Vingio parke žiūrovai dar nesijaučia laukiami

Sekmadienį Vingio parko estradoje susirinks tūkstančiai Dainų šventės dalyvių. Tačiau ir vėl bus galima tik palinguoti galva, kad žiūrovams nebuvo labai patogu stebėti šventę.

Nors lietuviai 1960 metais Vingio parko estradą sostinėje pastatė labai greitai, ji taip ir nebuvo pritaikyta žiūrovams.
Nors lietuviai 1960 metais Vingio parko estradą sostinėje pastatė labai greitai, ji taip ir nebuvo pritaikyta žiūrovams.
Daugiau nuotraukų (1)

Anatolijus Lapinskas

Jul 5, 2014, 11:31 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:04 AM

Vingio parko estrada 1960 metais buvo pastatyta per rekordiškai trumpą laiką – 11 mėnesių, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Sostinė"

Tai pavyko padaryti sėkmingai apgavus Maskvos valdžią apie parke neva vykstančius kažkokius remonto darbus ir išmėčius sąmatas dar per kelis objektus.

Išskirtinis statinys

Dainų šventės estrada, pastatyta pagal analogišką Talino estrados pavyzdį, tapo išskirtiniu šalies statiniu.

Jos priekinės arkos plotis – 73 metrai, aukštis 36 metrai. Tarp dviejų skliautų įrengtas išgaubtas, ant lynų besilaikantis parabolinis garso ekranas, įkūnijantis kartu ir smuiko deką, ir varinio pučiamojo instrumento žiomenį. 43 scenos laiptai pakyla į 18 metrų aukštį, estradoje telpa iki 25 tūkstančių dainininkų.

Pastatė tik dalį komplekso

Šis architektūros paminklas lietuviškai dainai buvo suprojektuotas ne plikas, bet su visa infrastruktūra, kurios svarbiausia dalis – kylantis vėduoklės formos žiūrovų laukas su suolais dešimtims tūkstančių žiūrovų.

Tiesa, skirtingai nuo estų, kurie iš karto pastatė visą kompleksą, lietuviai nutarė, kad užteks tik estrados, o žiūrovai palauks geresnių laikų. Laukia jau daugiau kaip 50 metų.

Prieš kiekvieną Dainų šventę į estrados aikštę atvežama suolų kokiems keturiems tūkstančiams žiūrovų. Suolai išdėstomi lygioje vietoje, taigi jau iš dešimtos eilės matyti tik viršutinė estrados dalis.

Už suolų – didžiausia laukymė, kur belieka sėstis tiesiog ant žolės.

Dalyvių daugiau nei žiūrovų

Tokios sąlygos, aišku, per daug netraukia vilniečių ir jų svečių į Dainų šventę Vingio parke. Todėl estradoje dainininkų visada būna du tris kartus daugiau negu žiūrovų.

Iki galo pastatyta Vingio estrada būtų nuolatinė pramoga ir užsienio turistams. Tai patvirtina Rygos ir Talino pavyzdys – čia Dainų švenčių estrados yra kone privalomas visų ekskursijų objektas.

Dar būtų galima prisiminti ir jaukią Berlyno „Waldbhne“ estradą, pastatytą kartu su Berlyno olimpiniu stadionu 1936 metais – joje telpa per 20 tūkst. žiūrovų.

Čia nuolat vyksta koncertai – tarp jų ir simfoniniai.

Iki galo sutvarkius Vingio parko estradą, ji tikrai pradėtų duoti pajamų.

Žmonėms reikia ir patogumų

Įdomiausia, kad apie žiūrovus pagalvota panašiose, nors kur kas mažesnėse estradose Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir net Tauragėje.

Dėmesys žiūrovams visame pasaulyje yra visų renginių ir reginių pagrindas.

Sudarę minimalius patogumus Dainų švenčių ir apskritai visų ten vykstančių renginių gerbėjams, galėtume pasiekti tą būtiną tautos susiliejimą, be kurio dainų šventės netenka didelės dalies savo žavesio.

Žinoma, jau vien 15–20 tūkst. dainininkų choras palieka nepamirštamą įspūdį. Tačiau to tikrai neužtenka, nes pritraukus ir nedainuojančią tautos dalį į Vingio parką, o nešokančią – į rimtesnį stadioną, Lietuvos dainų ir šokių šventės įgautų tokį pat atgarsį, kokį jos turi Estijoje ir Latvijoje.

Į visus tenykščių švenčių koncertus bilietai išperkami prieš kelis mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.