Panevėžyje studentai mokysis ir už grotų

Nuo šiol Panevėžio pataisos namuose bausmę atliekančios nuteistosios galės tobulėti, kartu su Kauno technologijos universiteto Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto studentais klausydamos paskaitų. Praėjusią savaitę šios dvi įstaigos pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jul 1, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:12 AM

Pirmoji paskaita, pavadinta „Smegenų mankšta – jaunystės eliksyras“ vyko moterų kalėjimo salėje. Į ją susirinko keliolika įvairaus amžiaus nuteistųjų. Moterys mielai įsijungė į ir sprendė paskaitos metu dėstytojos pateiktas užduotis.

„Grįžusi po dvejus metus trukusių dekretinių atostogų supratau, kaip per tą trumpą laiką pasikeitė studentai. Jiems reikia kažko daugiau, negu tradicinių paskaitų. Taip ir gimė idėja organizuoti išvažiuojamąsias paskaitas, kuomet studentai patys tiesiogiai susiduria su tam tikrais reiškiniais ir problemomis, o ne išgirsta apie tai tik iš dėstytojo lūpų.

Dėstau teisę, todėl kai pasakoju apie teisėsaugos institucijas, veduosi studentus į teismą, kad patys pamatytų, kaip vyksta posėdžiai. Kartą pažadėjau juos nusivesti į Panevėžio pataisos namus, jie nepamiršo ir nuolat man primindavo duotą pažadą“, – sakė ekonomikos ir verslo katedros dėstytoja Dr. Jūratė Baltušnikienė.

Po bendros paskaitos ir ekskursijos pataisos namuose studentai džiaugėsi ten patekę tik trumpam. Nuteistosios draugiškai bendravo su svečiais iš universiteto, tačiau pasitaikė ir išimčių. Siuvykloje, kur dirba bausmes už padarytus nusikaltimus atliekančios moterys, studentai išgirdo ir nelabai draugiškų replikų. Moterys piktai sureagavo, pamačiusios į save nukreiptą fotoaparatą.

J.Baltušnikienė sakė, kad jos studentai neretai paskaitų metų išsakydavo minčių, kad pasėdėti kalėjime nėra labai didelė tragedija. Kai kuriems atrodė, kad tai tarsi sanatorija, kur esi maitinamas nemokamai, o kalėjimo personalas rūpinasi tavo fizine ir psichologine sveikata. Tačiau po ekskursijos į Panevėžio pataisos namus studentų požiūris pasikeitė.

Grotuoti langai, niūrūs pasivaikščiojimams skirti koridoriai, apribota erdvė visai nepriminė sanatorijos. Panevėžio pataisos namuose bendros studentų ir nuteistųjų paskaitos vyks kartą per semestrą, nors paskaitų klausytojai norėtų jų dažnesnių.

J.Baltušnikienės nuomone, visuomenei yra įdomi nuteistųjų gyvenimo kasdienybė. Todėl ekskursijos į pataisos namus ar kalėjimus sulaukia didžiulio susidomėjimo. Panevėžio pataisos namuose nėra sąlygų organizuoti visuomenei skirtas ekskursijas.

Vilniuje rengiamos ekskursijos Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime yra labai populiarios. Kartą per savaitę ne daugiau, kaip 15 žmonių grupė gali pamatyti nuteistųjų kasdieninę aplinką, gyvenimo sąlygas, išgirsti pasakojimų apie kalėjimo istoriją.

„Šiuo metu vasarą nerengiame ekskursijų. Tačiau taip, jos tikrai labai populiarios. Pas mus lankosi įvairaus amžiaus žmonių ir domisi. Dažniausiai norintys patekti į kalėjimą turi prieš pusmetį užsirašyti. Tokia susidaro eilė“, – sakė Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo direktorius Viktoras Davidenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.