Mokesčių inspekcijoje – galvų kapojimas

Priešpaskutinę savo darbo dieną Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovas Modestas Kaseliauskas atleido savo pavaduotoją Vilmą Vildžiūnaitę, kuri buvo minima tarp pretendentų perimti šios įstaigos vadovo kėdę.

Tyrimas dėl V.Vildžiūnaitės veiklos VMI buvo pradėtas gegužę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tyrimas dėl V.Vildžiūnaitės veiklos VMI buvo pradėtas gegužę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jun 30, 2014, 2:29 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:06 AM

Praėjusį penktadienį jai skirta tarnybinė nuobauda – atleidimas iš pareigų. 

V.Vildžiūnaitės atleidimo priežastimi tapo Mokesčių inspekcijoje vykdytas tarnybinis tyrimas dėl šios pareigūnės padarytos galimai didelės žalos valstybei. Atleidęs V.Vildžiūnaitę inspekcijos viršininkas visą medžiagą apie galimus savo pavaduotojos pažeidimus perdavė Vilniaus apygardos prokuratūrai. 

Teigiama, kad dėl galimos dabar jau atleistos VMI direktoriaus pavaduotojos kaltės, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gali prarasti apie 7–8 mln. litų Europos Sąjungos paramos, kuri buvo skirta naujoms informacinėms technologijoms, skirtoms registruoti ir nagrinėti vartotojų skundus, diegti. 

Vartotojų teisėms atstovaujanti organizacija gali prarasti pinigus, nes jos paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas įstrigo teismuose ir įstaiga gali nespėti panaudoti ES paramos iki nustatyto termino.

Nesusipratimai prasidėjo, kai VMI vadovas M.Kaseliauskas ir jo pavaduotoja V.Vildžiūnaitė išsiuntė raštus su skirtinga informacija apie tą pačią konkurse dalyvavusią įmonę, kuri buvo pašalinta iš konkurso ir kreipėsi į teismą.

Šiuose raštuose buvo skirtingai interpretuoti iš konkurso pašalintos įmonės įsipareigojimai valstybei.  

„Dėl tarnautojos veiklos ir skirtingo turinio tarnybinių raštų iš VMI dėl vienos įmonės skolingumo valstybei buvo sustabdytas milijoninės vertės konkursas. Įmonė, kuri dalyvavo konkurse ir turėjo nepriemoką valstybei, pažeidžiant procedūras, gavo raštą iš VMI, kad ji valstybei neskolinga. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, vykdanti valstybinės reikšmės projektą, remiamą ES fondų lėšomis, negalinti tęsti viešųjų pirkimų procedūrų gali nespėti įgyvendinti projekto, dėl to kyla šiai institucijai grėsmė patirti neproporcingai didelių nuostolių“, – teigiama pirmadienį išplatintame VMI pranešime spaudai. 

Tyrimas dėl V.Vildžiūnaitės veiklos VMI buvo pradėtas gegužę. Nustatyta, kad direktoriaus pavaduotoja šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatymą, netinkamai atliko pareigybės aprašyme nustatytas funkcijas ir nesilaikė valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų vidaus tvarkos taisyklių. 

Teigiama, kad V.Vildžiūnaitė siekė pakeisti VMI vadovą M.Kaseliauską pasibaigus jo kadencijai.

M.Kaseliausko kadencija baigiasi šių metų liepos 1-ąją, tai yra rytoj. Finansų ministras Rimantas Šadžius nepratęsė M.Kaseliausko įgaliojimų dar vienai kadencijai. Jau ne kartą skelbta, kad Finansų ministerija pasikeitus ministrui ne kartą ieškojo būdų, kaip pašalinti M.Kaseliauską iš pareigų pirma laiko.

Pati V.Vildžiūnaitė teigia skųsianti teismui tokį vadovo sprendimą. Ji nemano padariusi rimtą nusižengimą, nes įmonės, apie kurią buvo siunčiamas raštas, skola nesiekė vieno lito. O iš kitų mokesčių bendrovė turėjo kur kas didesnę permoką.

Tačiau Mokesčių inspekcija tikina, kad anuliuoti skolos iš kito mokesčio permokos automatiškai pagal galiojančią tvarką negalima. Įmonė to turėjo paprašyti raštiškai.

V.Vildžiūnaitė sako buvusi iš darbo atleista tuo metu, kai turėjo nedarbingumo pažymėjimą. Ji neigia kalbas, kad siekė vadovauti VMI.

Tuo tarpu advokatų profesinės bendrijos „Šulija Partners Law Firm Vilnius“ seniūnas Gintautas Šulija teigia, kad V.Vildžiūnaitė atleista nepagrįstai.

„Atleidimo esmė – menamas nusižengimas, kurio centre yra vienos įmonės 78 centai delspinigių nepriemokos. Ta pati įmonė tuo pačiu metu turėjo kito mokesčio 166 litų permoką.

Skaičiuojant įmonių skolingumo būklę, šios sumos gali būti atimamos viena iš kitos teisės aktų numatyta tvarka, – teigė G.Šulija. – Atleidimo išvadoje taip pat nurodomas smulkus procedūrinis trūkumas - gauto dokumento neužregistravimas tą pačią dieną. Tai negali būti pagrindu pripažinti sunkiu valstybės tarnybos nusižengimu”.

“Sudaryta tyrimo komisija nesupažindino Vilmos Vildžiūnaitės su tyrimo medžiaga, pateikė tik galutinę išvadą. Įsakymas dėl tariamai šiurkštaus pažeidimo buvo priimtas skubotai, nesuteikiant teisės asmeniui papildomai paaiškinti aplinkybių ir pateikti papildomą informaciją, - teigė G.Šulija. – Šis VMI viršininko sprendimas yra nepagrįstas ir , manome, bus panaikintas teisme”.

Jis teigia, kad tai pirmoji nuobauda V.Vildžiūnaitei per 19 metų jai dirbant VMI sistemoje. Teisininkės išsilavinimą turinti V.Vildžiūnaitė VMI vadovavo VMI Mokesčių, Teisės departamentams, nuo 2010 metų eina VMI viršinininko pavaduotojo pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.