Elektroninė Lietuvos teismų sistema naudinga ne tik lietuviams

Pernai liepos 1 d. startavusio Lietuvos teismų elektroninių paslaugų portalo e.teismas.lt vartotojų skaičius auga. Nacionalinės teismų administracijos duomenimis, šiuo metu sistemoje yra apie 14 tūkst. registruotų vartotojų. Elektroninius dokumentus portale sėkmingai teikia ne tik teisininkai, bet ir paprasti piliečiai, taip taupydami savo laiką ir pinigus – elektroninėms byloms taikomas ketvirtadaliu mažesnis žyminis mokestis.

Sistema aktyviai naudojasi tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, taip pat advokatai ir jų padėjėjai.<br>123rf nuotr.
Sistema aktyviai naudojasi tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, taip pat advokatai ir jų padėjėjai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-01 11:44, atnaujinta 2018-02-12 08:32

Pasak Nacionalinės teismų administracijos direktorės Redos Molienės, iš pradžių atrodė, jog vartotojus pripratinti naudotis sistema bus sudėtinga, tačiau statistika džiugina – per beveik metus teismai gavo daugiau nei 36 tūkst. elektroninių dokumentų, patys išsiuntė beveik 300 tūkst.

Prie elektroninės teismų sistemos fiziniai ir juridiniai asmenys jungiasi ne tik iš Lietuvos, bet ir tokių šalių kaip Suomija, Italija, Didžioji Britanija, Australija, Kanada ir kt.

„Džiaugiamės, kad elektronines teismų paslaugas atrado ir lengvai jomis pasinaudoti gali ne tik teisininkai, bet ir paprasti piliečiai. Stebėdami naudojimosi portalu tendencijas ir atsižvelgdami į auditorijos poreikius, siekiame ne tik didinti vartotojų skaičių, bet ir tobulinti pačią sistemą“, – sakė R.Molienė.

Advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“ advokato padėjėja Milda Markevičiūtė teigia, jog „portalas e.teismas.lt tiek pačioje jo testavimo pradžioje, tiek ir dabar palengvina ir supaprastina įprastą teismo procesą. Proceso dalyviai palaipsniui priprato juo naudotis – vartotojų skaičius auga, elektroninėmis teismų paslaugomis naudojasi ne tik advokatai bei valstybinės institucijos, bet ir privatūs, fiziniai bei juridiniai asmenys“.

M.Markevičiūtė sakė pastebėjusi, kad teismo procesas paprastėja tuomet, kai abi besibylinėjančios šalys dokumentus teikia elektroniniu būdu – taip naudojimasis elektronine teismų sistema tampa ypač patogus.

Šiuo metu sistema aktyviai naudojasi tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, taip pat advokatai ir jų padėjėjai. Iš visų portalo vartotojų, 2014 m. birželio mėn. duomenimis, juridiniai asmenys sudaro beveik 12 %, advokatai ir jų padėjėjai – 10 %, o didžiausią dalį – net 78 proc. – fiziniai asmenys, Lietuvos ir užsienio piliečiai.

Elektroninėmis teismų paslaugomis besinaudojanti Vilniaus centre gyvenanti ir dirbanti valstybės tarnautoja Viktorija teigia, kad portalas e.teismas.lt padeda sutaupyti ir laiko, ir pinigų, ir nervų: „Kelionė į Vilniuje Laisvės prospekte įsikūrusį teismą man beveik prilygsta kelionei į pajūrį. Taigi kuomet pernai prireikė teismo leidimo parduoti butą, nedvejojau ir ryžausi išbandyti elektroninę teismų sistemą. Ji man atrodė paprasčiau įveikiama nei kelionė į Vilniaus miesto pakraštį“, – pasakojo Viktorija.

Moters nuomone, natūralu, kad iš pradžių susidraugauti su portalu nebuvo labai lengva, reikėjo praktikos, tačiau telefoninių konsultacijų pagalba pavyko rasti parengtus šablonus, juos tinkamai užpildyti ir stebuklingai lengvai pateikti. „O šiemet, kuomet reikėjo teismo sutikimo bankui įkeisti naują būstą, jau buvau rami ir visus dokumentus užtikrintai susitvarkiau per portalą e.teismas.lt – penktadienio rytą pateikusi dokumentus teismui, pirmadienio vakarą jau turėjau sprendimą!“, – džiaugėsi Viktorija.

Patys teismų darbuotajai taip pat tvirtina, jog ši naujovė vis labiau įgyja pagreitį: „Pastaruoju metu metu per savaitę užregistruojame apie 40–50 elektroninių dokumentų, kurių daugumą sudaro pareiškimai dėl teismo įsakymo išdavimo.  Pastebima, kad ir žmonės vis dažniau tampa portalo vartotojais, tačiau liūdina tai, kad dažnai prisijungimą prie elektroninės bylos, deja, turi tik viena iš bylos šalių, o tai nepateisina elektroninės bylos lūkesčių. Kad sistema veikų efektyviai, yra būtinas abiejų besibylinėjančių šalių prisijungimas prie sistemos“, – teigia Alytaus rajono apylinkės teismo administracijos sekretorė Vilma Grigaravičienė.

Prie portalo e.teismas.lt prisijungti galima per elektroninę bankininkystę, naudojantis asmens tapatybės kortele, su elektroniniu parašu arba gavus tiesioginius prisijungimo duomenis iš teismo. Portalo vartotojai gali formuoti ir pateikti teismui procesinius dokumentus, sumokėti žyminį mokestį, susipažinti su bylos medžiaga, siųsti teismo dokumentus, klausytis teismo posėdžių garso įrašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.