūs žmonės iš užsienio ir išpirks mūsų žemę. Mes tuo tik palaikėm pankas, šliužus, kai kuriuos suklaidintus inteligentus“,- apie birželio 29-ąją vyksiantį referendumą dėl draudimo užsieniečiams įsigyti Lietuvos žemę sakė V.Landsbergis.

Politikas partijos nariams siūlė paprastą būdą, kaip be referendumo apsaugoti žemė nuo užsienio piliečių. Jeigu žmogus įsitikinęs, kad jo valdoma žemė negali nuosavybės teise priklausyti užsienio piliečiams, niekas nedraudžia jos tiesiog neparduoti.

Kritikos strėlės smigo ir į Vyriausiąją rinkimų komisiją, kuri, pasak V.Landsbergio, nežinia kodėl nurodė, kad šis referendumas yra „privalomas“.

„Boikotuokime ramiai – turėsime ramią sąžinę. Tautininkai labai paniekinamai žiūri į tautą. Ji nori tautai uždrausti parduoti žemę ne tautininkams. Štai toks Europos durnynas. Pagal šią schemą latvis mums priešas ir svetimas, jis ne Lietuvos pilietis. Visi svetimi, tai absoliuti ksenofobija“, - agitavo profesorius.

Konservatorių patriarchas referendumą pavadino „durnyste“, o jo iniciatorių retoriką prilygino rusų propagandai. Anot V.Landsbergio, tokiu būdu kvestionuojamas Lietuvos buvimas Europos Sąjungoje, dėl ko kyla grėsmės nacionaliniam saugumui. „Referendumas yra apgaulių virtinė, apgaulė ant apgaulės. Nežinau kokios kompetencijos buvo tie, kurie rašė šį tekstą. Jau nekalbant apie Vyriausiąją rinkimų komisiją, kaip ji registravo tokį tekstą. Todėl dabar ir varoma propaganda – jeigu bus suteikta laisvės švedui pirkti žemę Lietuvoje, tai mus privers parduoti, privers išvažiuoti. Ar dabar verčia išvažiuoti? Tai kam čia nesąmones pliurpti“, - sakė TS-LKD garbės pirmininkas.

V.Landsbergis priminė, kad Europos Sąjungos sutartis numato laisvą rinką, teisę investuoti į verslą išskirtinai kiekvienam ES šalių piliečiui.

„O jie šaukia - „užsieniečiai, užsieniečiai!”. Plaukai pasišiausia – ateina užsieniečiai. Kaip buvo akcentuojama – nuo gegužės 1-osios užsieniečiai užpuls ir supirks tą žemę. Juk nei vienas neatėjo, o mes prikūrėme visokių įstatymų, net lietuviams uždraudėme pirkti“, - konstatavo V.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.