V. Račkausko ir jo buvusių kolegų byla – finišo tiesiojoje

Buvusių ir esamų policijos pareigūnų Visvaldo Račkausko, Tomo Ulpio, Emilijaus Damukaičio, Vitalijaus Vitkovskio ir Dariušo Sinkevičiaus byla jau išnagrinėta – penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme prasidėjo baigiamosios kalbos.

Buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas V.Račkauskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas V.Račkauskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jun 27, 2014, 4:12 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:53 AM

„Pagrindiniu liudytoju šioje byloje galima vadinti Mindaugą Žalimą“, – savo baigiamąją kalbą pradėjo valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Arūnas Verenius.

M.Žalimas teisme yra liudijęs, kad apie tai, jog Drąsius Kedys ketina žudyti žmones, jis sužinojo 2009 metų rugsėjo pradžioje, kai į jo namus Vilniuje atvažiavo D.Kedys, Raimundas Ivanauskas ir jo sugyventinė Eglė Barauskaitė.

Supratęs, kad savo planų D.Kedys neketina atsisakyti, M.Žalimas nuėjo į Policijos departamentą, tačiau policininkams ši informacija pasirodė nesvarbi.

Prokuroro teigimu, M.Žalimo parodymais galima tikėti. Juo labiau kad tą patį tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek teisme kalbėjo ir M.Žalimo draugė Laura Žiliūtė,  patvirtinusi, kad tikrai likus mėnesiui iki žmogžudysčių buvo sulaukę netikėto R.Ivanausko, E.Barauskaitės ir D.Kedžio vizito.

Grįžęs po šio susitikimo M.Žalimas jai papasakojo, kad D.Kedys planuoja žmogžudystes, o kai Mindaugas iš Raimundo namų atsivežė krepšius su D.Kedžio daiktais, abu nusprendė, jog reikia kreiptis į policijos pareigūnus.

Penktadienį teisme taip pat buvo perskaityti dar kelių liudytojų parodymai, kurie patvirtina M.Žalimo žodžius, taip pat pačių teisiamųjų parodymai, patvirtinantys, kad M.Žalimas tikrai lankėsi Policijos departamente ir susitiko su pareigūnais.

Nors patys pareigūnai teisme aiškino, kad M.Žalimo pasakojimas jiems pasirodė, kaip paveikto pilnaties žmogaus, prokuroro teigimu, pareigūnai suprato, kad informacija nėra bevertė, nes po susitikimo su M.Žalimu važiavo į Vilniaus apygardos prokuratūrą ir prašė leidimo sekti D.Kedį. Tačiau tąkart prokuratūra nusprendė, kad sekti garliaviškio nereikia, užteks pasiklausyti jo pokalbių.

Prokuroro nuomone, teisiamųjų parodymus reikia vertinti kritiškai, nes jie nėra nuoseklūs, kai kuriuos teisiamuosius ištiko „amnezijos“ priepuolis. Pavyzdžiui, V.Račkauskas nesugebėjo paaiškinti, kodėl jo darbo kabinete buvo rasta dalis vadinamosios pedofilijos bylos medžiagos, jei jis nieko nežinojo nei apie D.Kedį, nei apie kitus pedofilijos bylos veikėjus.

Buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas V.Račkauskas, buvęs Kriminalinės policijos biuro (KPB) viršininko pavaduotojas T.Ulpis ir iki šiol biure dirbantys E.Damukaitis, V.Vitkovskis ir D.Sinkevičius yra kaltinami tarnybinių pareigų neatlikimu ir piktnaudžiavimu tarnyba.

Pareigūnai nuslėpė nuo prokurorų tai, jog M.Žalimas lankėsi Policijos departamente, ir patys nesiėmė jokių priemonių, kad sustabdytų žmogžudystes Kaune, kai, kaip įtariama, D.Kedys nužudė Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę.

Po žmogžudysčių teisiami pareigūnai labai uoliai ieškojo D.Kedžio, bet apie svarbaus liudytojo vizitą į policiją neprasitarė ir tada.

Savo baigiamąją kalbą prokuroras tęs kitame teismo posėdyje, kuris numatytas pirmadienį. Tada bus pasiūlytos ir bausmės pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.