Lietuvius karius per pratybas JAV amerikiečiai praminė vilkais

Neseniai į Lietuvą sugrįžo būrys Krašto apsaugos savanorių ir profesionalių karių, dalyvavusių Jungtinėse Amerikos Valstijose vykusiose karinėse pratybose. Milžiniškas Pensilvanijos valstijos Nacionalinei gvardijai priklausantis mokymo centras apstulbino lietuvius karius techninėmis galimybėmis, apie kokias jie tėvynėje gali tik pasvajoti. Tačiau ir lietuviai kariai nustebino amerikiečius. Sužavėti jų sugebėjimų per žygį miškuose, šeimininkai juos net praminė vilkais.

Būrys lietuvių savanorių ir profesionalių karių dalyvavo mokymuose JAV.<br>KASP nuotr.
Būrys lietuvių savanorių ir profesionalių karių dalyvavo mokymuose JAV.<br>KASP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jul 1, 2014, 4:33 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:12 AM

Gvardiečiams mokymai – kasmet

Dvi birželio savaites JAV, Pensilvanijos valstijoje vykusiose pratybose dalyvavo apie 40 lietuvių karių. Didžioji jų dalis – Vyčio apygardos 5-osios rinktinės 505 kuopos (Anykščiai) kariai savanoriai, taip pat vyko 8 profesinės karo tarnybos kariai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono.

Šiam būriui vadovavęs vyresnysis leitenantas Sergejus Afanasjevas lrytas.lt sakė, kad lietuviai buvo pakviesti į Pensilvanijos valstijos Nacionalinei gvardijai (amerikiečių savanoriškosios pajėgos – red. past.) priklausančiame mokymo centre Fort Indiantown Gap vykusias karines pratybas.

Jie šiame mokymo centre treniravosi kartu su gvardiečiais, atvykusiais į privalomus kasmetinius dviejų savaičių mokymus. Maždaug tokio pat dydžio amerikiečių būryje treniravosi pačių įvairiausių profesijų vyrai – ugniagesiai, policijos pareigūnai, kalinių prižiūrėtojai, pardavėjai ir net darželio auklėtojas, o jų vadas pagal profesiją – finansininkas, dirbantis Volstryte.

Apstulbino amerikiečių užmojai

Amerikiečių mokymo centre Lietuvos kariai patys savo akimis įsitikino, kad ne iš piršto laužti teiginiai, jog JAV kariuomenė – moderniausia pasaulyje, o jos paruošimui išleidžiamos milžiniškos lėšos.

Pasak S.Afanasjevo, šis mokymo centras – vienas iš dviejų, esančių Pensilvanijos valstijoje. Didžiulėje jo teritorijoje yra sukurtos sąlygos vienu metu treniruotis pačių įvairiausių kariuomenės rūšių atstovams. Pavyzdžiui, yra lakūnų mokymo padalinys, turintis visą reikalingą techniką ir kilimo bei nusileidimo takus, atskiroje teritorijoje įrengtos įvairios šaudyklos, kuriose gali treniruotis ne tik pėstininkai, tačiau ir artilerija bei tankai.

Šioje bazėje praktiniams mokymams yra pastatytas ir visas realaus dydžio amerikietiškas miestelis (net su bažnyčia, degaline bei kavine), kuriame vienu metu gali treniruotis apie pusę tūkstančio karių.

Lietuviai kariai džiaugėsi per pratybas galėdami išbandyti JAV kariuomenės naudojamus automatinius šautuvus M4. Savo ruožtu, amerikiečiai labai susidomėjo vokiškais automatais G36, kuriais šaudo Lietuvos kariai ir prašė leisti pašaudyti iš jų.

Lietuviai amerikiečių bazėje pasinaudojo proga pasitreniruoti iš kulkosvaidžių šaudydami ir į itin tolimus taikinius, įrengtus už 1,1 ar 1,5 kilometro. Tokių galimybių Lietuvoje nėra.

Svečiams iš Lietuvos bazės šeimininkai sudarė galimybę ir išbandyti pėstininkų kovos mašinas – šarvuočius „Stryker“, skirtus ne tik pėstininkų transportavimui, tačiau ir dalyvavimui mūšiuose. Mūsų kariai atlikti kai kurių užduočių buvo skraidinami amerikietiškais sraigtasparniais.

Praminė vilkais

Lietuviai taip pat stebino amerikiečius. Jau po pirmos treniruočių dienos, įsitikinę jų profesionalumu, šeimininkai leido Lietuvos kariams šturmuojant pastatą naudoti kovinius šaudmenis. Po kiekvieno šaudymo buvo peržiūrima filmuota medžiaga, analizuojamos padarytos klaidos.

O štai pamatę, ką lietuviai geba per miškuose surengtą žygį, amerikiečiai kolegos juos ėmė pagarbiai vadinti vilkais. Šeimininkus sužavėjo Lietuvos karių sugebėjimai išgyventi laukinėje gamtoje, jų fizinis pasirengimas. „Mes užsidedame ant pečių kuprines ir einame, o jie stebisi, kam patys nešam – juk galima jas į mašinas sudėti“, – juokėsi lietuvių būriui vadovavęs S.Afanasjevas.

Per pratybas Amerikos ir Lietuvos kariai dalijosi patirtimi, kaip elgtis sulaikant belaisvį, suteikiant pirmąją medicinos pagalbą, perduodant nebylaus valdymo signalus, vykdant judėjimą apgyvendintoje ir neapgyvendintoje vietovėje, reaguojant į priešo ugnį ar naikinant priešą.

Kariai taip pat vyko į “mūšis mieste” mokymo lauką, kur kartu su JAV kariais vykdė patruliavimą bei pastatų kompleksų valymą.

Lietuvos krašto apsaugos savanorių pajėgos pagal savo formavimo principus ir vykdomas užduotis yra giminingos JAV nacionalinei gvardijai. Šių pajėgų bendradarbiavimas prasidėjo 1993 m. programa "Kariai kariams" ir tęsiasi iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.