Vilniečių kaimynų kare ginklu tapo gėdos lenta

Salininkų soduose vyksta tikras karas – septynios bendrijos nori remontuoti pagrindinę gatvę, o dvi – ne. Pavardės tų, kurie kaišioja pagalius į ratus, atsidurs gėdos lentoje prie įvažiavimo. Sodininkų bendrijos pavadinimas, jos pirmininko vardas, pavardė. Netrukus tokie užrašai atsiras prie įvažiavimo į duobėmis nusėtą Kelmijos Sodų 33-iąją gatvę.

Bendrijos pirmininkas G.Litvinovas nesurenka pinigų net už kelio lyginimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Bendrijos pirmininkas G.Litvinovas nesurenka pinigų net už kelio lyginimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 22, 2014, 6:33 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:42 PM

Šios 1,3 kilometro per devynias sodininkų bendrijas besidriekiančios gatvės pradžios suremontuoti nepavyks. Mat šalia jos gyvenantys kai kurie vilniečiai nenori, kad kelias būtų panašus į gatvę, o ne į kaimo šunkelį.

Savivaldybė skirtų 69 procentus lėšų, kurių reikia gatvei remontuoti, o sodininkams liktų surinkti 31 procentą reikiamos sumos. 223 tūkst. litų kelioms bendrijoms nebūtų didelė našta, bet dvi iš jų užsispyrė ir stabdo darbus.

Neaiškina, kodėl atsisako

Jei sodininkams būtų pavykę susitarti, Kelmijos Sodų 33-iojoje gatvėje jau būtų buvęs paklotas 5,5 metro pločio asfaltas. Tam parengtas projektas, atlikti skaičiavimai. Bet darbai stringa dėl sodininkų bendrijų „Žiedas“ ir „Pensininkas“ užsispyrimo.

Šios bendrijos – pačioje minėtos gatvės pradžioje, kur iš kadaise pakloto asfalto likę tik nedideli lopiniai. Tai prasčiausios būklės gatvės ruožas. Neįtikėtina – tos bendrijos labiausiai ir priešinasi darbams.

Kodėl vilniečiai nenori gyventi patogiau, gražiau? „Žiedo“ pirmininkė Danguolė Ambrakaitienė aiškino, kad konsultavosi su teisininke, kuri esą patarė neprisidėti pinigais prie jokių darbų.

„Pensininko“ vadovas Albinas Puidokas visai nepaaiškino atsisakymo motyvų.

Išeitis – išpilti skalda

Vis dėlto likusių sodininkų bendrijų nariai liepą ryšis pagrindinės gatvės remontui, nes laukiant kitų metų rudenį ir žiemą ši gatvė gali tapti neišvažiuojama.

„Įkalbinėjimai nepadeda. Palikti 250–300 metrų neremontuotos gatvės – ne išeitis, todėl pasiūliau tą vietą išpilti skalda, pasirūpinti, kad bent vanduo ant kelio nesikauptų“, – pasakojo sodininkų bendrijos „Tyla“ pirmininkas Genadijus Litvinovas.

Jis įsitikinęs, kad gėdos lentoje skelbiant gatvės remonto priešininkus jų teisės nebus pažeistos: „Mes tiesiog surašysime, kas nenori, kad kelias būtų geresnis. Žmonės sustos, paskaitys.“

Kad Kelmijos Sodų 33-iąja gatve būtų įmanoma važiuoti, aplink bendrijose gyvenantys vilniečiai kartais paprašo ją palyginti, kad duobės būtų ne tokios gilios.

Nemoka už kelio lyginimą

Už greiderio darbą bendrijos atsiskaito pagal jose esančių narių skaičių.

Bet bendrijos „Žiedas“ ir „Pensininkas“ ir už tai atsisako mokėti.

Pastarąjį kartą gatvės lyginimas kainavo 475 litus. Išdalijus šią sumą bendrijoms proporcingai narių skaičiui, „Žiedui“ ir „Pensininkui“ būtų tekę vos po keliasdešimt litų, bet užsispyrėliai nenori prisidėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.