Naujomis Vilniaus poilsio zonomis skelbiami ir troleibusai

"Sostinė"

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 27, 2014, 4:08 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:53 AM

Sostinė tapo pirmuoju Lietuvos miestu, kurio viešajame transporte už kelionę galima atsiskaityti išmaniuoju telefonu. Dar kartą Vilnius gali išgarsėti uždraudęs pokalbius mobiliaisiais telefonais tuose pačiuose autobusuose ir troleibusuose.

Pirmasis apie tai užsiminęs meras A.Zuokas priminė, kad tai - diskusijų klausimas. Jeigu vilniečiai pritars draudimui, miesto taryba jį galbūt palaimins.

„Daug kur užsienio valstybėse yra ribojamas mobiliųjų telefonų naudojimas viešajame transporte, bet ne dėl mikrobangų skleidimo ar jų žalos, o dėl kultūros ir netrukdymo vienas kitam. Draudimą kalbėtis telefonu taryba galėtų svarstyti ir gal net jam pritartų, bet žmonės vis tiek bendrauja viešajame transporte - kalbėti juk negali uždrausti. Tai - šiandienio mūsų judraus gyvenimo neišvengiamybė“, - Žinių radijo laidoje svarstė meras.

Tad meras nepasakė nei „taip“, nei „ne“ ir pridūrė, kad užsienyje yra atskiri traukinių vagonai, kuriuose mobiliuoju telefonu kalbėtis negalima. A.Zuokas pripažino, kad viešąjį transportą suskaldyti į dalis, kuriose galima ir draudžiama kalbėtis telefonu, būtų nelengva, bet įmanoma.

„Galbūt visi viešojo transporto priekyje galėtume matyti tam tikrą zoną, kurioje mobiliuoju telefonu nepageidautina kalbėti. Vis dėlto jei žmonės kalba garsiai, nejaučia erdvės - tai kultūros, o ne realios problemos klausimas“, - įsitikinęs sostinės vadovas.

Su juo reikėtų sutikti - tai kultūros problema. Vienus nervina garsiai mobiliuoju telefonu visos kelionės metu savo šeimos istoriją su kažkuo aptariantis bendrakeleivis, kitiems nepatinka autobuse per garsiai tarpusavyje tarškančios pensininkės. Kaip jas nutildysi?

Lygiai taip pat vežėjai bejėgiai prieš vilniečius dvokiančiomis kojinėmis ar skleidžiančius pažastų aromatus. Tai - irgi kultūros problema. Kaip ir jaunuoliai, iš kurių telefonų ar ausinių garsiai groja muzika.

Lipdukai prie autobusų ar troleibusų durų, įspėjantys netrikdyti kitų keleivių, galėtų atsirasti. Juk yra įspėjimai miesto transporte nevalgyti ledų ar nelipti į jį su riedučiais.

Nes vien draudimais toli nenueisi. Prisiminkime kad ir neseniai tarybos palaimintą draudimą rūkyti viešojo transporto stotelėse. Laukdami autobuso ar troleibuso vilniečiai ir toliau peša dūmą ir niekas jų nesudrausmina.

Kita vertus, o kur yra stotelės ribos? Ar rūkalius, žengęs penkis žingsnius į šalį, jau yra ne stotelėje? O ir draudžiančius rūkyti lipdukus pamatysi retoje stotelėje ir jie tokie mažyčiai, kad vos įžiūrėsi.

Vis dėlto gerai, kad kilo diskusija apie pokalbius mobiliaisiais telefonais viešajame transporte. Galbūt ją prisiminęs kuris keleivis pagalvos, kad troleibuse aptarinėti tetos Jadzės gimtadienį - ne vieta.

"Sostinė"

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.