Lietuviai visame pasaulyje giedojo „Tautišką giesmę“

Sekmadienį švenčiamą Mindaugo

Himną giedantis Vingio parkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Himną giedantis Vingio parkas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 6, 2014, 10:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:47 AM

Šeštus metus iš eilės Lietuvoje ir užsienyje gyvenantys lietuviai kviesti dalyvauti akcijoje „Vardan tos Lietuvos vienybė težydi“ ir Valstybės dienos proga vienu metu sugiedoti Tautišką giesmę. 

Vingio parke vykusiame Dainų šventės baigiamajame koncerte himną giedojo ir tautiniais kostiumais pasipuošusios prezidentė Dalia Grybauskaitė bei Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Taip pat koncerte dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma Adamkiene. 

Sekmadienį Prezidentūroje šventės proga beveik 40 Lietuvos ir užsienio piliečių šalies vadovė Dalia Grybauskaitė įteikė Valstybės apdovanojimus. Tarp apdovanotųjų - kadenciją baigęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, rašytojas Jakovas Grigorijus Kanovičius, dainininkas Algirdas Kaušpėdas. Taip pat pagerbti dvasininkai, disidentai, visuomenės ir kultūros veikėjai. 

Vėliau prezidentė Daukanto aikštėje iškilmingoje vėliavų pakėlimo ceremonijoje paragino tautą dirbti šalies labui. D.Grybauskaitė pabrėžė, kad trispalvė jungia lietuvių tautą ir ją vienija. 

Istorinės Lietuvos vėliavos iškeltos ir ant Gedimino kalno. Organizacijos „Mūsų vėliavos“ nariai, keldami istorines vėliavas, siekia, kad vėliava su Vyčiu dažniau plevėsuotų šalia trispalvės. 

Sekmadienį sostinėje taip pat vyko Dainų šventės dalyvių eisena. Iš Katedros aikštės Dainų šventės dalyviai ėjo į Vingio parką, kur vėliau prasidėjo baigiamasis šventės koncertas, kuriame dalyvavo apie 12 tūkst. choristų.. Centrinėmis miesto gatvėmis nusidriekusioje eisenoje dalyvavo ne tik Lietuvoje gyvenantys tautiečiai, tačiau ir Australijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Urugvajaus, Argentinos ir kitų šalių lietuviai. 

Valstybės dienos proga įvairūs renginiai vyko ir kituose šalies miestuose. Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, vyko Vyčio Kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija ir Valstybės dienos koncertas su pučiamųjų instrumentų orkestru, o vėliau ir varpų muzikos koncertas. 

Klaipėdoje taip pat skambėjo varpų muzika, vyko iškilminga Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija. Prie Šaulių gatvės 5–ojo namo buvo atidengta lenta Tilžės akto signatarui Martynui Jankui. Teatro aikštėje visą dieną vyko filmų programa „Valstybė“, o vakare prasidėjo šventinis Klaipėdos džiazo orkestro koncertas. 

Šiauliai Valstybės dieną taip pat minėjo koncertu – po iškilmingos vėliavos pakėlimo ceremonijos pasirodė vaikų kolektyvai, o Chaimo Fenkelio viloje vyko vasaros festivalio atidarymo koncertas „Pasaulis sveikina Lietuvą“. 

Panevėžyje vėliavos iškėlimo ceremonijoje dalyvavo Karaliaus Mindaugo husarų bataliono kariai. 

1253 metų liepos 6-ąją dieną buvo karūnuotas Lietuvos karalius Mindaugas. 1990 metais Mindaugo karūnavimo diena buvo paskelbta Valstybės švente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą