Rolandui Kazlui - apdovanojimas iš prezidentės rankų

Premjeras: „Garbinga praeitis įpareigoja kurti sėkmingą ateitį“

Prezidentė apdovanojo Lietuvai nusipelniusius žmones.<br>R.Dačkaus nuotr.
Prezidentė apdovanojo Lietuvai nusipelniusius žmones.<br>R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 6, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:02 AM

„Šiandien apdovanojame tuos, kurių širdyse ir darbuose Lietuvai skirta šventa vieta. Savo gyvenimais jie liudija nenuginčijamą tiesą: Lietuva yra brangi, nes vienintelė. Todėl šiandien didžiuojamės Jumis, kurie gynėte ir ginate Lietuvos laisvę, puoselėjate ir kuriate jos kultūrą ir meną, rūpinatės, kad gyventume skaidriai, gydote ir globojate Lietuvos žmones, garsinate Lietuvos vardą pasaulyje“, - ceremonijoje sakė D.Grybauskaitė. 

Tarp apdovanotųjų - kadenciją baigęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, rašytojas Jakovas Grigorijus Kanovičius, dainininkas Algirdas Kaušpėdas, aktorius Rolandas Kazlas.

A.Pocius apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi. Generolas pagerbtas kaip „ypač nusipelnęs stiprinant Lietuvos karinį bendradarbiavimą ir narystę NATO bei euroatlantinėse struktūrose“. J.G.Kanovičiui įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didysis kryžius, o A.Kaušpėdui įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis. 

Žemaičių partizanų apygardos Kardo rinktinės vadui Kazimierui Kontrimui po mirties skirtas Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius. Partizanas, turėjęs Tėvo ir Montės pravardes, žuvo 1952 metais patekęs į sovietų agentų pasalą. 

Šalies vadovė taip pat apdovanojo monsinjorą kunigą, popiežiaus Jono Pauliaus II lietuvių kalbos mokytoją Stasį Žilį - jam įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžius. 

Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi po mirties apdovanoti Tauro apygardos Birutės rinktinės partizanų rėmėja, politinė kalinė Malvina Dovydaitienė ir neginkluoto antisovietinio pasipriešinimo dalyvis, Butkiškių partizanų būrio organizatorius ir vadas, sušaudytas 1945 metais Juozas Vilemas. Riterio kryžiai taip pat įteikti „Lietuvos katalikų bažnyčios kronikos“ leidėjoms ir platintojoms Onai Kavaliauskaitei ir Bronislavai Vazgelevičiūtei. 

Aktoriui Rolandui Kazlui įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalis. Toks pat apdovanojimas įteiktas ir Lietuvos operos solistui Edgarui Montvidui Prudkauskui. 

Apdovanojimai prezidentės dekretu skirti iš viso daugiau nei 30 asmenų, tarp jų yra dvasininkų, aktorių, verslininkų, Europos Sąjungos (ES) institucijų atstovų.

Lietuvių tautai palinkėjo dirbti šalies labui

Prezidentė D.Grybauskaitė paragino lietuvius dirbti savo šalies labui, atsisakant ir dalies asmeninio laiko. Pasak šalies vadovės, tai tokia nuostata turi tapti didžiausia vertybe. 

„Dabar, keldami Lietuvos vėliavą prie savo namų, galvokime apie tai, kad daugybė žmonių daro tą patį, sujungti vieno tikslo, vieno vardo - Lietuva. Kad šios trys spalvos - mūsų visų garbė, mūsų visų laisvė ir teisė būti tuo, kuo esame. Mielieji, šiandien svarbus yra kiekvienas žmogus, dirbantis Lietuvai, kiekvienas Lietuvos žmogus. Būti sąžiningam, nelikti abejingam, atsisakant dalies asmeninio laiko dėl bendruomenės, dėl savo šalies. Visa tai turi tapti didžiausia mūsų visų vertybe“ - sekmadienį minint Valstybės dieną vėliavų pakėlimo ceremonijoje sakė D.Grybauskaitė. 

„Todėl nepaklyskime vienadieniuose nesutarimuose, ieškokime, vertinkime ir saugokime viską, kas mus sujungia. Kas skatina susitelkti, žvelgti viena kryptimi ir žengti bendru keliu“, - pridūrė prezidentė. 

Istorinės ir nacionalinės vėliavos pakėlimo ceremonijoje šalies vadovė pabrėžė, kad vėliava jungia lietuvių tautą ir ją vienija. 

„Virš mūsų galvų pakilusios vėliavos darkart sujungė mus į vieną tautą ir vieną valstybę - Lietuvą. Į mūsų visų Tėvynę. Mūsų trispalvė - ne tik valstybės, bet ir kiekvieno jos piliečio simbolis. Tai ženklas, kuris mus sujungia bendriems tikslams ir skatina vienybės jausmą. Tai trys spalvos, reiškiančios mūsų tapatybę ir savitumą. Mūsų namus ir mūsų gyvenimą“, - teigė šalies vadovė. 

D.Grybauskaitė priminė šalies gyventojams, kad trispalvė buvo tapusi kovos su okupantais simboliu ir ją iškeldavo tik patys drąsiausi. 

„Dar puikiai mename laikus, kai Lietuvos vėliava buvo tapusi pasipriešinimo okupantams simboliu. Kai iškelti ją prie savo namų išdrįsdavo tik drąsiausi disidentai, nepabūgę persekiojimų ir kalėjimo. Su trispalve rankose kovojome už Laisvę. Su trispalve atkūrėme Nepriklausomybę ir įsiliejome į demokratiškų Europos valstybių šeimą“, - sakė prezidentė. 

Iškilmingoje vėliavų pakėlimo ceremonijoje taip pat dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, ministrai, politikos ir visuomenės veikėjai. Premjeras išplatintame sveikinime priminė, kad Valstybės diena primena Lietuvos kelią europinio pripažinimo link. 

„Liepos 6-ąją švęsime pirmojo suvienytos Lietuvos valstybės valdovo, kunigaikščio Mindaugo vainikavimo karaliumi šventę – Valstybės dieną. Svarbi ir didinga ši diena. Ji primena mums, jog didelės pastangos, išmintis ir politinis įžvalgumas padėjo anuomet iš istorijos ūkanų iškilti Lietuvos valstybei ir pasukti europinio pripažinimo link“, - sveikinime sakė premjeras. 

Vėliavų pakėlimų ceremonijoje griaudėjo pabūklų salvės, šventės proga skrydžiu renginio dalyvius pagerbė Lenkijos karinės oro pajėgos. 

1253 metų liepos 6-ąją dieną buvo karūnuotas Lietuvos karalius Mindaugas. 1990 metais Mindaugo karūnavimo diena buvo paskelbta Valstybės švente. 

Šią dieną jau šeštus metus iš eilės 21 valandą visi lietuviai kviečiami kartu giedoti šalies himną – „Tautišką giesmę“. 

Premjeras: „Garbinga praeitis įpareigoja kurti sėkmingą ateitį“

Liepos 6-ąją švęsime pirmojo suvienytos Lietuvos valstybės valdovo, kunigaikščio Mindaugo vainikavimo karaliumi šventę - Valstybės dieną. Svarbi ir didinga ši diena, sakoma Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sveikinime Valstybės dienos proga. Ji primena mums, jog didelės pastangos, išmintis ir politinis įžvalgumas padėjo anuomet iš istorijos ūkanų iškilti Lietuvos valstybei ir pasukti europinio pripažinimo link.

Pasak Premjero, ilgas, sudėtingas, pergalėmis ir praradimais, vergystėmis ir išsivadavimais nužymėtas Valstybės kūrimo kelias. Kartų kartos kantriai dirbo šį sunkų darbą, telkė tautą aiškiam pagrindiniam siekiui - laisva, stipri ir vieninga Valstybė. Tokia šiandien ir yra Lietuva.

„Brangūs Lietuvos žmonės, nuoširdžiai sveikinu Jus Valstybės dienos proga. Atsiminkime, kad garbinga praeitis įpareigoja mus kurti sėkmingą ateitį. Drąsiai ir darniai - iš visos krūtinės giedokime „Tautišką giesmę“. Esame vieninteliai, kurių himnas Liepos 6-ąją, vieną dieną metuose, apskrieja visą Žemės rutulį, primindamas pasauliui apie išdidžią tautą ir jos didvyrius. Prasmingos ir smagios šventės“, - linkima A. Butkevičiaus sveikinime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.