Dėl slaptos informacijos nutekėjimo - ikiteisminis tyrimas?

Seimo Teisės ir teisėtvarkos

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 3, 2014, 1:44 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:42 AM

„Gavus šitą informaciją normalu ją panaudoti kalbantis su ministrais, kalbantis su ministru pirmininku dėl būsimo Vyriausybės darbo, dėl būsimo valstybės darbo, tačiau tos informacijos eskalavimas viešumoje iš tikrųjų nedaro garbės prezidentei, daro tik žalą valstybei, ir tai visiškai nesolidu“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė J. Sabatauskas, atsakydamas į klausimą, ar prezidentė Dalia Grybauskaitė neviršijo savo įgaliojimų, pareikšdama, kad netvirtins tų ministrų, kurių viceministrų pavardės yra vadinamajame „juodajame sąraše“.

Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Darius Petrošius mano, kad kaip bebūtų žvalgybinė informacija viešoje erdvėje negali būti naudojama ir diskutuojama.

„Mes nesame matę tų pažymų ir nežinome jų turinio, todėl negalime vertinti, kiek jos yra nutekėję į viešąją erdvę. Bet jeigu yra nutekėję jo pakankamai į viešąją erdvę iš tų pažymų, tai turėtų būti pradedamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl informacijos nutekėjimo, tai yra paslapčių atskleidimo. Nežinau, kaip elgsis STT, tai čia klausimas būtų jiems, tai jų kompetencija“, - spaudos konferencijoje sakė D. Petrošius.

J. Sabatauskas sakė jaučiąs, kad „prezidentės patarėjai turbūt neatliko savo darbo ir nepaaiškino prezidentei, kuo skiriasi Vyriausybės atsistatydinimas nuo Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo“.

„Iš tiesų tai nėra naujos Vyriausybės sudarymas. Tai yra tos pačios Vyriausybės tolesnis darbas tik patikrinus, ar Seimas tebepasitiki šita Vyriausybe. O viceministrus skiria ne Prezidentas, skiria ministras. Šiuo atveju Prezidentas gali tam tikrą įtaką daryti, bet ne absoliučią“, - aiškino politikas.

Kalbėdamas apie Vyriausybės įgaliojimų grąžinimą išrinkus naują prezidentą, J. Sabatauskas sakė, kad tai mandagumo ir pagarbos gestas.

„Tai toks mandagumo, padorumo, pagarbos gestas naujai išrinktam Prezidentui ir todėl ta procedūra Konstitucijoje apibrėžta taip, kad Prezidentas teikia ministro pirmininko kandidatūrą dar kartą patikrinti, ar Seimas, ta pati dauguma pasitiki dar ta Vyriausybe, ar jis dar kartą patvirtins tą Ministrą Pirmininką“, - sakė J. Sabatauskas.

Prezidentė yra sakiusi, kad tai nėra „juodasis“ sąrašas, o sąrašas, sudarytas pagal Kriminalinės žvalgybos įstatymą, kuris pirmą kartą naudojamas nuo 2013 m., kai pradėjo veikti. Šalies vadovės teigimu, valdančioji dauguma, remdamasi šiuo įstatymu ir informacija iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), turi galimybę apsivalyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.