Į Vilnių atvykęs A. Beliackis: „Lietuvai nuoskaudos nejaučiu“

Trejus metus Baltarusijoje kalėjęs vienas šios šalies žmogaus teisių gynėjų Alesis Beliackis penktadienį atvyko į Vilnių. Žmogaus teisių gynėjas spaudos konferencijoje Lietuvos sostinėje pareiškė nejaučiąs jokio pykčio Lietuvos valdžios, kuri netikėtai padėjo Aliaksandro Lukašenskos režimui jį pasodinti, adresu.

Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistas A.Beliackis teigia nejaučiąs nuoskaudos Lietuvai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistas A.Beliackis teigia nejaučiąs nuoskaudos Lietuvai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 27, 2014, 1:24 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:03 AM

„Ne Lietuvos, o Baltarusijos valdžia mane sodino“, - pareiškė garsus žmogaus teisių aktyvistas, kuris į laisvę buvo paleistas praėjusį šeštadienį. Jam buvo suteikta amnestija Baltarusijos išlaisvinimo iš Vokietijos 70 metų proga.

A.Beliackis kalėjime sėdėjo apie trejus metus. Jis buvo laikomas vienu garsiausiu politiniu kaliniu Baltarusijoje. Visuomenei jis pasirodė nuskustas plikai. Žmogaus teisių aktyvistas pripažino, kad dabar jaučiasi pakiliai, nes tikėjosi kalėjime sėdėti visą bausmės laiką. 

2011 metų lapkritį jis buvo nuteistas kalėti 4,5 metų dėl mokesčių vengimo, argumentuojant tuo, kad A.Beliacko organizacija „Viasna“ naudojosi bankų sąskaitomis Lenkijoje ir Lietuvoje, rinkdama lėšas, kurios būdavo skiriamos padėti politiniams kaliniams. Baltarusijoje tokia veikla yra nusikalstama.

Lietuva šioje istorijoje pagarsėjo tuo, kad suteikė informaciją Baltarusijai apie organizacijos veiklos finansavimą remdamasi šios valstybės prašymu. Tada Teisingumo ministerija teisinosi, kad informacija buvo suteikta vadovaujantis tarpvalstybiniais Lietuvos ir Baltarusijos susitarimais. Lietuva teigė net neįtarusi, kad gavusi tokią informaciją Baltarusija pradės susidorojimą su opozicija ir žmogaus teisių aktyvistais.

Tik išėjęs į laisvę A.Beliackis jau Baltarusijoje buvo klausiamas, ką jaučia Lietuvos valdžiai. Atvykęs į Vilnių jis iškarto pareiškė, kad Lietuva buvo apgauta, nes suteikdama informaciją apie žmogaus teisių aktyvistų veiklą negalėjo tikėtis, kad viskas baigsis taip liūdnai.

Į Vilnių A.Beliackis atvyko susitikti su kitais Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistais, nes Lietuvoje šalyje jie jaučiasi saugiau.

A.Beliackis žada tęsti kovą už žmogaus teises savo tėvynėje, kad iš kalėjimų būtų paleisti ir kiti politiniai kaliniai. Jis mano, kad kol tai neįvyks, Baltarusija negalės suartėti su Europos Sąjunga.

„Tai geras pozityvus signalas. Tačiau vargu, ar tai galima laikyti rimta permainų Baltarusijoje, demokratijos plėtros šalyje pradžia“, - sakė aktyvistas.  

Jis pastebėjo, kad neseniai vykusio Pasaulio ledo ritulio čempionato metu Baltarusijoje metu valdžia į kalėjimus grūdo dešimtis jai neįtinkančių žmonių. Taigi kalbėti apie permainas dar anksti.  

Žmogaus teisių aktyvistas sako ketinantis su šeima gyventi Baltarusijoje, tačiau jis pripažino, kad tėvynėje negali jaustis visiškai saugus.

Žmogaus teisių organizacijos „Viasna“, padedančios nukentėjusiems nuo Aleksandro Lukašenkos politinių represijų, direktorius A.Beliackis yra pelnęs kelis prestižinius Europos apdovanojimus ir buvo ne kartą siūlomas pretendentu į Nobelio taikos premiją.

Vilniuje esančiuose Žmogaus teisių namuose jis buvo sutiktas plojimais. Spaudos konferencijos pradžioje čia nuo sienų simboliškai buvo nuimti plakatai, ant kurių reikalaujama laisvės A.Beliackiui. Šie plakatai buvo naudojami rengiant protestus prie Baltarusijos ambasados Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.