Kas išgelbės yrantį Kauno Soborą?

Praėjusio amžiaus pabaigoje, kai Laisvės alėjoje stūksantis įspūdingas pastatas buvo atiduotas bažnytinėms reikmėms, suremontuotas tik jo vidus. Prie apsilaupiusių šventovės sienų kauniečiai jau įprato, tačiau miesto svečius toks pastato vaizdas stebina.

Daugiau nuotraukų (1)

Urtė Zagurskytė

Jun 22, 2014, 6:28 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:42 PM

Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios vadovai tikisi, kad yrantį šventovės fasadą padės išgelbėti sausį pasirašyta viešosios įstaigos „Soboro projektai“ steigimo sutartis. Tai leidžia pretenduoti į ES lėšas.

Bažnyčia be savivaldybės ar valstybės pagalbos gauti tokių lėšų negali.

Ar ES patvirtins projektą ir ar Soborui atnaujinti pavyks gauti apie 20 mln. litų, paaiškės birželio gale.

Rimtesnio remonto nesulaukė

Soboras yra avarinės būklės, o kultūros paveldo negalima taip laikyti. Statinys jau yra yrantis, jį būtinai reikia restauruoti, ir kuo greičiau“, – įsitikinęs bendrovės „Senamiesčio restauratoriai“ statybos darbų vadovas Paulius Milkius.

Paskutinį kartą Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios vidus buvo tvarkytas vos ją atgavus, o pastato išorė atnaujinta dar sovietmečiu.

Pastato fasadas buvo patepliotas dažais, palopytas, tačiau rimtesnio remonto nesulaukė. Drėgmė labai giliai įsigėrė į netvarkomas sienas. Jos padaryta žala paaiškės tik po tyrimų. Nuo jų rezultatų priklausys kapitalinio remonto sąnaudos.

Skaičiuojama, kad vien parengiamiesiems darbams ir tyrimams prireiks 0,4 mln. litų, o visas kapitalinis remontas gali kainuoti 10 mln. litų.

„Senamiesčio restauratorių“ statybos darbų vadovas P.Milkius mano, jog reikia daryti viską, kad ES palaimintų šį projektą, jei reikės – keisti sąlygas.

Kito kelio nėra, nes be ES lėšų Soboras tikrai nebus restauruotas. Tuščių vilčių esą puoselėti nereikėtų.

Kunigas: stebuklų nebūna

Įgulos bažnyčios kunigas Tomas Karklys nusiteikęs labai pesimistiškai: „Jeigu Vyriausybė ar kultūros paveldas irgi negali finansuoti, tai iš kur paimti tuos pinigus? Aš juk ne bandelių kepėjas“, – sakė kunigas.

Anot T.Karklio, daroma viskas, kas įmanoma, bet stebuklų nebūna.

Prieš 120 metų iškilęs pastatas sovietmečiu nebuvo naudojamas sielovados tikslams, tik atgavus nepriklausomybę Soboras perduotas Kauno arkivyskupijos kurijai.

Viešosios įstaigos „Soboro projektai“ direktoriaus kunigo Artūro Kazlausko teigimu, „siekiama padaryti Soborą labiau prieinamą, labiau patenkinti tiek turistinius, tiek kultūrinius Kauno miesto poreikius, o kartu su šituo sutvarkyti ir sienas“.

Anot A.Kazlausko, kasmet kalbama apie galimybes prašyti lėšų Soborui restauruoti, tačiau situacija itin sudėtinga, nes reikia labai daug pinigų.

Pakviestų turistus ir į vidų

Planuojama tvarkyti ne tik pastato išorę. Kauno soboras vėl kviestų svečius bei turistus iš užsienio šalių apžiūrėti ir pastato vidų.

„Pirmiausias dalykas – įsteigti muziejų, įrengti apžvalgos aikšteles ir parodų sales, sutvarkyti kultūrines erdves“, – sakė A.Kazlauskas.

Soboro rūsiuose bus įrengtas Sakralinio meno muziejus.

ES lėšomis būtų galima atnaujinti, eksploatuoti ir labiau turistiniams poreikiams pritaikyti jau seniai egzistuojantį aklųjų muziejų. Tai muziejus, leidžiantis pamatyti pasaulį taip, kaip jį mato neregiai.

Kol kas nėra galimybės priimti visų norinčiųjų. „Muziejų reikia prižiūrėti, tam nėra finansų. Reikia, kad kas nors būtų atsakingas už patį muziejų, nes jis yra gana pažeidžiamas“, – kalbėjo A.Kazlauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.