Jaunieji medikai Kaune atsuko nugarą V. Andriukaičiui

Penktadienį į Kauną atvykęs pasveikinti Sveikatos mokslų universiteto (LSMU) absolventų, Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis liko it musę kandęs. Tik ministrui pakilus į tribūną, apie šimtą absolventų atsistojo ir atsuko ministrui nugaras.

Studentai parodė, kad nepritaria V.Andriukaičio politikai.<br>D.Umbraso nuotr.
Studentai parodė, kad nepritaria V.Andriukaičio politikai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 27, 2014, 3:25 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:53 AM

„Mes protestavome prieš V.Andriukaičio politiką. Mes nenorime, tik baigę mokslus, trenktis į kaimus, nes ten neįgysime kvalifikacijos, žlugsime kaip specialistai. Taip pat mes nepatenkinti, kad ministras neleidžia medikams daug dirbti ir užsidirbti“, - protesto akcijos priežastis aiškino LSMU Medicinos fakulteto absolventė Ieva.

Protesto akciją stebėjo tūkstančiai: absolventai, jų pasveikinti atėję giminaičiai ir artimieji.

Organizatorių teigimu, tokių akibrokštų anksčiau niekada nėra buvę.

Jis įvyko spontaniškai, pačių protestuotojų iniciatyva - diplomų įteikimo iškilmių programoje tai tikrai nebuvo numatyta, taip aiškino renginio organizatoriai.

Penktadienį LSMU studijų baigimo diplomai įteikti 1012 absolventų.

Ilgametę patirtį turintys Kauno gydytojai absolventų medikų nepasitenkinimo sveikatos apsaugos reformoms akciją vertina skeptiškai, bet pritaria, kad V.Andriukaičio užmojai riboti medikų galimybes užsidirbti yra neteisingi.

„Nematau nieko blogo, jei valstybės finansuojami studentai privalės atidirbti regionuose, kur labai trūksta medicinos darbuotojų. Mūsų, vyresniojo amžiaus medikų karta nieko neprarado, po studijų padirbėję rajonuose. Ir tobulėjome kaip profesionalai, ir karjerą, kurie labai norėjo, padarė“, - portalui lrytas.lt sakė Kauno Šilainių poliklinikos direktorius Vidmantas Obelienius.

Jis ironiškai pastebėjo: „Jaunosios kartos ambicijos kartais prasilenkia su sveika logika. Žinau iš savo praktikos. Pas mus į polikliniką ateina jaunimas, keliantis tokius aukštus reikalavimus, tarsi būtų akademikai“.

V.Obelienius mano, jog privalomą tvarką, kaip atidirbti už valstybės finansuojamas studijas, turi nustatyti įstatymų leidėjai.

„Tai ne medikų, ne ministerijos, o konstitucinės teisės aiškintojų reikalas išspręsti problemą. Klausimas yra, kaip įpareigotas studentas valstybei, kuri sumokėjo už jo mokslą? Ir prievolė atidirbti turi būti taikoma ne tik medikams, bet ir visų kitų profesijų absolventams“, - tikino Šilainių poliklinikos direktorius.

V.Obelienius tačiau iš dalies pritarė jaunųjų medikų susirūpinimu, kad Sveikatos apsaugos ministerija ketina riboti medikų darbo laiką, uždrausti gydytojams dirbti keliose darbovietėse.

„Jeigu atlyginimai tokie, kad daktaras negali iš vienos algos išlaikyti šeimos, neteisinga būtų atimti iš jo galimybę užsidirbti. Apskritai, tegul Sveikatos apsaugos ministerija pati susitvarko, pavyzdžiui, užkertą kelią tokiems dalykams, kaip licencijų įdarbinimas“, - kalbėjo kaunietis gydytojas.

Kiek kitaip mano Kauno klinikinės ligoninės gydytoja, ginekologė Rita Banevičienė. Ji gyrė LSMU absolventus, drąsiai parodžiusius nepritarimą Sveikatos apaugos ministro politikai

„Sveikinu jaunuosius kolegas už drąsą. Sveikatos apsaugos sistema uždara, ten visi verda savo sultyse, uodas snapo neįkiš, puiku, kad absolventai išdrįso viešai pareikšti protestą“, - sakė R.Banevičienė.

Gydytoja teigė, esą V.Andriukaičio pažadai medikus nuvylė, jos manymu, jie pasirodė esantys tušti.

Dėl jaunų medikų skyrimo dirbti į provinciją R.Banevičienė pareiškė dvejopą nuomonę.

„Nedidelė dalis rezidentų gali būti nukreipiama į rajonines poliklinikas, bet jie ten neturėtų užsisėdėti ilgam, jeigu nenorės. Jauni žmonės trokšta semtis daugiau žinių, tobulėti, o rajonuose tokių sąlygų gali ir neturėti. Kitas dalykas absolventai. Daugelyje šalių, taip pat ir JAV, už valstybės finansuojamus brangius mokslus reikalaujama atidirbti savo šalyje, po to jauni specialistai gali vykti, kur nori“, - tvirtino medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.