Lietuvos demokratija nusivilia kairieji ir tautinės mažumos

Mano, kad ekonomika gerėja

Kaunas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Kaunas.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 24, 2014, 9:59 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:44 PM

Pasitenkinimas demokratija Lietuvoje per pastarąjį mėnesį nepasikeitė, o lyginant su vertinimais prieš metus (2013 metų gegužę), patenkintųjų demokratijos veikimu šalyje sumažėjo 4 procentiniais punktais.

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, daugiau patenkintas jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis (daugiau kaip 2500 litų per mėnesį), dirbantys valstybiniame sektoriuje bei dešiniųjų pažiūrų rinkėjai.

Dažniau už kitus demokratijos veikimu šalyje nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, kairiųjų pažiūrų respondentai bei nelietuvių tautybės gyventojai.

Mano, kad ekonomika gerėja

Gegužės mėnesį 15 proc. apklaustų gyventojų teigė, kad per pastaruosius du mėnesius ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo, daugiau nei pusė - 56 proc. - atsakė, kad ji nepasikeitė, ir ketvirtadalis - 26 proc. - respondentų nurodė, kad ekonominė šalies padėtis, jų nuomone, per pastaruosius kelis mėnesius pablogėjo. 3 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu gegužės 14-23 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ apklausos duomenimis, gyventojų nuomonė šiuo klausimu per pastarąjį mėnesį nepasikeitė, o lyginant su vertinimais prieš metus, šiek tiek (4 procentiniais punktais) sumažėjo teigiamai vertinančiųjų ekonominę padėtį šalyje. 2013 metų gegužę 19 proc. respondentų ekonominę padėtį apibūdino kaip pagerėjusią.

Ekonominę padėtį Lietuvoje geriau už kitus vertina vyrai, jaunesni nei 50 metų žmonės, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (daugiau kaip 2500 litų), vadovai, specialistai ir tarnautojai bei besimokantis jaunimas, o daugiau nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, respondentai su viduriniu išsilavinimu, pensininkai, darbininkai ir ūkininkai, dirbantys privačiame sektoriuje, nelietuvių tautybės gyventojai, respondentai, kurių pajamos per mėnesį yra mažiausios (iki 1500 litų).

To paties tyrimo duomenimis, gegužės mėnesį kiek daugiau nei dešimtadalis - 12 proc. - suaugusių Lietuvos gyventojų savo šeimos finansinę padėtį įvertino kaip pagerėjusią, ketvirtadalis - 27 proc. - nurodė, kad jų šeimos finansinė padėtis pablogėjo, o šeši iš dešimties - 59 proc. -atsakė, kad jų šeimos finansinė padėtis per pastaruosius 2 mėnesius nepasikeitė. 2 proc. respondentų neatsakė į šį klausimą.

Gyventojų nuomonė šiuo klausimu nepasikeitė, nei lyginant su apklausa prieš mėnesį, nei lyginant su atsakymais į šį klausimą prieš metus.

Savo šeimos finansine padėtimi dažniau yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, nelietuvių tautybės gyventojai, respondentai su viduriniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 1500 litų).

Tiki, kad reikalai krypsta į blogą pusę

Gegužės mėnesį beveik šeši iš dešimties - 58 proc. - apklaustų suaugusių šalies gyventojų nurodė, kad pastaruoju metu reikalai Lietuvoje iš esmės krypsta į blogą pusę, o keturi iš dešimties - 42 proc. - apklaustųjų atsakė, kad reikalai Lietuvoje pastaruoju metu gerėja.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu, gegužės 14-23 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ apklausos duomenimis, gegužę 5 procentiniais punktais padaugėjo teigiančiųjų, kad reikalai šalyje gerėja, o lyginant su tyrimo rezultatais prieš metus (2013 metų gegužę), teigiamai vertinančiųjų padėtį Lietuvoje sumažėjo 5 procentiniais punktais - prieš metus beveik pusė (47 proc.) manė, kad reikalai šalyje gerėja.

Didesni optimistai, manantys, kad reikalai greičiau gerėja nei blogėja, yra jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu, studentai ir moksleiviai, specialistai ir tarnautojai bei vadovai, gyventojai su didžiausiomis šeimos pajamomis (daugiau kaip 2500 litų per mėnesį), dirbantys valstybinėse įstaigose ir įmonėse, dešiniųjų pažiūrų rinkėjai.

Daugiau už kitus dabartine padėtimi šalyje yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime ar mažesniuose miestuose, respondentai su viduriniu išsilavinimu, bedarbiai, darbininkai ir pensininkai, lenkų ir rusų tautybių gyventojai, respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis - iki 1500 litų per mėnesį.

Kad reikalai Lietuvoje pastaruoju metu iš esmės krypsta į gerąją pusę, dažniau nurodė Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkėjai, o didžiausi pesimistai yra valdančiųjų partijų rėmėjai - ketinantys balsuoti už Lietuvos lenkų rinkimų akciją, partiją Tvarka ir teisingumas ar už Darbo partiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.