V. Mazuronis dosnus: jau pasirūpino savo pavaldiniais

Iš postų verčiami ministerijoms pavaldžių įstaigų vadovai neliks ant ledo – jiems skubiai kuriami nauji etatai. Tuo spėjo pasirūpinti ir buvęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, rašo „Lietuvos rytas“.

V.Mazuronis po susitikimo su prezidente pranešė atsisveikinantis su devyniais Aplinkos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Mazuronis po susitikimo su prezidente pranešė atsisveikinantis su devyniais Aplinkos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jun 26, 2014, 11:03 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:08 PM

Europarlamentaru tapęs V.Mazuronis po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite pranešė atsisveikinantis su devyniais Aplinkos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovais.

Bet šios ministerijos kancleris Robertas Klovas „Lietuvos rytui“ trečiadienį patvirtino, kad visiems įstaigų vadovams, kurių nuspręsta nepaskirti dar vienai kadencijai, jau yra pasiūlytos kitos pareigos. Tiesa, žemesnės.

Pavyzdžiui, buvusiai Hidrometeorologijos tarnybos vadovei Vidai Augulienei pasiūlytas direktoriaus pavaduotojo postas. Teigiama, kad ją tai tenkina.

Persėsti į pavaduotojo kėdę sutiko ir buvęs Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Raimondas Sakalauskas. Be to, jie abu galės bandyti į ankstesnes pareigas sugrįžti konkurso būdu.

Galės toliau patarinėti

Dar 7 V.Mazuronio filtro neperėjusiems ministerijai pavaldžių įstaigų vadovams, tarp jų ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorei Rūtai Baškytei, generaliniam miškų urėdui Benjaminui Sakalauskui, Valstybinės miškų tarnybos direktoriui Rimantui Prūsaičiui, pasiūlytos vyriausiųjų patarėjų pareigos.

Bet du pastarieji esą kol kas nepareiškė pageidavimo perkelti juos į žemesnes pareigas.

Papildomų lėšų neprireiks?

Naujos pareigybės atsirado V.Mazuronio įsakymu. Ministerijos kancleris „Lietuvos rytui“ aiškino, kad pakeisti įstaigų struktūrą nuspręsta siekiant išsaugoti tam tikras kadenciją baigusių vadovų socialines garantijas.

„Bet papildomų lėšų darbo užmokesčiui nė viena institucija negaus. Tiesiog jose buvo neužimtų pareigybių, kurios dabar yra panaikintos, o jų vietoje steigiamos naujos“, – tikino R.Klovas.

Darbo ieškos pusmetį

Be darbo greičiausiai neliks ir kitų į galvapjūtę patekusių valdžios įstaigų vadovai.

Valstybės tarnybos departamento vadovas Osvaldas Šarmavičius aiškino, kad įstaigų vadovams, kurių kadencija pasibaigia, turės būti pasiūlytos tos pačios arba žemesnės kategorijos įstaigos vadovo ar karjeros valstybės tarnautojo pareigos: „Aišku, jei tokios bus laisvos ir pretendentas atitiks pareigybei keliamus reikalavimus.“

Naują darbą dėl kadencijos pabaigos atleidžiamiems įstaigų vadovams departamentas turi pasiūlyti per pusmetį.

„Jeigu siūlomos pareigos netinka, po šešių mėnesių tokių garantijų jie nebetenka ir darbo gali ieškoti patys“, – aiškino departamento vadovas.

Pasak O.Šarmavičiaus, nusiskundimų dėl ministerijoms pavaldžių įstaigų vadovų atleidimo jo vadovaujamas departamentas kol kas nėra sulaukęs.

Motyvų skelbti neprivalo

Rotacija atsirado prieš ketverius metus – pasibaigus įstaigos vadovo kadencijai ministras ją gali pratęsti dar ketveriems metams, bet ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

O.Šarmavičiaus teigimu, savo sprendimo dėl įstaigos vadovo antrosios kadencijos ministras neprivalo motyvuoti: „Įstaigų vadovai – kaip ir visi valstybės tarnautojai – yra vertinami kiekvienais metais, bet įstatymuose nėra numatyta, kaip ministras turi elgtis, jei kadenciją baigiančio pavaldinio darbas vis dėlto yra vertinamas gerai.“

Aukštas konkurso barjeras

Kaip minėta, buvę vadovai grįžti į ankstesnes pareigas gali bandyti dalyvaudami konkursuose.

Tiesa, nuo praėjusių metų birželio atranka į valstybės tarnybą vyksta pagal naują tvarką, kuri daugybę metų vadovų postus užėmusiems asmenims gali būti ir mažiau palanki.

Pasak O.Šarmavičiaus, konkursuose gali atsirasti ir papildomų reikalavimų, pavyzdžiui, dėl užsienio kalbos žinių, kurie galbūt iki šiol tos įstaigos vadovams nebuvo keliami.

Iš pirmų lūpų

Lauras Bielinis

Politologas

„Nors įžvelgiama, kad rotacija vykdoma gavus nurodymus iš Prezidentūros, mano galva, didelės įtakos vykstantiems įstaigų vadovų pakeitimams prezidentė D.Grybauskaitė neturi. Greičiausiai ji yra tik šį procesą palaiminusi.

Aišku, prezidentė bando įsiterpti į vykdomosios valdžios daržą, kelti savo prioritetus ar skelbti kokius nors juoduosius sąrašus, bet man susidaro įspūdis, kad ji net nėra prileidžiama prie galutinių sprendimų.

Galbūt D.Grybauskaitė ir norėtų perstumdyti žemesnių valdininkų kėdes, bet tai – visiškai ne jos kompetencijos sritis. Jei užsiimtų tokiais dalykais, reikštų, kad ji arba nežino savo vietos, arba yra liguistai smulkmeniška. Ir vienas, ir kitas variantas valstybei yra blogai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.