Referendumas prasidėjo: balsuojančių beveik nėra

Trečiadienį Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas referendume dėl draudimo žemę parduoti užsieniečiams. Vilniaus savivaldybėje apie 10 val. ryto buvo tuštoka. Balsuoti ateina pavieniai žmonės.

Žmonės balsuoti eina vangiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Žmonės balsuoti eina vangiai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-06-25 11:06, atnaujinta 2018-02-12 13:12

Vilniaus miesto apygardos rinkimų komisija aptarnauti rinkėjus paskyrė 40 darbuotojų – perpus mažiau nei per prezidento rinkimus, tačiau ir šie neturi ką veikti.

„Per dvi valandas prie mūsų stalo, kur dirba keturi žmonės, atėjo vos du rinkėjai. Manėme, kad ateis mažiau žmonių, tačiau, kad jų bus šitiek mažai – nesitikėjome“, - pasakojo rinkimų darbuotojos.

Per pirmąją valandą Vilniuje balsavo apie 30 žmonių. Daugelis atėjusių buvo vyresnio amžiaus.

„Atėjau, nes rūpi Lietuva. Mane neramina situacija. Tikiuosi, kad šis referendumas bus teigiamų pasikeitimų Lietuvoje pradžia“, - portalui lrytas.lt sakė balsuoti atėjęs Petras.

Vilnietė Danguolė nepasakė, kaip balsavo, tačiau ji buvo susirūpinusi, kad nedirbant žemės ji bus visiškai apleista, apaugs miškais.

„Nėra skirtumo, kas pils srutas į mūsų išnuomotą žemę“, - sakė Danguolė.

Vilnietis Linas su antra puse atėjo balsuoti prieš referendumą. Jis mano, kad nėra nieko blogo, jei užsieniečiai galės pirkti žemę.

„Pilietinę pareigą vis vien reikia atlikti. Aš balsavau prieš“, - paklaustas, kodėl neboikotavo referendumo sakė Linas.

Tuo tarpu teigiamai referendume balsavusi Marija ragino žmones ateiti ir elgtis pilietiškai. Jai svarbu, kad po referendumo būtų supaprastinta kitų referendumų organizavimo tvarka – tam užtektų ne 300, o 100 tūkst. gyventojų parašų.

„Žmonių Lietuvoje sumažėjo, o tas skaičius tas pats yra. Žmonės nieko negali padaryti. Norėčiau, kad referendumas įvyktų, bet balsavimui skirtas laikas yra labai netinkamas – daug kas atostogauja“, - kalbėjo Marija.

Pro šalį einantys savivaldybės darbuotojai piktinosi, kad valstybė dėl šio referendumo iššvaistys apie 15 mln. litų.

Kauno savivaldybėje žmonių eilių taip pat nebuvo. Pareikšti valios žmonės rinkosi vangiai.

Balsavimas savivaldybėse vyks ir ketvirtadienį. Penktadienį ir šeštadienį bus balsuojama namuose. Pagrindinė balsavimo diena - sekmadienis.

Referendume yra keliami trys klausimai- dėl žemės pardavimo, Lietuvos žemės gelmių turto naudojimo ir referendumo organizavimo tvarkos. Visos trys temos suplaktos į vieną klausimą.

Rinkimų darbuotojai teigia, kad dali žmonių nesupranta, kas parašyta ant referendumo biuletenio, nes tekstas yra labai biurokratiškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.