J. Furmanavičiaus motina: „Sūnus N. Venckienę vadino prietranka“

Vilniaus apygardos teismas po pusmečio pertraukos tęsia Drąsiaus Kedžio bendrininkų Raimundo Ivanausko ir jo buvusios sugyventinės Eglės Barauskaitės baudžiamosios bylos nagrinėjimą.

Teismo dalyviai vėl prisiminė skaudžius išgyvenimus.<br>D.Umbraso nuotr.
Teismo dalyviai vėl prisiminė skaudžius išgyvenimus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jun 30, 2014, 2:19 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:06 AM

Nors turėjo būti tęsiama liudytojų apklausa, tačiau iki paskutinės minutės nebuvo aišku, ar ligomis nuolat besidangstantys teisiamieji atvyks į teismo posėdį. Dėl šios priežasties liudytojai į teismą nebuvo kviečiami.

Pirmadienį teisme buvo pagarsinta iš Sveikatos apsaugos ministerijos gauta pažyma apie R.Ivanausko sveikatą.

Nors teismas buvo klausęs, ar Šilainių poliklinikos gydytoja teisėtai išdavė teisiamajam nedarbingumo pažymėjimą, iš ministerijos atsiųstame atsakyme į šį klausimą neatsakyta. Jame tik teigiama, kad R.Ivanauskui suteikiant medicinos pagalbą buvo pažeisti teisės aktai ir medicininių paslaugų teikimo reikalavimai, esą gydytoja neatliko visų tyrimų, kuriuos reikėjo atlikti.

Kol R.Ivanauskas gydėsi, teismas apklausė kelis įslaptintus liudytojus. Jų parodymai buvo pagarsinti pirmadienį.

Vienas šių liudytojų D.Kedį matė žmogžudysčių išvakarėse, 2009 metų spalio 4 dieną, Vaišvydavoje, prie parduotuvės netoli Violetos Naruševičienės namų.

Pasako jo, jis su draugais važiavo į žvejybą, tačiau sustojo prie parduotuvės. Čia prie jo priėjo D.Kedys ir paprašė nuvežti į Garliavą. Už šią paslaugą jis pažadėjo 50 litų.

Vyras sutiko ir nuvežė D.Kedį ten, kur jis prašė. Liudytojo teigimu, garliaviškis atrodė pavargęs, bet orientavosi aplinkoje, pats rodė, kur jį vežti.

Antrasis liudytojas matė, kaip buvo nužudytas Jonas Furmanavičiaus.

Išgirdęs keistą garsą vyras nuėjo prie lango ir pamatė riedantį automobilį, kurį iš vairuotojo pusės bandė sustabdyti kažkoks vyras. Po to šis asmuo įsėdo į automobilį ir jį sustabdė.

Kai žmogus iš automobilio išlipo, jo rankose buvo pistoletas su duslintuvu.

Netrukus pasigirdo keli šūviai. Anot liudytojo, žudikas buvo ramus, neįsitempęs, šaudė ramiai, nerodydamas jokių emocijų. Jis liudytojui pasirodė esantis profesionalus šaulys.

Po to, žmogžudystės liudininko teigimu, žudikas sėdo į baltos spalvos autobusiuką ir nuvažiavo. Jam pasirodė, kad šaulys sėdo ne į vairuotojo pusę, o į keleivio.

Perskaičius įslaptintų liudytojų parodymus buvo paskelbta J.Furmanavičiaus motinos Anelės Furmanavičienės apklausos vaizdo medžiaga.

„Žinome, kad nužudė, kad Neringa Venckienė dalyvavo, šmeižė, drasko širdį kiekvieną kartą“, – kalbėjo A.Furmanavičienė.

Nužudyto teisėjo motina per apklausą pasakojo, kad jai sūnus beveik nieko nepasakojo apie prasidėjusį persekiojimą, tik po jo nužudymo iš savo dukterų ji sužinojo, kad Jonas dėl šmeižto kaltino buvusią kolegę. Ją J.Furmanavičius vadino prietranka.

„Aš jau sveikatos netekau, kur gi motinai atlaikyti tokią nelaimę“, – pradėjo verkti senutė.

Savo sūnų ji paskutinį kartą matė spalio 3 dieną, kai jis buvo atvažiavęs pas ją į Stakliškes. Išvažiuodamas jis žadėjo atvažiuoti ir antradienį, bet pirmadienį buvo nužudytas.

Apie sūnaus mirtį A.Furmanavičienė išgirdo per radiją. „Jau penkeri metai praėjo, o niekas nieko nedaro, vaikščioja nusikaltėliai gatvėmis“, – per apklausą sakė moteris.

Pasak A.Furmanavičiaus motinos, jai iki šiol skaudu, kad jos sūnus yra šmeižiamas net po mirties. „Kad jiems Dievas atlygintų taip, kaip mes kenčiame, kad jie to paties sulauktų, ypač kurie turi vaikų. Negaliu kitaip linkėti“, – piktinosi pensininkė.

Nukentėjusia pripažintos J.Furmanavičiaus mamos nuomone, prie jos sūnaus nužudymo yra prisidėję ne tik D.Kedys ir N.Venckienė, bet ir jų tėvai. Ji mano, kad Laimutė ir Vytautas Kedžiai ne tik aktyviai dalyvavo kuriant pornografinį filmą su Laimutės Stankūnaitės dukra, bet ir padėjo vaikams organizuoti žmogžudystes.

Klausėsi pokalbių

Paskelbus J.Furmanavičiaus mamos apklausą teismas nusprendė išklausyti D.Kedžio telefoninių pokalbių.

Iš jų aiškėja, kad 2009 metų rugsėjo mėnesį D.Kedys beveik nepaleisdavo iš rankų telefono. Užfiksuota daugybė jo pokalbių su įvairiausiais žmonėmis, tarp jų ir su jo buvusiu Seimo nariu Juliumi Veselka.

D.Kedys jam ne kartą skambino prašydamas susitikti, bet J.Veselka atsikalbinėjo, esą jis nelabai tiki tuo, ką pasakojo D.Kedys.

Nesikišti į šį reikalą J.Veselkai patarė ir Petras Gražulis. Tai sužinojęs D.Kedys įsiuto ir patį P.Gražulį pradėjo sieti su pedofilais, esą jis išsiaiškino, kad P.Gražulį ir Andrių Ūsą sieja bendras verslas.

„K..va, išsigimėlis“, - pokalbyje su Albertu P.Gražulį apibūdina D.Kedys.

Taip pat aiškėja, kad D.Kedys žinojo, jog jo pokalbių klausomasi, todėl kalbėdamas beveik su visais stengėsi pabrėžti, kad jis kovoja su pedofilais, kad jie už savo nusikaltimus privalo atsakyti.

Rugsėjo mėnesį D.Kedys taip pat skambino dviem pusbroliams. Ispanijoje gyvenančio Žilvino jis teiravosi, kaip jam sekasi svečioje šalyje, o Mariaus klausinėjo, kur šis darosi Rusijos vizą ir, kiek ji kainuoja.

Taip pat paviešinta porą pokalbių su R.Ivanausku. Šiuose pokalbiuose, įrašytuose R.Ivanauskui gulint ligoninėje kas antras žodis – keiksmažodis.

Tokios „intelektualios“ kalbos neišlaikė net R.Ivanauską ir E.Barauskaitę nuolat palaikiusi Nijolė Sadūnaitė. „Kaip tokius žemė nešioja“, - drėbė ji į R.Ivanausko pusę ir pasipiktinusi paliko teismo salę.

L. Stankūnaitei atrodė juokinga

Pirmadienį teisme taip pat pradėti garsinti A.Ūso telefoniniai pokalbiai.

2009 metų rugsėjo 4 dieną kalbėdamas su savo pažįstamu Raimundu A.Ūsas pasakojo apie tai, kad internete D.Kedys platina vaizdo įrašą ir į šią istoriją jau įtraukė Kauno apygardos teismo teisėją J.Furmanavičių, kurio jis nėra nei karto matęs.

Jis taip pat teigia, kad D.Kedys per dieną prokuratūrai įteikia po 22 skundus, o jis per devynis mėnesius nuo skandalo pradžios dar net nėra apklaustas.    

„Į rūsy aš jį įkiščiau ir neišleisčiau“, - piktinosi A.Ūsas.

Kitą dieną buvo užfiksuotas jo pokalbis su L.Stankūnaite.

A.Ūsui paskambinusi L.Stankūnaitė sako, kad su seserimi kitą dieną ruošiasi važiuoti į Vilnių, į generalinę prokuratūrą pas prokurorą Nerijų Bieliauską ir ruošiasi jam vežti visą medžiagą, kurią su seserimi yra surinkusios.

„Kažkoks oras viskas“, - juokiasi L.Stankūnaitė. „Čia nejuokinga“, - atsako A.Ūsas. „Čia baisu, bet tuo pačiu ir juokinga“, - pritaria jauna moteris.

L.Stankūnaitė teigia, kad jos dukra yra užhipnotizuota, nes net suaugęs negali prisiminti tiksliai, ką jis darė prieš porą mėnesių, o mergaitės pasakojimas yra per daug sklandus. „Jis kaip narkomanas, kad tik  vaikui nepribertų tų miltelių“, - baiminosi moteris.

Dar vienas pagarsintas pokalbis – A.Ūso su pažįstama notare. A.Ūsas ruošiasi teismui su D.Kedžiu ir prašo moters užfiksuoti faktą apie internete patalpintus mergaitės pasakojimą.

„Susidūriau su debilais“, - sako jis ir paaiškina, kad D.Kedys skleidžia gandus, jog jis yra pedofilas.

Notarė nustemba, o išgirdusi N.Venckienės pavardę atsako: „Žinau aš ją, ji nėra sąžininga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.