Kauno gimnazijoje kuriamas daugiatautis vaikų darželis

Kaune gyvenantys užsieniečiai ir tautinių mažumų atstovai savo mažylius galės patikėti A.Puškino gimnazijai. Čia klegės 60 darželinukų nuo 3 iki 5 metų bei 20 parengiamąją grupę lankysiančių vaikų.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jun 23, 2014, 8:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:54 PM

A.Puškino gimnazija plečia ikimokyklinio ugdymo grupę.

Artimiausiu metu gimnazija planuoja dalį teritorijos aptverti tvora, įrengti vartelius, kad vaikams būtų saugiau. Dėl to kreiptasi į savivaldybės tarybą.

„Tvora būtina tam, kad atitiktume higienos normas. Jose nurodyta, kad ikimokykliniam ugdymui skirta teritorija turi būti aptverta. Viskas daroma tam, kad vaikai būtų saugūs“, – „Laikinajai sostinei“ sakė gimnazijos direktorius Erikas Griškevičius.

Darželį aptvers tvora

Ilgą laiką higienos normos numatė, jog aptvertos turi būti ir mokyklų teritorijos. Prieš dvejus metus šį reikalavimą panaikinus, aptvarai privalomi tik darželiams.

Tvoros aukštis neviršys 152 centimetrų. Ji bus tveriame iš permatomo tinklo, kurį laikys ant polinių pamatų pritvirtinti strypai. Šiuo metu rengiamas projektas, tikimasi, jog prieš prasidedant naujiems mokslo metams tvora juos dalį gimnazijos teritorijos – 0,9 hektaro.

Pasak direktoriaus, ketinama aptverti tik labiausiai ugdymo reikmėms naudojamą gimnazijos teritorijos dalį. Švietimo įstaigos valdos driekiasi nuo mečetės ribų iki pat Vytauto prospekto pakraščio.

Veiks keturios grupės

A.Puškino gimnazijoje jau veikia dvi ikimokyklinio ugdymo grupės. Nuo rugsėjo 1-osios ketinama priimti dvigubai daugiau mažylių, steigti dar dvi grupes.

„Ikimokyklinio ugdymo grupes nusprendėme steigti savo iniciatyva, gimnazijoje yra pakankamai vietos, o darželių problema Kaune labai aktuali. Nemaniau, jog sulauksime tokio susidomėjimo. Net nesireklamuojame, bijome, kad dėl vietų darželyje kils grumtynės“, – sakė gimnazijos direktorius.

A.Puškino gimnazija – išskirtinė Kauno švietimo įstaiga. Ji skirta tautinių mažumų vaikams, gimnazijoje įteisintos dvi kalbos – lietuvių ir rusų. Į tautinių mažumų atstovų atžalas orientuotas ir vaikų darželis.

„Mokytojai pagal reikalavimus moka abi kalbas. Su darželinukais jie bendraus tiek lietuvių, tiek ir rusų kalbomis, vyks dvikalbis ugdymas. Pastebime, kad Kaune didėja poreikis ugdyti atvykstančių užsieniečių vaikus“, – sakė E.Griškevičius.

Tautų ir kultūrų katilas

A.Puškino gimnazijoje mokosi net 20 tautybių mokiniai.

„Anksčiau galėjome pasigirti turintys 18 tautybių mokinius. Neseniai sulaukėme trijų moksleivių iš Nigerijos, Lietuvoje įsikūręs ir gana ilgai čia gyvenantis nigerietis verslininkas atsivežė savo šeimą. Šeima išties pavyzdinga, susitvarkė visus dokumentus, juos laiku pristatė. Taip pat sulaukėme vaikų iš Sirijos ir Libijos“, – kalbėjo gimnazijos direktorius.

Gimnazijoje – tikras tautų katilas. Joje mokosi beveik visų buvusios Sovietų Sąjungos tautų vaikai, atvykėliai iš Artimųjų Rytų. Kaune mokslus kremta azerbaidžaniečiai, turkai, lenkai, rusai, žydai, turkmėnai, totoriai, armėnai, kazachai, uzbekai, ukrainiečiai, afganai, bulgarai, keli čigonai.

Jau kuris laikas gimnazijoje nebėra čečėnų, pateikti tik keli prašymai lankyti darželį.

Ikimokyklinių įstaigų mieste trūksta

Antanas Bagdonas

Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas

„Buvau nuvažiavęs pasižiūrėti, gimnazija puikiai sutvarkyta. Joje yra pakankamai fizinės vietos plėsti ikimokyklinį ugdymą. Gimnazijose darželiai paprastai nėra kuriami, tačiau čia išskirtinis atvejis, nes tai tautinių mažumų gimnazija.

Vaikų darželių Kaune trūksta. Apie tūkstantis vaikų negavo vietų valstybiniuose vaikų darželiuose.

Tačiau dar šiais metais turėtų atsirasti 480 vietų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.