Meilė muzikai – su išlygomis

Televizijos kanalai LRT ir LNK birželį baigė konkursus, kuriuose kvietė rinkti geriausius lietuviškus vaizdo klipus. LRT savąjį „Klipvid“ rengė jau antrus metus iš eilės, LNK susigriebė šįmet. Abiejuose rungėsi per šimtą vaizdo klipų, abu laimėtojams žadėjo ir davė dovanų – LRT skyrė pinigų, LNK – reklamos paketą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 5, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:29 AM

Dvi didelės Lietuvos televizijos puolė su aistra myluoti Lietuvos muzikantus? Nebūtinai taip. Mat abu kanalai į šiuos konkursus labiau įkinkė savo interneto platformas, o ne televizijos eterį.

LRT priekaištų gali būti mažiau. Kanalo laida „Labas rytas, Lietuva!“ skiria laiko naujų klipų premjeroms ir pokalbiams su muzikos atlikėjais, dėl kurių šie pasiryžę keltis penktą ryto – puikiai žinodami, kad naujos dainos pristatymas ar pasakojimas apie būsimus koncertus gali duoti daug naudos.

LNK savo konkursu iš esmės pasinaudojo interneto platformos LNK GO reklamai – prasimušti su savo klipu į šio televizijos kanalo eterį to paties konkurso dalyviams būtų labai sudėtinga.

Viena vertus, į laiko dvelksmą pataikyta. Lietuvos muzikantai išties yra įnikę kurti vaizdo klipus. Tiesą sakant, pastaruoju metu jų sukuriama net nenormaliai daug, o kai kurie tokie siaubingi, kad norom nenorom pradedi ilgėtis laikų, kai klipas buvo privilegija, prieinama nedaugeliui.

Tiesa ir tai, kad internetas jau seniai laikomas vieta, kur klipai turi palankiausias galimybes sklisti ir pasiekti tikslinę auditoriją.

Tačiau nepaneigsi ir to, kad tokie konkursai kanalams yra daugiau savireklama, galimybė pasirodyti geriems ir dėmesingiems muzikantų atžvilgiu, o ne realiu noru smarkiai prisidėti prie lietuvių muzikos populiarinimo.

Televizijos eteris klipui suteiktų kur kas didesnes galimybes pasiekti ir tą auditoriją, kuri tiesiog domisi muzika mažiau aistringai ir neturi laiko raustis internete. Laida, kurioje būtų parodyti dešimt daugiausia balų surinkusių klipų, nebūtų taip jau beviltiškai sugadinusi nė vieno iš minėtų kanalų eterio. O nauda, ne tik moralinė, klipus pateikusiems muzikantams tikrai būtų didžiulė.

TV eterio vertę Lietuvos atlikėjai jau puikiai suvokia. Kiek daugiau nei prieš metus Donato Montvydo vadybininkas Martynas Tyla sugebėjo pramušti klipo „Make That Love“ premjerą TV3 eteryje – ir dar Valentino dienos vakarą, geru laiku, kai prie ekranų buvo prilipę daug žiūrovų.

Reitingo skaičiai parodė, kad perjungti kanalo žmonės neskubėjo, o D.Montvydas tikrai prisidėjo daug populiarumo taškų. Žinoma, kur čia perjungsi, kai žadama, kad klipe pamatysite apsinuoginusią Jurgitą Jurkutę, bet tai – jau kita tema.

Tikėtis, kad didieji kanalai valandą eterio kasdien paskirtų lietuviškiems vaizdo klipams, žinoma, yra utopija. Net didysis MTV, kadaise atsiradęs kaip klipų kanalas, dabar didžiąją dalį eterio skiria su muzika nesusijusiems dalykams.

Tačiau vis prisimenu, kaip kadaise LNK klipus rodydavo pauzėms tarp laidų ar sporto varžybų pertraukėlėms užpildyti. Tokiu metu parodyta daina tikrai pasiekia auditoriją, kuri kitomis aplinkybėmis jos galbūt neišgirs niekada.

Lietuvoje yra pakankamai daug klipų, kurie neatbaidytų net ir jų nesitikinčių žiūrovų. Du naujausi ir labai skirtingi pavyzdžiai – grupės „Rasabasa“ fantastikos filmą primenantis „Interstellar“ ar Vaido Baumilos vasariškai nerūpestingas „Free Love“.

Televizija, kuri drįstų bent dėl eksperimento savo kasdienę programą paįvairinti keliolika lietuviškų klipų, pelnytų muzikantų, o gal ir ne tik jų, palankumą. Juk žavi kosmonautė iš „Rasabasa“ klipo ar ta mergina, su kuria Nidos paplūdimyje bučiuojasi V.Baumila, tikrai nėra mažiau smagus vaizdas nei tie animaciniai filmukai ar pramoginės dokumentikos nuotrupos, kurias net vėlų vakarą per krepšinio ar futbolo pertraukas mums bruka televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.