Pėstiesiems – po prožektorių

Saugaus eismo šaukliai vėl sužibėjo – mėgindami sumažinti nelaimių keliuose skaičių politikai kartu su policijos pareigūnais nusitaikė į dviratininkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jul 3, 2014, 7:19 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:04 AM

Visi įsigijusieji dviratę transporto priemonę privalo kuo greičiau pasirūpinti ryškia liemene su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio žibintais.

Neturint bent vieno šių atributų net šviesiuoju paros metu nevalia išvažiuoti į gatvę.

Gyvenimo be dviračio nebeįsivaizduojantys žmonės tvirtina, kad tokie reikalavimai dviratininkams netaikomi nė vienoje civilizuotoje pasaulio šalyje. Užsimesti ryškią liemenę ar įjungti žibintus ten privalu tik naktimis ar esant blogam matomumui.

Tokie reikalavimai lig šiol galiojo ir Lietuvoje, tačiau politikai nusprendė, kad liemenės nuo sužalojimų apsaugo geriau nei šalmai, kurių užsidėti suaugusiems dviračių sporto mėgėjams neprivaloma.

Kas taps kitu eismo saugumo specialistų taikiniu? Labiausiai tiktų pėstieji. Per pirmuosius 5 šių metų mėnesius pastarųjų žuvo net 40, o dviratininkų – tik 6. Tad kuri eismo dalyvių grupė kelia daugiau rūpesčių?

Įstatymų leidėjai galėtų nurodyti ir pėstiesiems šviesiuoju paros metu per perėjas vaikščioti tik dėvint ryškius drabužius arba liemenes su šviesą atspindinčiomis detalėmis, o gal netgi neštis rankoje šviečiantį prožektorių. Juo dar galima ir nuo užpuolikų apsiginti.

Galbūt bus šiek tiek panašu į Šiaurės Korėjos vaizdus, bet užtat išgarsėtume.

Galima įžvelgti ir daugiau privalumų. Bent jau didžiuosiuose šalies miestuose suklestės liemenių siuvėjai ir prožektorių pardavėjai. O tai – jau papildomi pinigai į biudžetą.

Vadinasi, valstybė ir finansiškai laimėtų daugiau nei įrenginėdama pėsčiųjų požemines perėjas, kurios išties daugeliu atvejų apsaugotų nuo nelaimių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.