Pareigūnai, prieš dorodami banditus, uždenkite vaikams akis

Pasiruošę sučiupti pavojingą banditą arba iškrėsti narkotikų prekeivių bakūžes, pareigūnai nuo šiol turės būti dukart atidesni. Kodėl? Ogi todėl, kad asmens suėmimo pareigūnai negalės vykdyti prie vaikų.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-06-23 15:15, atnaujinta 2018-02-12 14:12

Praėjusią savaitę Seimas priėmė pataisas, kurios numato, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnas ar prokuroras privalo imtis priemonių, jog asmens apžiūra, krata, asmens krata, atvesdinimas ar poėmis nebūtų taikomi nepilnamečio akivaizdoje.

Pagal šias pataisas, nepilnamečiai neturi matyti asmens sulaikymo arba suėmimo. Dokumente rašoma – jeigu prievartos priemonės buvo taikytos nepilnamečio akivaizdoje, apie tai ikiteisminio tyrimo pareigūnas turi nedelsiant informuoti vaikų teisių apsaugos darbuotojus.

Patys pareigūnai sutinka – įstatymo pataisos yra ne tik nelogiškos, bet ir prieštarauja kitiems Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) straipsniams.

Pavyzdžiui, tas pats BPK numato, kad prokuroras, ikiteisminio tyrimo pareigūnas ar kiekvienas asmuo gali sulaikyti asmenį, užkluptą darant nusikaltimą arba tuoj po jo.

Arba paprasčiau – įsivaizduokime reidą į čigonų taborą. Retas gali numanyt, kaip tai vyksta, o ypač Seimo nariai. Ankštame name susispaudusi gyvena didelė, na, tikrai labai didelė šeimyna.

Staiga, per kelias minutes nuverčiama tvora, išspiriamos lūšnos durys, ginkluoti pareigūnai suvirsta į vidų. Staiga kyla pragariškas triukšmas – moterys ir vyrai pradeda šaukti, įvairaus amžiaus pypliai paleidžia gerkles, šunys ima loti, o policininkai rėkti ir guldyti ant žemės visus viduje esančius žmones.

Kartais čigonai net nedvejodami su visais langų stiklais puola pro langus. Na, prieš tai dar pamėginę turimus heroino čekius sukišti į žiemą vasarą besikūrenančią krosnį. Trumpai tariant, tokias operacijas pareigūnai vykdo per daug nesismulkindami ir neglostydami. Jų tikslas – sučiupti narkotikų prekeivius su įkalčiais.

Įdomu, kurioje operacijos vietoje policijos pareigūnai turi dairytis nepilnamečių vaikų ir jiems pradėti dangstyti akis?

Ar prieš pradėdami operaciją pareigūnai iš trobos turėtų išvesti mažamečius vaikus, kurie yra matę dar ne tokių dalykų? Kaip jums atrodo, kaip baigtųsi tokia policijos operacija? Visos sekundės svarbios. Uždelsi – visas heroinas smagiai supleškės pečiuje.

O jeigu nedangstys? Vadinasi, kad ne kas kitas, o pareigūnai pažeis įstatymus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.