Cunamis: viena po kitos griūva aukštos kėdės

Valstybinėje mokesčių inspekcijoje (VMI) siaučia permainos. Prieš palikdamas postą viršininkas Modestas Kaseliauskas trenkė durimis – atleido savo pavaduotoją Vilmą Vildžiūnaitę.

M.Kaseliauskas užsiminė, kad išėjus iš VMI jo laukia dar didesni iššūkiai.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
M.Kaseliauskas užsiminė, kad išėjus iš VMI jo laukia dar didesni iššūkiai.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Jul 1, 2014, 8:18 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:41 AM

Birželio 30-oji buvo paskutinė VMI viršininko M.Kaseliausko darbo diena šioje institucijoje, kurioje jis dirbo nuo 2005 metų rudens, rašo „Lietuvos rytas“.

Taip sutapo, jog tą pačią dieną paskelbta apie nuosprendį V.Vildžiūnaitei, kuri, kaip nesyk minėta politikos užkulisiuose, taikėsi į VMI vadovo kėdę.

VMI viršininko pavaduotoja buvo atleista birželio 27-ąją.

Skelbia milijoninę žalą

V.Vildžiūnaitė buvo atleista po VMI vykdyto tarnybinio tyrimo dėl šios pareigūnės padarytos galimai didelės žalos valstybei.

Atleidęs savo pavaldinę inspekcijos viršininkas visą medžiagą perdavė Vilniaus apygardos prokuratūrai.

Teigiama, kad dėl VMI direktoriaus pavaduotojos galimos kaltės Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gali prarasti apie 7–8 mln. litų Europos Sąjungos paramos, kuri buvo skirta naujoms informacinėms technologijoms diegti.

Vartotojų teisėms atstovaujanti organizacija gali prarasti pinigus, nes jos paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas įstrigo teismuose ir įstaiga iki nustatyto termino gali nespėti panaudoti ES paramos.

Nesusipratimai prasidėjo, kai M.Kaseliauskas ir V.Vildžiūnaitė išsiuntė raštus su skirtinga informacija apie tą pačią konkurse dalyvavusią įmonę, kuri buvo pašalinta iš konkurso ir kreipėsi į teismą.

Šiuose raštuose buvo skirtingai įvardyti įmonės įsipareigojimai valstybei.

Užkliuvo tik R.Šadžiui

Beveik devynerius metus VMI vadovavęs M.Kaseliauskas apie savo pavaduotojos atleidimą buvo linkęs patylėti – šiuos reikalus esą dar narplios prokurorai.

Aptakiai pareigūnas kalbėjo ir apie savo santykius su dabartine valdžia, nors jau seniai akivaizdu, kad mokesčių prievaizdą ketinama išspirti iš posto.

Per M.Kaseliausko vadovavimo laikotarpį socialdemokratus keitė konservatoriai, pastaruosius – vėl socialdemokratai, keitėsi ir skirtingoms partijoms atstovavę finansų ministrai.

Tačiau iki dabartinio finansų ministro Rimanto Šadžiaus viršininko darbas niekam nebuvo rimčiau užkliuvęs. Tik pernai jį užklupo griežtas papeikimas už aplaidų darbą, nes kone savaitę nevisiškai veikė dalis VMI elektroninių paslaugų.

Šią ministro nuobaudą M.Kaseliauskas apskundė teismui tvirtindamas, kad trikdžių kilo dėl standartinio „Oracle“ duomenų bazės sutrikimo.

Teisme VMI vadovo advokatas atvirai kalbėjo, jog finansų ministro spaudimas pasireiškė tuo, kad R.Šadžius vieno pokalbio metu siūlė M.Kaseliauskui trauktis iš pareigų savo noru, o VMI vadovui nesutikus to padaryti paskyrė tarnybinę nuobaudą.

Pylos VMI gavo ir nuo prezidentės Dalios Grybauskaitės. Kovo pabaigoje skaitydama metinį pranešimą šalies vadovė sakė, kad jei VMI būtų akyla ne tik smulkiajam verslui, bet ir milijoniniam pelnui, turėtume bent puse milijardo pilnesnį valstybės biudžetą.

Neseniai šalies vadovė priekaištavo dėl nepakankamai gerai surenkamo pridėtinės vertės mokesčio.

Rotaciją vertina teigiamai

– Finansų ministras nutarė antrajai kadencijai nesiūlyti skirti jūsų į einamas pareigas. Dėl kokių priežasčių virš jūsų galvos susitvenkė debesys? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Kaseliausko.

– Manau, kad pirmiausia reikėtų išskirti ne politinių partijų, o ekonominės padėties įtaką Valstybinės mokesčių inspekcijos veiklai.

Iki 2009 metų VMI, galima sakyti, nuosekliai vykdė savo programą, investavo į informacinių technologijų kūrimą ir tobulinimą, institucijos vadybos naujų modelių kūrimą, profesionalaus personalo išlaikymą.

Nuo 2009-ųjų tiek man, tiek visai komandai prasidėjo kur kas įdomesnis periodas, kai su mažiau pinigų reikėjo padaryti daugiau. Drąsiai galiu teigti, kad politikai ne tik netrukdė siekti iškeltų tikslų, bet ir prisidėjo patarimais.

– Vis dėlto iš R.Šadžiaus sulaukėte rimtų priekaištų. Kaip tai paaiškintumėte?

– Ministras turi savo nuomonę, poziciją, ir tai yra gerbtina.

Jis dirba savo darbą, buvo labai užsiėmęs Lietuvos pirmininkavimu ES Tarybai ir jo pristatymu kitoms valstybėms.

Dabar ministras rengiasi euro įvedimui, todėl gal lieka mažiau laiko išsamesnei mokesčių administravimo analizei.

– Ar planuojate skųsti teismui finansų ministro sprendimą nepratęsti kadencijos?

– Rotaciją vertinu teigiamai. Dirbu VMI gana ilgai, daugiau nei dvi kadencijas. O anksčiau inspekcijos vadovo darbo vidurkis būdavo vieni metai.

Tačiau, mano manymu, teisės aktai turėtų garantuoti, kad rotuojamiems pareigūnams būtų pasiūlytos kitos pareigos, o sprendimus priimtų interesų konfliktų nesaistomi politikai.

Pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar dabartinė rotacijos tvarka ir jos įgyvendinimas neprieštarauja teisės aktams. Manau, tai padaryti visiems institucijų vadovams padės Valstybės tarnybos departamentas.

– Ką ketinate veikti palikęs VMI vadovo postą?

– Galiu tik pasakyti, kad laukia neabejotinai dar didesni iššūkiai. Bet apie tai išsamiau kalbėti dar anksti.

Jaučiuosi gerai palikdamas profesionalią komandą, kuri sėkmingai tęs pradėtus darbus.

Pareigūnė savo kaltę bandė neigti

V.Vildžiūnaitė vakar teigė iš darbo atleista tuo metu, kai turėjo nedarbingumo pažymėjimą. Ji taip pat neigė kalbas, kad siekė vadovauti VMI.

„Nesutinku su pateiktais kaltinimais ir ketinu skųsti sprendimą teismui. Dirbu šioje sistemoje 19 metų ir niekada nebuvau gavusi jokios drausminės nuobaudos, tad esu priblokšta“, – naujienų agentūrai BNS sakė V.Vildžiūnaitė.

Ji teigė buvusi atleista dėl to, kad oficialiame rašte pažymėjo, jog konkurse dalyvavusi įmonė neskolinga, nors ji turėjo 78 centų skolą ir maždaug 200 kartų didesnę mokesčių permoką vienu metu.

„Yra delspinigiai už nesumokėtą, rodos, PVM. Tie delspinigiai paaiškėja mėnesiui pasibaigus. 78 centai yra visiškai nereikšminga suma ir įmonė, kadangi sistemoje skaičiuoja kas mėnesį, galbūt tos skolos visiškai nematė“, – aiškino V.Vildžiūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.