Valdininką įklampino gatvės ir buto remontas iš vienos kišenės

Paskui Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamentui ilgai vadovavusį Alfonsą Šimkų nusidriekė ilgokas tarnybinių nusikaltimų šleifas – už kyšininkavimą jis nuteistas ketveriems metams ir trims mėnesiams nelaisvės. Valdininką papirkęs buvęs įmonės „Hidrostatyba" vadovas Pranas Šidiškis  realios laisvės atėmimo bausmės išvengė, bet valstybei jis turės sumokėti beveik 18 tūkst. litų baudą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jul 3, 2014, 4:27 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:28 AM

Siekta padidinti projekto sąmatą

Tapęs pensininku 68 metų klaipėdietis A.Šimkus negali ramiai gyventi – jau daug metų mindo įvairių instancijų teismų slenksčius. Jis anksčiau išklausė dar tris kaltinamuosius nuosprendžius. Visi jie susieti su korupcija – piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, kyšiais, gautais iš jį papirkinėjusių asmenų įvairiomis paslaugomis, daiktais, lengvaisiais automobiliais. Vienas nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

Šį kartą Klaipėdos apygardos teismas A.Šimkui skyrė bausmę už tai, kad jis iš buvusio ilgamečio statybų įmonės „Hidrostatyba“ generalinio direktoriaus P.Šidiškio pareikalavo 60 tūkst. litų kyšio už vienos uostamiesčio gatvės Rimkų gyvenvietėje rekonstravimo darbus. Įmonės ir Klaipėdos  savivaldybės pasirašytą rangos sutartį dėl darbų, kuriuos „Hidrostatyba" žadėjo galbūt atlikti ateityje, prokurorai įvertino ir kaip lėšų švaistymą bei dokumentų klastojimą.

Gargžduose įsikūrusiai statybų įmonei uostamiesčio savivaldybė už gatvės rekonstravimą sumokėjo 4,5 mln. litų. A.Šimkaus pastangomis, pritaikius indeksą už neatliktus darbus, projekto vertė buvo padidinta 800 tūkst. litų, skirtų nenumatytoms užduotims atlikti. Aferą narplioję prokuratūros tyrėjai nustatė, kad Klaipėdos savivaldybės administracija ir „Hidrostatyba" pasirašė tikrovės neatspindinčią rangos sutartį.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus A.Šimkaus pavaldiniai klusniai vykdė vadovo nurodymus – pasirašydavo sutartis ir dėl atliktų, ir dėl neatliktų darbų, pervesdavo pinigus statybų įmonei, nes nieko nežinojo apie šešėlinius A.Šimkaus ir P.Šidiškio sandorius.

Už prielankumą – prašymas suremontuoti butą

Tuo pat metu A.Šimkus „Hidrostatybos" vadovą įkalbinėjo netiesiogiai atsilyginti už „Hidrostatybai“ parodytą prielankumą – prašė suremontuoti buvusios žmonos, su kuria išsiskyrė dar sovietmečiu, butą Klaipėdos centre. P.Šidiškis iš pradžių spyriojosi, o paskui nusileido.

Tuomet P.Šidiškio vadovaujama „Hidrostatyba" pasirašė sutartį su kita įmone, į kurios sąskaitą už buvusios A.Šimkaus sutuoktinės buto Juliaus Janonio gatvėje remontą buvo pervesta daugiau kaip 132 tūkst. litų. Savivaldybės departamento vadovas teiravosi, kaip vyksta remontas, pats kontroliavo darbus, rangovams nurodė, kad už juos ir pirkinius sumokės „Hidrostatyba“.

Remontuojamame bute atlikta sienų ir lubų apdaila, nulakuotos grindys, įstatytos šarvuotos durys, nupirkti nauji prieškambario, vonios, tualeto ir drabužinės baldai, šviestuvai. Ten buvo sumontuotas ir naujas virtuvės baldų komplektas su integruota dujine virykle, kepimo krosnimi, skalbykle, kitokia buitinė technika.

Kai bendrininkų aferos išniro į dienos šviesą, įtarimai prislėgė ne vien tik A.Šimkų. Kaltinimai dėl valdininko papirkimo buvo pateikti P.Šidiškiui,  taip pat į šią istoriją įpainiotam juridiniam asmeniui – gera reputacija garsėjančiai pajūrio statybų įmonei „Hidrostatyba".

Papirko, kad santykiai būtų geresni

P.Šidiškis pripažino savo kaltę – neneigė, kad tarėsi su A.Šimkumi dėl gatvės remonto, o paskui, Klaipėdos savivaldybės valdininko kurstomas ir įkalbinėjamas, sutiko „Hidrostatybos" lėšomis finansuoti jo buvusios žmonos buto remontą.

„A.Šimkus ilgai mane lenkė, sakė neturįs pinigų, vis prašė padėti. Seniai jį pažįstu, todėl nenorėjau pyktis. Nusileidau norėdamas šiek tiek įsiteikti, kad ateityje darbo santykiai būtų geresni”, – teisme tokio savo poelgio motyvus nušvietė P.Šidiškis.

Tuo tarpu A.Šimkus įrodinėjo jokio nusikaltimo nepadaręs, kyšių nereikalavęs ir jų nepaėmęs: „Kai paprašiau P.Šidiškio suremontuoti butą,jis nurodė įmonę, kuri paskaičiavo kainą. Paskui pervedė pinigus, o aš pažadėjau atsiskaityti. Apgailestauju, kad nepavyko."

Teismas tokį A.Šimkaus elgesį įvertino kaip nesuderinamą su valstybės tarnautojo pareigomis ir statusu. Jis buvo teisiamas už patikėto svetimo turto iššvaistymą, didelės vertės kyšio reikalavimą, susitarimą jį  paimti.

„Hidrostatybos" akcininkai nieko nežinojo?

Klaipėdos apygardos teisme P.Šidiškis gailėjosi suklupęs, savanoriškai atlygino padarytą žalą. Buvęs „Hidrostatybos" vadovas tvirtino veikęs savo nuožiūra – šios įmonės valdybos pirmininkas Jonas Dumašius ir kiti akcininkai apie jo ryšius su A.Šimkumi, suteiktas paslaugas esą nieko nežinoję.

Atsižvelgus į nuoširdžią P.Šidiškio atgailą, liudininkų parodymus, „Hidrostatybai", kaip juridiniam asmeniui, pateikti prokuratūros kaltinimai dėl valdininko papirkimo buvo panaikinti.

A.Šimkus ir P.Šidiškis dar buvo kaltinami ir oficialių dokumentų klastojimu. Teisiamuosius nuo bausmės už šį nusikaltimą išgelbėjo senatis – afera suregzta prieš šešerius metus.

Už kyšininkavimą numatyta tik laisvės atėmimo bausmė. Teismas, atsižvelgęs į garbų teisiamųjų amžių, sveikatos būklę, jų socialinę padėtį ir realų pavojingumą visuomenei, bausmes šiek tiek sušvelnino.

Pensininkas nusiteikęs toliau kovoti

P.Šidiškis ir A.Šimkus išteisinti ir dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo – „Hidrostatybai“ atsiskaičius už atliktus darbus, teisiamųjų veikloje tokio nusikaltimo požymių neįžvelgta.

Skandalingo buto J.Janonio gatvėje šeimininkei, turbūt nieko nežinojusiai apie A.Šimkaus iniciatyvas, nereikėjo kaitinti akių teisme. Dabar reikės sukti galvą dėl naujo remonto – teismo sprendimu į butą patekę A.Šimkaus pirkti daiktai bus konfiskuoti.

„Buvau sekamas ir persekiojamas. Jeigu kam nors labai reikia, galiu nors dabar keliauti į pataisos namus, bet ši byla dar nebaigta, skųsiu nuosprendį", – nurimti nežada A.Šimkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.