Smalsuoliai veržėsi ant Palangos tilto pažiūrėti skenduolių

Kol Palangoje poilsiautojai vaikštinėja apsivilkę striukes, o vėsioje

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jun 27, 2014, 6:20 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:44 AM

Penktadienį per pietus į paplūdimį skubantys ugniagesių bei greotosios medicinos pagalbos automobiliai ant jūros tilto pritraukė smalsuolius, kurie buvo pasiruošę pamatyti nelaimę.

Tačiau aštrių pojūčių mėgėjams teko nusivilti sužinojus, kad ant jūros tilto vyko bendri priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Palangos paplūdimių gelbėtojų mokymai.

Pagal mokymų scenarijų, jūros tilto pabaigoje vyko masinis žmonių skendimas, o gelbėtojai ir medikai demonstravo, kaip greitai sugeba nelaimę vandenyje patyrusius žmones ištraukti į krantą bei suteikti jiems pirmąją pagalbą.

Netoli jūros tilto pabaigos, apie 300 metrų nuo kranto iš laivo iškrito 5 žmonės, kuriems į pagalbą dviems vandens motociklais atskubėjo gelbėtojai.

Skenduolius vaizdavo du gelbėtojai ir trys poilsiautojai savanoriai, kuriuos penktadienio ryte gelbėtojai nusižiūrėjo, kai jie lyg niekur nieko maudėsi vos 11 laipsnių temperatūros vandenyje.

Šaltoje jūroje atsidūrę žmonės vandens motociklais buvo tempiami į krantą ir ant tilto, ant kurio buvo atvažiavęs greitosios medicinos pagalbos automobilis.

Per keletą minučių visi 5 asmenys buvo pristatyti ant tilto, kur vandenyje sušalę žmonės buvo uždengti specialia šildančia medžiaga ir gaivinami.

Tiesa, patį gaivinimo procesą: širdies masažą, deguonies padavimą medikai demonstravo pasitelkę manekeną.

„Norėjome visuomenei parododyti, kad esame pasiruošę skubiam skęstančiųjų gelbėjimui ir tam turime visas reikalingas priemones“, – teigė Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Jis teigė pastebėjęs, keletą nereikšmingų gelbėtojų klaidų, kurios jiems gali pakišti koją tikros nelaimės metu.

Anot J.Pirožniko, keletos žmonių skendimas vienu metu gelbėtojams yra itin sudėtingas ir reikalauja labai sutelktų veiksmų.

„Tokiais atvejais skęstantieji ima panikuoti, blaškytis. Pirmiesiems atskubėjusiems gelbėtojams reikia skubiai įvertinti, kuris žmogus dar gali savarankiškai laikytis ant vandens, o kuriuos reikia gelbėti pirmiausia“, – aiškino J.Pirožnikas.

Kasmet tokius mokymus organizavę priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai šį kartą tikėjosi daugiau visuomenės dėmesio, tačiau gelbėjimo operaciją stebėjo menkas būrelis smalsuolių ir nuo tilto meškeriojusių poilsiautojų.

Mokymų organizatoriai teigė, kad birželio pabaiga pratyboms buvo numatyta iš anksto, o kad pajūryje šiuo metu bus taip šalta ir mažai poilsiautojų, niekas nesitikėjo. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.